Het hele onderwijs gaat staken: ‘Te veel staken werkt averechts’

10.01.19
In heel Nederland legt onderwijspersoneel op 15 maart het werk neer. Eerdere stakingen kregen steun en leverden geld op, maar te veel staken kan de publieke opinie keren.
Deel bericht
(advertentie)

Fries op school: beter toezicht, hoger tempo

18.03.19
Onze provincie investeert in de kwaliteit van het Fries op school. Als dat succesvol wil zijn moet de provincie daar ook toezicht op kunnen houden. Al tientallen jaren weigert het ministerie van Onderwijs om dat deel van de Onderwijsinspectie door Fryslân op te laten pakken. Het CDA wil die halsstarrigheid doorbreken. Zonder beter toezicht blijft het dweilen met de kraan open.
Deel bericht

Educatieve YouTube-serie wil jongeren enthousiasmeren voor techniek

18.03.19
Jet-Net & TechNet presenteren een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven als Urenco, Waternet, Rijkswaterstaat en Fujifilm? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? Docenten kunnen de video’s als introductie van een les gebruiken.
Deel bericht

Bestuur Haga-lyceum werft actief leerlingen van andere scholen

18.03.19
Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is van plan actief leerlingen van andere scholen 'weg te trekken'. Dat zegt directeur-bestuurder Söner Atasoy zondag in een gesprek met AT5. Volgens Atasoy heeft de school 130 tot 150 nieuwe aanmeldingen van leerlingen voor komend schooljaar
Deel bericht

Nieuwe pilotscholen Technologie & toepassing gezocht

18.03.19
Wilt u vanaf het schooljaar 2019-2020 meedoen met het ontwikkelen van het nieuwe schoolexamenvak Technologie en Toepassing? In dit vak kunnen leerlingen uit de gemengde en theoretische leerwegen van het vmbo techniek ontdekken, ontwikkelen ze hun 21-eeuwse vaardigheden en oriënteren ze zich op een vervolgstudie en beroep.
Deel bericht

ANP beboet educatieve website Webkwestie.nl

18.03.19
Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft op één van de webquests op www.webkwestie.nl een foto uit 2007 ontdekt waarop auteursrechten gelden. Zonder enige waarschuwing heeft het ANP onmiddellijk een fikse boete uitgeschreven.
Deel bericht

Week van de Hoogbegaafdheid

17.03.19
Elke leraar kan in de klas te maken krijgen met hoogbegaafde leerlingen. Hoe herken je deze leerlingen? En waar moet je rekening mee houden als je hen lesgeeft? We vroegen het voor deze Week van de Hoogbegaafdheid aan Lineke van Tricht, specialist in onderwijs en begeleiding voor (hoog)begaafde jongeren en oprichter/eigenaar van Bureau Talent.
Deel bericht

Onderwijsministers kondigen onderzoek en maatregelen kansengelijkheid aan

16.03.19
Het ministerie doet verdiepend onderzoek bij de 23 scholen die in 2017 subsidie ontvingen voor meer ontwikkeltijd voor leraren die werken op scholen met veel achterstandsleerlingen. Nog eens twintig scholen zullen ook deze subsidie ontvangen voor de extra begeleiding van leerlingen en het omgaan met verschillen in de klas.
Deel bericht

Grote kinder-klimaattop in Breda

16.03.19
Verbeter het klimaat, begin bij kinderen. Dat is de gedachte achter de Kids Klimaat Experience in die in mei wordt gehouden. Er kunnen 700 kinderen aan meedoen en bij veel belangstelling zelfs 1.400.Alle groepen 7 en 8 van basisscholen en klas 1 van het voortgezet onderwijs in Breda zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst.
Deel bericht

Aanmelden Excellente Scholen kan t/m 22 mei

16.03.19
Deelname staat open voor scholen voor primair onderwijs (inclusief speciaal basisonderwijs), speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. Voorwaarde is dat de school de waardering ‘Goed’ van de Inspectie van het Onderwijs heeft. Bekijk hier de procedure. Bron: VOS/ABB - Rijksoverheid
Deel bericht

Middagsymposium: Vechtende ouders, wanhopige kinderen

16.03.19
Dit symposium is voor leerkrachten en begeleiders binnen zorg en onderwijs die met 4-18 jarige jongeren (en hun ouders) werken. Sprekers: Steven Pont, Ard Nieuwenbroek, “Buddys” van Villa Pinedo en Denise Kentie (EKSS. Locatie: Zaltbommel.
Deel bericht

Fossielen bevestigen: er was geen ‘oerknal van het leven’

