Veilig aan de slag in praktijklokalen Mobiliteit en Transport

12.11.19

Aan welke veiligheidseisen moet een steekwagen voldoen? Welke persoonlijke beschermingsmiddelen heb je nodig voor het bedienen van een laadklep? Vragen waar docenten van het vmbo-profiel Mobiliteit en Transport (M&T) en leerlingen regelmatig mee te maken krijgen. Op de website veiligepraktijklokalen.nl/MenT staat de informatie over veiligheid in de praktijklokalen overzichtelijk bij elkaar.

De website veiligepraktijklokalen.nl/MenT is ontwikkeld door het platform Mobiliteit en Transport, in samenwerking met Voion. De reden hiervoor is simpel. Gertjan Deckers, docent M&T en regiocoördinator van het platform Mobiliteit en Transport, legt uit: “Werken met machines/transportmiddelen en materieel in garages, warehouses en transportbedrijven is niet zonder risico.

Daarom zijn er allerlei veiligheidseisen, werkinstructies en regels waar je je aan moet houden. Het M&T-praktijklokaal is geen garage of magazijn, toch zijn de veiligheidsrisico’s goed vergelijkbaar. Daar zouden dus dezelfde veiligheidsnormen moeten gelden. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo makkelijk. Veel docenten hebben de regels en normen wel in hun hoofd, maar er staat nauwelijks iets op papier. Om dat gat te dichten, zijn we tot het initiatief voor deze website gekomen. We wisten dat Voion al meer van dit soort websites had ontwikkeld, daarom hebben we contact met hen opgenomen om ons daarin te ondersteunen.”

Platform Mobiliteit en Transport, Voion en een docentenpanel gingen vervolgens aan de slag met de inhoud van de website. Veiligheidsfunctionarissen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek zijn geraadpleegd en gaven waar nodig advies. Docent Jos Steur was een van de samenstellers: “De website is in de eerste plaats bedoeld voor M&T-docenten. Zij werken immers elke dag met deze apparatuur, dus zij moeten de wet- en regelgeving kennen, het lokaal en de machines/het materieel controleren en vooral leerlingen goed instrueren. We hebben de site daarom verdeeld in drie delen. Voor het eerste deel hebben we instructiekaarten gemaakt: stap-voor-stap handleidingen voor leerlingen voor de bediening van machines, transportmiddelen en materieel.

Het tweede deel is gevuld met checklists voor lokalen en machines, transportmiddelen en materieel. Daarmee kunnen docenten periodiek controleren of aan alle veiligheidsaspecten wordt voldaan. Het laatste deel bestaat uit Arbo wet- en regelgeving en andere veiligheidsaspecten die voor een praktijklokaal extra van belang zijn. Dit laatste deel geeft onder meer antwoorden op vragen als ‘wie is verantwoordelijk voor keuringen’? Daarmee is de website ook handig als ondersteuning in de communicatie tussen docenten en schoolleiding.”

Jong geleerd is oud gedaan
Docenten vinden op de nieuwe website dus makkelijk en snel de informatie die ze nodig hebben om verantwoord te werken in een veilig M&T-praktijklokaal. Dat is niet alleen belangrijk voor docenten en leerlingen, maar uiteindelijk voor de hele branche. Gertjan licht toe: “Op het vmbo zijn leerlingen nog heel goed te vormen. Het is dus zaak om veilig werken vanaf het eerste moment te stimuleren. En om als docent een goede beroepshouding uit te stralen; wat je als docent laat zien, nemen leerlingen meestal automatisch over. De instructie- en controlekaarten op de website helpen je hierbij. Zo leid je veilige monteurs, chauffeurs en magazijnmedewerkers op, die weer als goed voorbeeld kunnen dienen in de bedrijven waar ze uiteindelijk gaat werken.” Dat heeft Jos aan den lijve ondervonden: “Leerlingen pikken het zo snel op.

