Optreden met een straatmuzikant als schoolreisje

10.01.19
Vrijwilligerswerk doen in een Afrikaans weeshuis of optreden met een straatmuzikant in Londen. Reizen moet leerzaam zijn, niet vrijblijvend, vinden scholen. Steeds vaker bieden zij dit soort studiereizen aan.
Deel bericht
(advertentie)

Singapore als excursiebestemming voor managers

22.01.19
Singapore is een geliefd reisdoel voor studiereizen van schoolmanagers. Waarom deze keuze wordt gemaakt heb ik nooit echt goed begrepen. Singapore scoort dan weliswaar hoog op de Pisa-ranglijsten en leraren hoeven minder lessen te geven maar daar is zo een beetje alles mee gezegd. Recent bezocht ik ...
Deel bericht

Alcarta Online wint publieksprijs NOT Innovatie Award 2019

22.01.19
Alcarta online is de trotse winnaar van de NOT Innovatie Award 2019. De gratis online atlas won de publieksprijs in de categorie voortgezet onderwijs (VO). De Innovatie Awards 2019 werden vandaag op de NOT 2019 uitgereikt aan de meest vernieuwende initiatieven voor het Nederlandse onderwijs.
Deel bericht

Vijf jaar met zesjes en tóch dik slagen voor je eindexamen

22.01.19
Devon Diercks (21) was een luie scholier; de eerste vijf jaar van het vwo ging hij nét over. In zijn examenjaar leerde hij de hoogste cijfers te halen voor zijn eindlijst. Hij schreef het op in zijn Handleiding tot slagen havo/vwo. Vrees niet, examenkandidaten. Het is nog niet te laat om glansrijk je diploma te halen, ook al zijn je cijfers tot dusver niet briljant.
Deel bericht

Top Tien Onderwijsboeken 2018

22.01.19
Wat zijn populaire onderwijsboeken? Om dit inzichtelijk te maken, heeft wij-leren.nl samen met uitgeverijen weer een Top-10 samengesteld op basis van de verkoopcijfers van 2018. De Top-10 van dit jaar is mix van positieve, luchtige boeken en stevige, didactische kost.
Deel bericht

Ook Nederlandse leerlingen willen staken voor klimaat

22.01.19
Er is een scholierenstaking gepland op donderdag 7 februari om actie te gaan voeren in Den Haag. Hiermee volgt de Nederlandse jongerenactiegroep Youth for Climate het voorbeeld van Belgische jongeren die dezelfde naam gebruiken. Het is de bedoeling van de Belgische klimaatjongeren om elke week te gaan staken voor het klimaat.
Deel bericht

Excellente scholen

22.01.19
Het traject Excellente Scholen is in 2012 gestart. Sinds die tijd ontvingen ieder jaar vele scholen het predicaat Excellente School. Bekijk de excellentieprofielen van de Excellente scholen en de regionale spreiding.
Deel bericht

Vraag een leerling niet om een breuk te vermenigvuldigen

22.01.19
Het niveau van het basis- en voortgezet onderwijs in met name rekenen en taal daalt de afgelopen twintig jaar, concludeerde de Inspectie van het Onderwijs afgelopen jaar. De ongelijkheid tussen scholen groeit in Nederland. Vooral de topprestaties worden minder.Ook in Nederland zakken de prestaties van vooral middelbare scholieren in internationale tests op het gebied van lezen
Deel bericht

Gemotiveerde leerlingen door een simpele stempelkaart

21.01.19
Op het moment dat ik deze blog schrijf, heb ik een tussenuur. Er zitten welgeteld 13 havo-5 leerlingen in mijn les. In redelijke rust zijn ze aan het lezen. Dat is uitzonderlijk, want zij hebben ook een tussenuur, en meestal zijn ze dan hele andere dingen aan het doen. Waarom zitten ze dan toch in ...
Deel bericht

UK: Joden niet eens met lhbt-lessen op scholen

21.01.19
Ultra-orthodoxe joodse leraren en ouders in Engeland waarschuwen dat scholen ondergronds gaan en hun kinderen thuis les krijgen wanneer de overheid doorgaat met het voorlichten over homoseksuele relaties en geslachtsverandering. De Britse overheidsinstantie Ofsted, dat toeziet op onderwijs, vindt dat alle leerlingen bewust moeten worden van lhbt-relaties.
Deel bericht

Zorgen bij ouders om verslavende game Fortnite: 'Doodmoe van die continue strijd'

