Hoe geven we jongeren de liefde voor het Nederlands terug?

08.10.19
Begin dit jaar kondigde de VU aan de opleiding Nederlands op te heffen. De populariteit voor het vak daalt al jaren. Neerlandici, schrijvers en docenten, aangevoerd door Frits Spits van De Taalstaat, vragen zich af wat er toch aan de hand is met de taal in ons land. "Leerlingen moeten weer verliefd worden op het Nederlands."
Deel bericht
(advertentie)

Slob: Alle leerlingen evenveel recht op bijles

14.10.19
Alle kinderen moeten hetzelfde recht hebben op bijles en examentraining als dat door de school wordt georganiseerd. Dit benadrukt onderwijsminister Arie Slob. Lees verder ? The post Slob: Alle leerlingen evenveel recht op bijles appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Mishandelde leraar sprak leerlingen aan op ’storend gedrag’

14.10.19
De leraar die donderdag in Bergen op Zoom door vier leerlingen mishandeld werd, had ze kort daarvoor aangesproken op ’storend gedrag’.
Deel bericht

Een op de drie middelbare scholieren krijgt bijles

13.10.19
In Nederland krijgt bijna een op de drie middelbare scholieren buiten school extra bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding.
Deel bericht

Staatssecretaris Blokhuis wil af van verslavende elementen in games

13.10.19
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat gamemakers geen verslavende mechanismen meer in spellen bouwen. "Ik roep de producenten op om die verslavende elementen te beperken en als het kan helemaal te elimineren." De staatssecretaris reageert hiermee op onderzoek van journalistiek platform Investico en Nieuwsuur.
Deel bericht

Een wereld waarin kinderen geen aangeboren achterstand hebben

13.10.19
Als we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog vraagt het publiek zich af of er dan nog diversiteit in de samenleving overblijft.
Deel bericht

Samenscholingsverbod in Terneuzen door ruziënde scholieren

12.10.19
In het Zeeuwse Terneuzen geldt sinds vanmiddag een samenscholingsverbod. De gemeente heeft de maatregel genomen na spanningen tussen leerlingen van het Lodewijk College. De afgelopen dagen kwamen grote groepen jongeren samen en dreigde er escalatie.
Deel bericht

Lesprogramma voor Slob slechts „vertrekpunt”

11.10.19
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft grote waardering voor de suggesties die leraren en schoolleiders doen voor een nieuw lesprogramma, maar hij zal de voorstellen niet een-op-een overnemen.
Deel bericht

Leerlingen gymnasium Almere uiten bedreigingen rond Coming Out Dag

11.10.19
Een groepje leerlingen in Almere heeft bedreigingen geuit tegen hun middelbare school. Ze waren het er niet mee eens dat het gymnasium aandacht besteedt aan Coming Out Dag.
Deel bericht

Column | Hoeveel seksuele voorlichting je ook krijgt, tobben blijft het op die leeftijd toch

11.10.19
Bijna alle nieuwsmedia meldden deze week dat Nederlandse jongeren dringend behoefte hebben aan méér en betere seksuele voorlichting in het voortgezet onderwijs. Dat zou zijn gebleken uit een onderzoek van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.
Deel bericht

Opinie | Zonder huiswerk leren leerlingen meer

11.10.19
Geschiedenisdocente Lotte van Dongen geeft geen huiswerk meer op. Ze is liever coach dan controleur van de leerlingen.
Deel bericht

NRO-congres 30 oktober

11.10.19
Het congres is een geschikte dag voor ontmoeting, inspiratie en kennisdeling. Je ontmoet er mensen die net als jij interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek. Dat kunnen leraren of team- en schoolleiders zijn, maar ook medewerkers kwaliteitszorg, intern begeleiders, bestuurders, adviseurs of ontwikkelaars van leermiddelen.
Deel bericht

Tweede Kamer ontdekt lerarentekort in voortgezet onderwijs

11.10.19
Het groeiende lerarentekort in het voortgezet onderwijs baart minister Slob en Kamerleden zorgen. Dat bleek tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamercommissie onderwijs op 9 oktober 2019 over het lerarentekort.
Deel bericht

Campagne met #kweetnie voor lhbti'ers

11.10.19
Op Coming Out Dag, vrijdag 11 oktober, start een nieuwe campagne voor jonge lhbti'ers. Op de website iedereenisanders.nl staan ervaringsverhalen en filmpjes, en is veel informatie te vinden. De campagne loopt ook op Instagram, met de hashtag #kweetnie.
Deel bericht

Interview voorzitter curriculum.nu

10.10.19
Een nieuw leerplan voor basis- en middelbaar onderwijs wordt donderdag aangeboden aan de minister. Maar draagvlak ontbreekt.
Deel bericht

Voor het eerst hebben leraren zelf een nieuw lesprogramma opgesteld

10.10.19
Voor het eerst hebben leraren zelf een nieuw lesprogramma voor het basis- en voortgezet onderwijs opgesteld. Ze overhandigen de plannen vandaag aan minister Arie Slob (onderwijs).
Deel bericht

Inspectie nodigt docenten uit als tijdelijk toegevoegd expert

09.10.19
Ook in het komende schooljaar kunnen docenten, intern begeleiders en bijvoorbeeld kwaliteitsmedewerkers meelopen met een onderwijsinspecteur tijdens themaonderzoeken bij scholen.
Deel bericht

Hoe middelbare scholen hun leerlingen beter kunnen motiveren

09.10.19
De Inspectie van het Onderwijs onderzocht hoe het onderwijs op scholen voor voortgezet onderwijs bijdraagt aan de motivatie van de leerlingen. Nederlandse leerlingen zijn namelijk minder gemotiveerd om te leren dan leerlingen in veel andere landen, zo bleek uit eerder onderzoek. In dit themarapport beschrijven we de bevindingen van het onderzoek.
Deel bericht

Blog | Welcome to the slow-countries

09.10.19
Er is een aantal Europese landen waar het informatica-onderwijs dit schooljaar, of al eerder, voor alle leerplichtige leerlingen voortvarend ter hand wordt genomen. Denk aan Engeland, Ierland, Schotland, maar ook Denemarken, Polen en Slowakije, de Baltische staten, Cyprus en inmiddels ook Frankrijk...
Deel bericht

Scholieren: seksuele voorlichting moet niet alleen over voortplanting gaan

09.10.19
Seksuele voorlichting moet over meer gaan dan alleen voortplanting. En ook in de bovenbouw van de middelbare school moet voorlichting worden gegeven. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder honderden scholieren.
Deel bericht

Opinie | Erken dat bijzonder onderwijs beter presteert

09.10.19
Pedagogische vrijheid leidt tot betere leeropbrengsten, schrijven Orhan Agirdag en Michael S. Merry .
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)