LAKS neemt het op voor leerling in korte broek

14.09.19
Voorzitter Pieter Lossie van het LAKS is niet te spreken over het Calvijn College in Goes. Deze school schorste een leerling die in korte broek naar school wilde. Volgens hem komt het vaak voor dat leerlingen worden genegeerd en dat er niet naar hen wordt geluisterd. ‘Maar dit is wel erg extreem met een lange schorsing en een persverbod. Het moet klaar zijn met dreiging en onderdrukking.
Deel bericht
(advertentie)

Wethouder hoopt dat Haga-bestuur nu opstapt

16.10.19
De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman hoopt dat het schoolbestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum alsnog voor donderdag opstapt en daarmee ‘kiest voor de kinderen en het voortbestaan van de school’.
Deel bericht

Blog | Hoe professionele ontwikkeling te bevorderen?

15.10.19
Professionele ontwikkeling is een ‘must’ en een grote uitdaging, zeker als het gaat om de introductie van nieuwe vakken in het curriculum zoals digitale geletterdheid. De wijze waarop professionalisering, bijvoorbeeld van docenten, vorm krijgt is echter volgens Wilfred Rubens voor verbetering va...
Deel bericht

Minister Slob dreigt financiering islamitische Haga Lyceum te stoppen

15.10.19
Als het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum donderdag om 12 uur geen interim-bestuurder heeft aangesteld, krijgt de islamitische school per 1 december geen rijksgeld meer en dreigt sluiting. Het Haga maakt bezwaar tegen dat besluit bij de Raad van State.
Deel bericht

Veertienjarige jongen zwaargewond bij steekpartij bij school Rotterdam

15.10.19
Op de Montessoriweg in Rotterdam-Zuid is dinsdagmiddag een 14-jarige jongen neergestoken. Hij raakte zwaargewond. De politie heeft twee minderjarige verdachten opgepakt.
Deel bericht

Docenten starten petitie voor digitale vaardigheden in het curriculum

15.10.19
Enkele docenten hebben een petitie opgestart om de Tweede Kamer ertoe te bewegen dat digitale geletterdheid nu onderdeel wordt van het curriculum.
Deel bericht

Het LiFo-model: een nieuw aanbod voor leermateriaal

15.10.19
De leermiddelenmarkt is in beweging. Scholen hebben behoefte aan meer flexibiliteit en een goede mix van folio en digitaal materiaal. Ook verandert de rol van de traditionele spelers op de markt. Een recente uitingsvorm van deze veranderingen is de opkomst van het licentie-foliomodel, ook wel LiFo-m...
Deel bericht

Moeten Frans en Duits op de schop? ‘Examenleerling spreekt talen slecht’

15.10.19
Scholieren die jarenlang Frans of Duits hebben gehad, komen vaak van de middelbare school zonder de taal echt te beheersen. De lessen zijn te ouderwets, stellen deskundigen. Zij pleiten voor minder woordjes stampen en grammatica en meer echte communicatie.
Deel bericht

Directeuren over 'catastrofaal' lerarentekort: 'Gewoon geen mensen meer'

15.10.19
Het tekort aan leraren neemt epidemische vormen aan, zeggen betrokkenen. Aanstaande woensdag is het premier Mark Rutte zelf die in gesprek gaat met de PO-raad, VO-raad en de onderwijsbonden. Onderwijsminister Arie Slob schuift ook aan.
Deel bericht

Haga Lyceum kan interim-bestuurder nog niet aanstellen ‘omdat hij geen moslim is’

15.10.19
De interim-bestuurder die het Cornelius Haga Lyceum maandag op last van de minister had moeten installeren, kan pas over enkele weken in functie treden. Omdat hij geen moslim is, moet de Amsterdamse school eerst de statuten wijzigen.
Deel bericht

Slob: Alle leerlingen evenveel recht op bijles

14.10.19
Alle kinderen moeten hetzelfde recht hebben op bijles en examentraining als dat door de school wordt georganiseerd. Dit benadrukt onderwijsminister Arie Slob. Lees verder ? The post Slob: Alle leerlingen evenveel recht op bijles appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Mishandelde leraar sprak leerlingen aan op ’storend gedrag’

14.10.19
De leraar die donderdag in Bergen op Zoom door vier leerlingen mishandeld werd, had ze kort daarvoor aangesproken op ’storend gedrag’.
Deel bericht

Een op de drie middelbare scholieren krijgt bijles

13.10.19
In Nederland krijgt bijna een op de drie middelbare scholieren buiten school extra bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding.
Deel bericht

Staatssecretaris Blokhuis wil af van verslavende elementen in games

13.10.19
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat gamemakers geen verslavende mechanismen meer in spellen bouwen. "Ik roep de producenten op om die verslavende elementen te beperken en als het kan helemaal te elimineren." De staatssecretaris reageert hiermee op onderzoek van journalistiek platform Investico en Nieuwsuur.
Deel bericht

Een wereld waarin kinderen geen aangeboren achterstand hebben

13.10.19
Als we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog vraagt het publiek zich af of er dan nog diversiteit in de samenleving overblijft.
Deel bericht

Samenscholingsverbod in Terneuzen door ruziënde scholieren

12.10.19
In het Zeeuwse Terneuzen geldt sinds vanmiddag een samenscholingsverbod. De gemeente heeft de maatregel genomen na spanningen tussen leerlingen van het Lodewijk College. De afgelopen dagen kwamen grote groepen jongeren samen en dreigde er escalatie.
Deel bericht

Lesprogramma voor Slob slechts „vertrekpunt”

11.10.19
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft grote waardering voor de suggesties die leraren en schoolleiders doen voor een nieuw lesprogramma, maar hij zal de voorstellen niet een-op-een overnemen.
Deel bericht

Leerlingen gymnasium Almere uiten bedreigingen rond Coming Out Dag

11.10.19
Een groepje leerlingen in Almere heeft bedreigingen geuit tegen hun middelbare school. Ze waren het er niet mee eens dat het gymnasium aandacht besteedt aan Coming Out Dag.
Deel bericht

Column | Hoeveel seksuele voorlichting je ook krijgt, tobben blijft het op die leeftijd toch

11.10.19
Bijna alle nieuwsmedia meldden deze week dat Nederlandse jongeren dringend behoefte hebben aan méér en betere seksuele voorlichting in het voortgezet onderwijs. Dat zou zijn gebleken uit een onderzoek van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.
Deel bericht

Opinie | Zonder huiswerk leren leerlingen meer

11.10.19
Geschiedenisdocente Lotte van Dongen geeft geen huiswerk meer op. Ze is liever coach dan controleur van de leerlingen.
Deel bericht

NRO-congres 30 oktober

11.10.19
Het congres is een geschikte dag voor ontmoeting, inspiratie en kennisdeling. Je ontmoet er mensen die net als jij interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek. Dat kunnen leraren of team- en schoolleiders zijn, maar ook medewerkers kwaliteitszorg, intern begeleiders, bestuurders, adviseurs of ontwikkelaars van leermiddelen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)