21.01.19
Vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen, maakt zich zorgen over het verslavende karakter van de razend populaire game. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. "Het verslavende spel zorgt voor een boel strijd in gezinnen." De gratis game Fortnite is een rage op basis- en middelbare scholen.
Deel bericht

Vlag uit bij 79 scholen: drie jaar pronken met eretitel ‘excellent’

21.01.19
Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen vandaag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.
Deel bericht

De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog, maar hoe? [Opinie]

20.01.19
Hoe krijgen we het voor elkaar dat dit überhaupt een thema wordt, op de agenda staat, prioriteit krijgt? Wie wel eens met onderwijsmensen praat, komt erachter dat een analyse als die van Camps althans in de bestuurskamers wel wordt gedeeld, ook bij werknemersvertegenwoordigers. Ook daar klinkt op sommige plekken: groot onderhoud is nodig, de lat moet omhoog.
Deel bericht

Trend op scholen: minder toetsen voor een cijfer

20.01.19
In het onderwijs is steeds meer interesse voor het ‘actief leren zonder cijfer’. Sommige scholen zijn toetsmoe. Minder toetsen voor een cijfer, en meer feedback geven en krijgen. Dat is de trend op veel middelbare scholen. Zij zijn bezig met zogenoemd ‘formatief leren’. Niet het resultaat – vaak in de vorm van een cijfer – staat centraal, maar het leren zelf.
Deel bericht

CDA en D66 willen 'afrekentoets' niet, plan Slob dreigt te sneuvelen

20.01.19
Een nieuw rekenexamen voor middelbare scholieren komt er hoogstwaarschijnlijk niet. De regeringspartijen D66 en CDA weigeren in te stemmen met het plan van minister Slob om rekenen apart te laten meetellen voor het diploma. Scholieren moeten zeker beter leren rekenen, maar dat gebeurt niet door het afleggen van een aparte toets, is hun stellige overtuiging.
Deel bericht

SP en GroenLinks zetten door met wetsvoorstel ouderbijdrage

19.01.19
Beide Tweede Kamerfracties zetten hun initiatiefwetsvoorstel over de ouderbijdrage door. Dit wetsvoorstel moet regelen dat het niet (kunnen) betalen van de vrijwillige ouderbijdrage niet mag leiden tot uitsluiting van een leerling van een activiteit of het opleggen van een andere activiteit. De VO-raad signaleert nog wel knelpunten als het gaat om bijzondere bijdrages
Deel bericht

Europese eTwinning prijs voor Zaanse docent

19.01.19
Dennis Jurhil, docent Engels van het St. Michael college in Zaandam, heeft in Wenen ‘eTwinning Award for Cultural Heritage’ ontvangen, een runner-up prijs in de categorie 13-19 jaar. Zijn project is gekozen uit 1.572 inzendingen. In de Engelse les van 3 vwo ontwierp docent Dennis Jurhill een interactieve kaart waarop het rijke Europese culturele erfgoed te zien is.
Deel bericht

Beste scholen 2019: gymnasium prinsessen is superschool

19.01.19
Het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, de school van de prinsessen Amalia en Alexia, is een van de ‘superscholen’ van Nederland in de achttiende editie van Beste scholen, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad. De winnaars onderscheiden zich van andere scholen met goede onderwijsresultaten, zowel in de laagste klassen als de bovenbouw.
Deel bericht

Minister Slob en meester Sander openen NOT 2019

19.01.19
De sleutel voor beter onderwijs ligt vanaf 22 januari in Utrecht, waar Minister Slob, André Kuipers en Meester Sander samen de NOT 2019 openen. Om 9.45 uur zullen minister Slob en André Kuipers, onder leiding van Meester Sander, hun visie geven op het onderwijs vanuit de SPACEBUZZ.
Deel bericht

Internetconsultatie doorgaande leerroute vmbo-mbo

18.01.19
Een wetswijziging moet het voor vmbo-leerlingen makkelijker maken om door te stromen naar het mbo, meldt het ministerie van OCW. U kunt deelnemen een internetconsultatie over deze voorgenomen wetswijziging.
Deel bericht

Scholen slaan handen ineen tegen cyberpesten

18.01.19
Zo'n 5 procent van de Limburgse jongeren is slachtoffer van cyberpesten. Om dit probleem aan te pakken, hebben drie Limburgers scholenkoepels de handen ineengeslagen en een convenant ondertekend. Zo krijgen jongerentaskforces het voortouw in het organiseren van themasessies, peer-educatielessen en werkbezoeken bij andere scholen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)