Bij het testen van de instructiekaarten op een school werd ik door leerlingen meteen gewezen op een elektrische pallettruck die niet gekeurd was. Een andere leerling weigerde in een stagebedrijf om met een laadklep te werken omdat die niet in orde was. Heel attent en het heeft vervolgens echt bijgedragen aan het veiligheidsbewustzijn van de leerling. Jong geleerd is oud gedaan gaat hier dus zeker op!”

Meer over veiligepraktijklokalen.nl
Veiligheid is belangrijk. Op de werkplek, maar ook in de praktijklokalen in het voortgezet onderwijs. Er zijn al websites voor: veilige practica, techniek, praktijkonderwijs en de vmbo-profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE). De websites zijn allemaal te vinden via veiligepraktijklokalen.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Volgens onderzoek moeten scholen de lucht elke 4 minuten verversen, maar dat lukt amper

08.08.20
Volgens klimaatinstallateur Harry Vaatstra moet de lucht in een gezonde klas iedere acht minuten ververst worden; als je rekening houdt met aerosolen, mogelijk nog vaker.
Deel bericht

Onderzoeker: laat tieners op school 1 meter afstand houden

08.08.20
Als de middelbare scholen over anderhalve week opengaan, horen leerlingen toch aan social distancing te doen. Anderhalve meter is onhaalbaar, maar een meter afstand kan wel, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.
Deel bericht

Voor wie op school niet op zijn plek is, is er Digibende

07.08.20
Niet ieder kind vindt aansluiting op school. Ontwikkelcentrum Digibende wil voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen. ‘Hier hebben ze het gevoel dat ze in hun natuurlijke habitat verkeren.’
Deel bericht

Friese scholen houden ramen en deuren open

07.08.20
Friese scholen kunnen na de schoolvakantie hun gebouwen voorlopig wel ventileren door ramen en deuren zo veel mogelijk open te houden. Ze kunnen met die ‘natuurlijke ventilatie’ de tijd overbruggen tot er meer informatie is over de risico’s van mechanische ventilatie.
Deel bericht

UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar corona op middelbare scholen

07.08.20
Utrechtse wetenschappers gaan een onderzoek doen naar de verspreiding van corona op middelbare scholen. Deze plekken vormen volgens het UMC Utrecht mogelijk een risico, omdat er veel mensen in kleine ruimtes zitten met slechte ventilatie.
Deel bericht

Is de ‘smoking gun’ in het debat over aerosolen gevonden?

07.08.20
De klimaatsystemen in Nederland veilig maken hoeft niet veel te kosten. Het is een kwestie van instellingen veranderen.
Deel bericht

Introweken studenten mogen toch doorgaan, maar met grote beperkingen

06.08.20
De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen toch doorgaan, zolang de organisatoren zich aan bepaalde beperkingen houden. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen bronnen in Den Haag.
Deel bericht

Oproep koepel middelbare scholen: geef duidelijkheid over ventilatie

06.08.20
De VO-Raad wil dat het Outbreak Management Team (OMT) zo snel mogelijk met een advies komt over ventilatie in scholen. Vanochtend uitten deskundigen in het AD hun zorgen over ventilatiesystemen: vele zijn verouderd en de luchtkwaliteit is niet in orde.
Deel bericht

Ventilatie scholen extra risico: luchtkwaliteit vaak ondermaats terwijl corona oprukt bij jongeren

06.08.20
Scholen moeten dringend de ventilatie verbeteren voordat het winter wordt en de ramen niet meer open kunnen. Die verbeteringen zijn extra urgent nu over 2 weken de eerste middelbare scholen ook weer volledig opengaan en het aantal coronabesmettingen oploopt. Dat stellen deskundigen.
Deel bericht

Noordrijn-Westfalen voert mondkapjesplicht in op scholen

04.08.20
In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten scholieren voorlopig mondkapjes dragen op school. Dat meldt de regionale publieke omroep WDR. Op het schoolterrein, in de gangen, op weg naar en in de klas moeten leerlingen en docenten een mondmasker op.
Deel bericht

