Onbegrip over onverwachte bezuinigingen

20.09.18
Na meer dan een jaar vol acties en stakingen in het basis- en speciaal onderwijs, komt het kabinet niet over de brug met nieuwe investeringen. In het mbo en hoger onderwijs roepen onverwachte tegenvallers het nodige chagrijn op. Een bloemlezing uit de reacties.
Deel bericht
(advertentie)

Rosalie vertelt in film dat ze al jaren wordt gepest

23.10.18
Rosalie van 13 heeft de hoofdrol in een nieuwe documentaire over pesten. In #pestverhaal vertelt ze dat ze al jaren wordt gepest. Op het filmfestival Cinekid was de film voor het eerst te zien. De hele film speelt zich af in de slaapkamer van Rosalie. Ook daar voelt ze zich niet altijd veilig, omdat het pesten online gewoon doorgaat.
Deel bericht

Liever naar België of Walcheren dan les in West-Zeeuws-Vlaanderen

23.10.18
Het aantal middelbare scholieren in West-Zeeuws-Vlaanderen is de afgelopen jaren enorm gedaald. Zo had het Zwin College in 2014 nog 1.069 leerlingen, nu zijn dat er nog maar 794. Dat zijn zo'n negen volle klassen verlies.Veel kinderen geven aan dat ze het leuker vinden op Walcheren. Uitstroom naar België wordt vooral veroorzaakt door de goedkope kinderopvang.
Deel bericht

Naïm bedenkt kledinglijn tegen de ziekte van Lyme

23.10.18
Naïm is pas 13 jaar, maar hij is al bijna zijn hele leven ziek. De jongen heeft de ziekte van Lyme. Er is nog niet veel bekend over de Lyme en daar wil Naïm verandering in brengen. Om dat voor elkaar te krijgen is hij zijn eigen kledinglijn begonnen: Lymiez. Naïm verkoopt T-shirts, truien en petten in zijn webshop. Hij hoopt dat de ziekte van Lyme hiermee bekender wordt.
Deel bericht

Uurtje extra lesgeven: Schoolstaking dreigt in Venlo

22.10.18
Staken of verder praten? Dat besluiten meer dan honderd docenten van de drie Venlose middelbare scholen dinsdag, tijdens een bijeenkomst met de vakbonden. Het gaat over werkdruk, een angstcultuur en het gebrek aan vrijheid.De druppel die de emmer deed overlopen was het uurtje extra lesgeven per week.
Deel bericht

Zó grijp je aandacht jongeren voor techniek

21.10.18
Een foto of stilstaand beeld prikkelt jongeren sneller wanneer ze zichzelf kunnen verplaatsen in de verbeelde situatie, dan dat ze zichzelf herkennen in een verbeelde persoon. Om te zorgen dat meer jongeren techniek meewegen in hun keuzeproces, is het van belang hun beeld van techniek op te rekken en positief te beïnvloeden.
Deel bericht

Groep 8 en klas 1 'doen' Globaland

21.10.18
Ook dit jaar was er weer een project voor de groepen 8 en de klassen 1. IKC De Bosmark (PO) en Schaersvoorde Dinxperlo (VO) werken sinds een paar jaar samen om de doorgaande lijnen van basisschool en voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen. In het kader daarvan werken de kinderen van de groepen 8 en klassen 1 samen aan een project.
Deel bericht

'Kinderen met lichte klachten krijgen te snel jeugdzorg'

21.10.18
Het aantal kinderen en pubers dat professionele hulp zoekt, groeit. Maar onduidelijk is waarom steeds meer kinderen om hulp vragen. Gemeenten die deze jeugdhulp betalen, raken hierdoor steeds dieper in de rode cijfers. Een kleine 90 gemeenten hebben al een beroep gedaan op de zogeheten 'stroppenpot', een noodvoorziening.
Deel bericht

Minister laat schaduwonderwijs verder onderzoeken

20.10.18
Minister Slob laat verder onderzoek doen naar schaduwonderwijs in het funderend onderwijs. De Kamercommissie onderwijs sprak met de minister onder andere over de effecten van schaduwonderwijs op kansenongelijkheid en het eerdere onderzoek ‘Licht op schaduwonderwijs’. De Tweede Kamer vraagt om aanvullend onderzoek.
Deel bericht

Onbevoegde leraar vult de gaten in het onderwijs. ‘Dit wil niemand’

20.10.18
Om het gebrek aan docenten op te vangen moeten scholen vaker noodgrepen uitvoeren. Hierdoor staan er meer onbevoegde leraren voor de klas. Na de herfstvakantie komt minister Slob met een handreiking voor scholen met onderbezetting. Volgens de Aob lijken de problemen het grootst in het speciaal onderwijs en bij andere scholen met een ‘meer uitdagende leerlingpopulatie’.
Deel bericht