15.03.19
Canadese onderzoekers hebben een nieuwe fossielenvindplaats in de Rocky Mountains ontdekt. De versteende zeedieren die hier in de schalie zitten bieden een kijkje in de allervroegste evolutie van het leven op aarde, en bevestigen dat de ‘Cambrische explosie’ een achterhaald begrip is.
Deel bericht

Hoop asielzoekersscholen gevestigd op Tweede Kamer en kabinet

15.03.19
De PO-Raad pleit dan ook voor herstel van het totale achterstandenbudget naar het oorspronkelijke niveau in 2011 (430 miljoen euro), om onderwijsachterstanden in het hele land effectief te kunnen bestrijden. Daarnaast pleit de PO-Raad ervoor het budget dat als gevolg van de nieuwe regeling is weggevloeid bij scholen met veel nieuwkomersleerlingen, te herstellen voor deze specifieke doelgroep.
Deel bericht

Veel vwo- en havo-leerlingen kiezen schei- en wiskunde

15.03.19
Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels, wiskunde en maatschappijleer kozen vwo-leerlingen die in 2017 hun diploma haalden het vaakst voor scheikunde. Havo-geslaagden kozen het vaakst voor wiskunde A, meldt het CBS. De gekozen vakken hangen voor een groot deel samen met de keuze voor een profiel.
Deel bericht

Docenten Dr. Nassau College Assen winnen Hermen J. Jacobsprijs

15.03.19
In het Onderwijsmuseum in Dordrecht werd woensdag de prestigieuze Hermen J. Jacobsprijs uitgereikt aan Renate Buls en Johan Wibbens, docenten van de internationale schakelklas van het Dr. Nassau College in Assen. Het fonds heeft een vierjaarlijkse prijs ingesteld van 20.000 euro. Het thema was dit keer 'Nieuwkomers in het onderwijs'.
Deel bericht

Al ruim 50 bedrijven tekenen voor sterker techniekonderwijs in Brabant

15.03.19
Zo'n 50 bedrijven in Brabant hebben inmiddels hun handtekening gezet onder deelname aan het project Sterk Techniekonderwijs. Een miljoenenimpuls moet vanaf volgend schooljaar al zorgen voor meer bekwame docenten, up-to-date technieklokalen, innovatieve leeromgevingen en voldoende stageplaatsen.
Deel bericht

Waarom Den Haag geen islamitische middelbare school heeft

15.03.19
Dat is opmerkelijk, want per hoofd van de bevolking wonen er in de stad meer moslims dan in Amsterdam en Rotterdam.'Wij zien het liefst dat de leden van onze geloofsgemeenschap zo veel mogelijk integreren in de samenleving. Geen van onze kinderen zit dan ook op een islamitische basisschool. Wat ons betreft is er dus geen behoefte aan een islamitische middelbare school.
Deel bericht

Staken en een echte vertegenwoordiging van de beroepsgroep leraren

15.03.19
Er bestaat behoefte aan een nieuwe, onafhankelijk, vertegenwoordiging van de beroepsgroep leraren. Wat ging er mis bij de traditionele onderwijsvakbonden zoals AOb en CNV? De kern van het probleem is dat de bonden sterk zijn gepolitiseerd .
Deel bericht

Leraren: ga niet staken maar verenigt u!

15.03.19
Het onderwijs werd een profitorganisatie met de leerling als product en de leraar als boekhouder. Dit weinig florissant beeld is door de leraar zelf gecreëerd. In tegenstelling tot andere beroepsgroepen met een hogere opleiding hebben leraren geen eigen beroepsvereniging. Het lerarenregister is door de leraren massaal afgewezen. Staken versterkt het beeld van het onderwijs als klaagcultuur.
Deel bericht

Bestuurder Cornelius Haga bedreigde onderwijsinspectie

15.03.19
De onderwijsinspectie, die vorige week een onaangekondigd bezoek bracht aan het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum, kreeg daar van een bestuurder te horen dat hij ‘zijn mensen niet in de hand kon houden’. Dat zei minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs tijdens een Kamerdebat over de Amsterdamse, islamitische school.
Deel bericht

Slob: dit kabinet investeert veel in onderwijs

15.03.19
Slob beseft ondanks de miljoeneninvesteringendat de problemen in het onderwijs nog groot zijn. We zijn hard bezig en kunnen zeker niet achterover leunen. Dat doen we dus ook niet. Dit is een vrij land, er is een recht van staken. De andere kant is dat wij ons vanuit de landelijke politiek heel erg inzetten voor het onderwijs. Leerkrachten uit een vervangingspool, kunnen nu een vaste baan krijgen
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)