Tienduizenden Duitse scholieren weer naar school

03.08.20
Vele tienduizenden jongeren gaan maandag weer naar school in het noorden van Duitsland. Daar krijgen ze te maken met nieuwe regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.
Deel bericht

CDA Eindhoven maakt zich zorgen om 'Chinese inmenging'

03.08.20
In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, deed instituut Clingendael onderzoek naar de invloed van China op Nederlands onderwijs. Het instituut kwam tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van beïnvloeding van het hoger onderwijs in Nederland maar niet in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Toch geen verzuimmelding bij afwezigheid begin schooljaar door thuisquarantaine

03.08.20
Scholen hoeven anders dan eerder gemeld toch geen verzuimmelding te doen wanneer een leerling afwezig is bij de start van het schooljaar doordat hij in thuisquarantaine moet. Ouders die met hun kinderen naar een land reizen waar code oranje of rood geldt, of een land of gebied wat tijdens de vakantie wijzigt van code geel in code oranje of rood, worden dringend geadviseerd bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.
Deel bericht

‘Niezen in de elleboog is niet de goede oplossing’

01.08.20
De meeste mondkapjes lekken bij de randen en je kunt beter niet in je elleboog hoesten. Dat blijkt uit onderzoek naar luchtstromen van Ruud Verdaasdonk bij de Universiteit Twente. NEMO Kennislink interviewde hem.
Deel bericht

De lerarenbeurs is op

30.07.20
Zowel op Facebook als Twitter laten leraren afgelopen dagen weten dat hun aanvraag is afgewezen. Ze zijn teleurgesteld en boos. Biologieleraar Steven Geurts zegt op Twitter: “Dat voelt wel even zuur: een beroepsgroep aantrekkelijk proberen te maken door te beknotten op de scholingsmogelijkheden van zittende docenten.”
Deel bericht

Johnny (25) zat op speciaal onderwijs en is nu afgestudeerd fysiotherapeut: ‘Ik heb me bewezen’

30.07.20
Vorige week mocht Johnny Keesman (25) het felbegeerde papiertje in ontvangst nemen waar hij al die jaren zo hard voor had gewerkt. Eindelijk mag hij aan de slag als fysiotherapeut. Een carrièrepad dat zijn omgeving hem altijd had afgeraden: hij zou er niet slim genoeg voor zijn.
Deel bericht

Oud-officier Korps Mariniers Peter Hengeveld nieuwe COO bij EuroCollege

30.07.20
Principes als discipline, hard werken, presteren onder druk en grenzen verleggen, die jongeren bij het Korps Mariniers aangeleerd krijgen, kunnen ook een belangrijke rol spelen in de verbetering van het Nederlandse onderwijs. Nu ontbreekt op scholen veelal gezag en is ‘moeten’ een vies woord geworden. Daardoor raken veel kinderen tussen wal en schip.
Deel bericht

Kamer: quarantaine niet bestraffen maar stimuleren na vakantie in ‘oranje’ land

29.07.20
De Tweede Kamer reageert met verbijstering op de waarschuwing van het ministerie van Onderwijs dat leerlingen die na hun vakantie in quarantaine moeten, een boete voor spijbelen boven het hoofd hangt. ‘Dat is niet goed te volgen.’
Deel bericht

Thuisisolatie na vakantie in 'oranje land' geldt als spijbelen: ouders riskeren boete

29.07.20
Aan een gezinsvakantie naar een land waar vanwege het coronavirus een oranje reisadvies geldt, kan bij thuiskomst een duur prijskaartje komen te hangen. Eenmaal in Neder­land moeten ouders en hun kinderen van boven de 12 jaar twee weken in quarantaine, is het dringende advies van de overheid.
Deel bericht

Aanzienlijk meer scholieren geslaagd voor eindexamen

27.07.20
Een derde van de middelbare scholen gaf dit jaar álle examenkandidaten een diploma, zeker vijf keer meer dan normaal. Extra studietijd en meer herkansingen leidden tot die hoge score na het schrappen van het centraal examen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)