Meiden Zernike Montessori Lyceum hebben tóch hun Hakaworkshop

20.10.18
De school en de hakadocent gingen overstag. Gistermiddag kregen de meiden alsnog de gewenste les, tot vreugde van Floor: ,,Het was super gaaf! Ik denk dat het juist goed is voor meisjes, omdat die soms nogal onzeker zijn om hun eigen grenzen te stellen. Met de haka doe je echt dingen om jezelf krachtig te voelen.’’
Deel bericht

Kinderen kiezen zelf hun herfstvakantie

20.10.18
Scholen mogen zelf weten wanneer ze voorjaars- en herfstvakantie geven. Steeds meer scholen gaan daar flexibel mee om. Op een middelbare school in Arnhem is een nieuwe proef gestart. Daar mogen de kinderen kiezen wanneer ze herfstvakantie nemen: deze week of volgende week.
Deel bericht

Ouderorganisaties: ‘Dure schoolreisjes zorgen voor tweedeling’

20.10.18
Scholen voeren vaak het argument aan dat ze kinderen kennis willen maken met andere culturen, of juist willen laten zien dat welvaart niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar volgens Casper Hulshof, onderwijskundige aan de Universiteit Utrecht, is een schoolreisje alleen nuttig als dat gepaard gaat met veel leeractiviteiten. Vaak is daarvan nauwelijks sprake.
Deel bericht

Zestien gereedschapskisten voor 'coole kids'

19.10.18
Op het Griendencollege werden dinsdag zestien gereedschapskisten uitgedeeld aan basisscholen uit de regio. Een initiatief van het VO, ondersteund door diverse gemeentes, om techniek en techniekonderwijs te promoten. Het initiatief werd gelanceerd onder de naam Regionale Techniekspelen. De bedoeling is dat op de basisscholen een boot ontwikkeld wordt.
Deel bericht

Vlaamse leraren zien goede arbeidsvoorwaarden Nederland

19.10.18
Het aantal Vlaamse leraren dat in Nederland gaat werken, neemt toe. Ze zijn blij met de in hun ogen goede arbeidsvoorwaarden in het Nederlandse onderwijs, meldt De Standaard. De Vlaamse krant meldt onder de kop ‘Het gras is groener in Nederland’ dat een groeiend aantal Vlaamse leerkrachten in Nederland lesgeeft. In 2013 ging het om 31 leerkrachten, in 2017 waren het er 68.
Deel bericht

Wat vindt Nederland: Is er iets mis dat kinderen bijles moeten krijgen?

19.10.18
Steeds meer scholieren krijgen na schooltijd bijles die door hun ouders betaald wordt. Sinds 1995 is het aantal leerlingen dat betaalde bijles, huiswerk-begeleiding of examentraining volgt, verzevenvoudigd. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich zorgen over de toename van dit zogenaamde schaduwonderwijs.
Deel bericht

Opleiding kiezen? 15 tips tegen studiekeuzestress

19.10.18
Voor scholieren én ouders. Het is nogal wat: een vervolgstudie kiezen terwijl je in het (pre)examenjaar van de middelbare school zit. Talentencoaches, mentoren, studiekeuzeadviseurs én ouders kunnen je helpen bij het voorkomen van studiekeuzestress. Maar het belangrijkste: wat kun je zelf doen?
Deel bericht

Meer landelijke regie in aanpak lerarentekort OCW

18.10.18
Mede op basis van input van de VO-raad en andere partijen is op een aantal belangrijke punten vooruitgang geboekt in de uitwerking van een aanpak voor het terugdringen van het lerarentekort. De aanpak heeft een sterk regionaal karakter, maar daarnaast wordt ook ingezet op landelijke regie voor de aanpak van regio-overstijgende knelpunten.
Deel bericht

Unitonderwijs: 55 kids in 1 megaklas, is dat goed nieuws?

18.10.18
Naast de reguliere klassen heeft het Herbert Vissers College dit jaar een megaklas ingericht met 55 kinderen van alle niveaus. De brugklassers volgen geen vakken in verschillende lokalen volgens het ritme van de bel, maar hebben een grote eigen ruimte tot hun beschikking. Iedere ochtend begint de klas in drie groepjes met een ‘check-in’ door hun coach,
Deel bericht

Wandelende (en verdwenen) eilanden centraal in Waddenatlas

18.10.18
De Waddenatlas, die vandaag gepresenteerd wordt in het Afsluitdijk Wadden Center, is de nieuwste in een reeks thema-atlassen die Noordhoff uitgeeft, na bijvoorbeeld edities over voetbal, Amsterdam en veiligheid. "Elke Nederlander heeft wel een beeld van de Waddeneilanden, vaak gekleurd door toerisme. In dit boek zie je de gigantische geschiedenis erachter."
Deel bericht

RSG Wolfsbos leert leerlingen de magie van technologie ontdekken

18.10.18
Uniek is dit schooljaar de workshop ‘programmeren met micro:bits’. De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kunnen er allerlei andere apparaten aan gekoppeld worden, zoals lichtsensoren of motortjes. Leerlingen sturen een zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)