Minister Slob denkt na over deelname VSO aan subsidieregeling vmbo techniek

13.09.18
Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat kijken of het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) mee kan doen aan de eerste fase van de subsidieregeling vmbo techniek.
Deel bericht
(advertentie)

Budget cultuureducatie verhoogd voor museumbezoek

18.09.18
In het regeerakkoord staat dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het (Rijks)museum moeten bezoeken. Het Ministerie van OCW investeert vanaf 2019 structureel € 4,5 miljoen om dit mogelijk te maken.
Deel bericht

Pesterij op scholen neemt af, maar 'er is nog een wereld te winnen'

18.09.18
'Het is mooi dat meer kinderen zich fijn voelen op school.' Dat zegt anti-pestprofessor René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar het is ook weer geen reden om te juichen, aldus Veenstra..
Deel bericht

Onderwijsblog | Zo werd de leraar de sluitpost van de school

17.09.18
In de evaluatie van het eindexamendebâcle door het bestuur van VMBO Maastricht komt de leraar niet voor. Dat bedoelt Ton van Haperen met ,,het bezwaar van de leraar”.
Deel bericht

'De dood van Tim heeft toch nog iets positiefs in zich gehad'

17.09.18
Het is eind 2012 als de gewelddadige dood van pestslachtoffers Fleur Bloemen (15) en Tim Ribberink (20) als een golf van verontwaardiging door het land rolt. Er volgt nieuwe wetgeving en een landelijke aanpak op scholen. Tot tevredenheid van nabestaanden lijkt dat nu te werken.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

FNV de straat op tegen afschaffing dividendbelasting

17.09.18
Vanaf woensdag 19 september gaat de FNV iedere week in het hele land de straat op om de heersende onvrede tegen de afschaffing van de dividendbelasting zichtbaarder te maken.
Deel bericht

Pesten op school neemt verder af

17.09.18
Het aantal kinderen dat wordt gepest, is wederom afgenomen. Dat schrijft minister Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Slob is het goed nieuws voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan, maar blijft aandacht voor pesten nog altijd hard nodig.
Deel bericht

‘Lastig om bij pesten naar leraar te stappen’

17.09.18
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken.
Deel bericht

‘De laatste keer dat we in de troonrede werden genoemd is al tien jaar geleden’

15.09.18
Het protest tegen Rutte III komt uit beroepsgroepen die het zwaar hebben. Een goed salaris is één ding, maar dat is niet het enige wat mensen van Den Haag verwachten. Een politieagent, leraar, verpleegkundige en brandweerman aan het woord.
Deel bericht

Als je leerling op hol slaat

15.09.18
Fysiek ingrijpen doe je als leraar liever niet. Maar in sommige situaties moet je wel. De vraag wat je dan wel of niet mag doen, is niet te vangen in een protocol. Het Onderwijsblad besteedde in zijn laatste nummer aandacht aan fysiek ingrijpen in schoolsituaties.
Deel bericht

Week Tegen Pesten 2018 van 17 t/m 21 september

15.09.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten.
Deel bericht

Klassenfoto's ter discussie: scholen worstelen met privacywet

15.09.18
Het nieuwe schooljaar is begonnen en schoolfotografen draaien overuren. De website van school opvrolijken met leuke klassenfoto’s zit er niet zomaar meer in. Met de invoering in mei van de nieuwe privacywet AVG mogen scholen gegevens van leerlingen niet zonder toestemming van betrokkenen delen.
Deel bericht

Docent stond 'met gevaar voor eigen leven' voor schietende leerling

14.09.18
Bij de schietpartij van vanochtend op een school in Roermond is een docent voor de 16-jarige schutter gaan staan. Volgens een politiewoordvoerder deed hij dat "met gevaar voor eigen leven", hoewel nog moet worden onderzocht in hoeverre de zwaarbewapende jongen er daadwerkelijk op uit was slachtoffers te maken bij zijn actie.
Deel bericht

Scholier aangehouden in Roermond na schietpartij

14.09.18
De politie heeft een scholier in Roermond aangehouden voor een incident bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er zou sprake zijn geweest van een schietpartij.
Deel bericht

Na jarenlange afname meer voortijdig schoolverlaters

14.09.18
Het aantal voortijdig schoolverlaters is voor het eerst sinds jaren weer licht gestegen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in De sociale staat van Nederland 2018.
Deel bericht

Grote vooruitgang in het onderwijs en taalbeleid in Caribisch Nederland

13.09.18
Er is grote vooruitgang geboekt in de kwaliteit van het onderwijs en het taalbeleid op de scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijven de ministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

School voert blaastest in voor dronken leerlingen: 'De grens is bereikt'

13.09.18
Steeds vaker zitten er dronken leerlingen in de klaslokalen van het Varendonck College in het Brabantse Asten-Someren. De school treedt nu hard op en laat leerlingen met een kegel een blaastest afleggen.
Deel bericht

Miniconferentie over Vreedzame School

13.09.18
Op 27 september 2018 organiseert Stichting Vreedzaam i.s.m. de Gemeente Utrecht een miniconferentie onder de titel: Vreedzaam, een brede blik op burgerschapsvorming: hoever zijn we gekomen?
Deel bericht

Docent Het Rhedens ontslagen vanwege onzedelijk gedrag

12.09.18
De school voor voortgezet onderwijs Het Rhedens in Dieren heeft een docent ontslagen vanwege 'mogelijk grensoverschrijdend onzedelijk gedrag'. Dit gedrag was echter niet fysiek van aard en heeft buiten de school plaatsgevonden, aldus een brief die de directie over de zaak aan de ouders heeft geschreven.
Deel bericht

Hoe maak je leerlingen bewust van de risico’s in hun dagelijks leven?

12.09.18
Tieners lopen een grotere kans op ongelukken en ongevallen dan volwassenen. Ze nemen meer risico en zijn zich minder bewust van eventuele gevolgen. Afleiding in het verkeer speelt een belangrijke rol bij fietsongelukken onder deze groep. Ze luisteren naar muziek, kletsen veel en kijken vaak op hun telefoon. Waarom vertonen tieners dit risicogedrag en hoe kun je ze hier bewust van maken?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)