Veilig aan de slag in praktijklokalen Mobiliteit en Transport

12.11.19

Aan welke veiligheidseisen moet een steekwagen voldoen? Welke persoonlijke beschermingsmiddelen heb je nodig voor het bedienen van een laadklep? Vragen waar docenten van het vmbo-profiel Mobiliteit en Transport (M&T) en leerlingen regelmatig mee te maken krijgen. Op de website veiligepraktijklokalen.nl/MenT staat de informatie over veiligheid in de praktijklokalen overzichtelijk bij elkaar.

De website veiligepraktijklokalen.nl/MenT is ontwikkeld door het platform Mobiliteit en Transport, in samenwerking met Voion. De reden hiervoor is simpel. Gertjan Deckers, docent M&T en regiocoördinator van het platform Mobiliteit en Transport, legt uit: “Werken met machines/transportmiddelen en materieel in garages, warehouses en transportbedrijven is niet zonder risico.

Daarom zijn er allerlei veiligheidseisen, werkinstructies en regels waar je je aan moet houden. Het M&T-praktijklokaal is geen garage of magazijn, toch zijn de veiligheidsrisico’s goed vergelijkbaar. Daar zouden dus dezelfde veiligheidsnormen moeten gelden. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo makkelijk. Veel docenten hebben de regels en normen wel in hun hoofd, maar er staat nauwelijks iets op papier. Om dat gat te dichten, zijn we tot het initiatief voor deze website gekomen. We wisten dat Voion al meer van dit soort websites had ontwikkeld, daarom hebben we contact met hen opgenomen om ons daarin te ondersteunen.”

Platform Mobiliteit en Transport, Voion en een docentenpanel gingen vervolgens aan de slag met de inhoud van de website. Veiligheidsfunctionarissen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek zijn geraadpleegd en gaven waar nodig advies. Docent Jos Steur was een van de samenstellers: “De website is in de eerste plaats bedoeld voor M&T-docenten. Zij werken immers elke dag met deze apparatuur, dus zij moeten de wet- en regelgeving kennen, het lokaal en de machines/het materieel controleren en vooral leerlingen goed instrueren. We hebben de site daarom verdeeld in drie delen. Voor het eerste deel hebben we instructiekaarten gemaakt: stap-voor-stap handleidingen voor leerlingen voor de bediening van machines, transportmiddelen en materieel.

Het tweede deel is gevuld met checklists voor lokalen en machines, transportmiddelen en materieel. Daarmee kunnen docenten periodiek controleren of aan alle veiligheidsaspecten wordt voldaan. Het laatste deel bestaat uit Arbo wet- en regelgeving en andere veiligheidsaspecten die voor een praktijklokaal extra van belang zijn. Dit laatste deel geeft onder meer antwoorden op vragen als ‘wie is verantwoordelijk voor keuringen’? Daarmee is de website ook handig als ondersteuning in de communicatie tussen docenten en schoolleiding.”

Jong geleerd is oud gedaan
Docenten vinden op de nieuwe website dus makkelijk en snel de informatie die ze nodig hebben om verantwoord te werken in een veilig M&T-praktijklokaal. Dat is niet alleen belangrijk voor docenten en leerlingen, maar uiteindelijk voor de hele branche. Gertjan licht toe: “Op het vmbo zijn leerlingen nog heel goed te vormen. Het is dus zaak om veilig werken vanaf het eerste moment te stimuleren. En om als docent een goede beroepshouding uit te stralen; wat je als docent laat zien, nemen leerlingen meestal automatisch over. De instructie- en controlekaarten op de website helpen je hierbij. Zo leid je veilige monteurs, chauffeurs en magazijnmedewerkers op, die weer als goed voorbeeld kunnen dienen in de bedrijven waar ze uiteindelijk gaat werken.” Dat heeft Jos aan den lijve ondervonden: “Leerlingen pikken het zo snel op.

Bij het testen van de instructiekaarten op een school werd ik door leerlingen meteen gewezen op een elektrische pallettruck die niet gekeurd was. Een andere leerling weigerde in een stagebedrijf om met een laadklep te werken omdat die niet in orde was. Heel attent en het heeft vervolgens echt bijgedragen aan het veiligheidsbewustzijn van de leerling. Jong geleerd is oud gedaan gaat hier dus zeker op!”

Meer over veiligepraktijklokalen.nl
Veiligheid is belangrijk. Op de werkplek, maar ook in de praktijklokalen in het voortgezet onderwijs. Er zijn al websites voor: veilige practica, techniek, praktijkonderwijs en de vmbo-profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE). De websites zijn allemaal te vinden via veiligepraktijklokalen.nl.
Deel bericht
(advertentie)

JORTgeschiedenis populair bij leerlingen met meer dan 40 miljoen views

22.04.24
JORTgeschiedenis is een begrip onder leerlingen, die geschiedenis is hun pakket hebben of hebben gehad. De leraar maakte twaalf jaar geleden zijn eerste video en inmiddels staan er 450 op zijn kanaal. Ondertussen geeft hij een klein jaartje les aan het Odulphuslyceum in Tilburg en maakt hij zo nu en dan nog een video.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Bangalijsten met honderden volgers op Telegram, advocaten eisen actie van OM

20.04.24
Het Openbaar Ministerie moet de chat-app Telegram dwingen om zogeheten bangalijsten te verwijderen. Dat vinden het kenniscentrum voor online misbruik OffLimits en advocaten van slachtoffers van mensen die op de lijsten staan. Ze doen "een dringend beroep" op demissionair Justitieminister Yesilgöz om actie te ondernemen.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht

Erika werd vroeger bijna dagelijks gepest, samen met haar pester bezoekt ze nu scholen om haar verhaal te vertellen

18.04.24
Schelden, uitsluiten, buitensluiten, maar ook slaan en schoppen in het fietsenhok. Overmorgen, op 19 april is het de dag tegen pesten. Op die dag besteden veel scholen in Nederland extra aandacht aan het stoppen van pesten. Want het komt altijd en overal voor en de impact kan enorm zijn.
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Feest voor de één, dikke pech voor de ander: Bregje en Jimi krijgen middelbare school te horen

18.04.24
Jimi en Bregje zitten allebei in groep 8 in Amsterdam, en dat betekent dat vandaag een spannende dag was: 7676 leerlingen krijgen te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Bij Bregje thuis is het feest: ze komt op haar eerste keuze terecht, Jimi komt op keuze zeven volgend jaar. Maar hij ziet het positief: "Wel gewoon Montessori", want dit jaar was het voor Montessori, vrije en daltonleerlingen nóg spannender.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Vlaamse leraar die 15-jarig meisje naaktfoto stuurde en werd ontmaskerd door groep studenten, krijgt effectieve celstraf

17.04.24
Een 33-jarige EHBO-leraar uit het Oost-Vlaamse Laarne heeft drie jaar cel - waarvan twee met uitstel - gekregen omdat hij een minderjarig meisje op een school in Koksijde aanzette om naaktbeelden van haarzelf te sturen. Hij stuurde het meisje zélf een beeld van zijn geslachtsdeel, maar werd door medestudenten ontmaskerd.
Deel bericht

11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken

16.04.24
Het kabinet stelt in de Voorjaarsnota ruim 11 miljoen euro extra beschikbaar voor de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). De Kamer had opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen.  
Deel bericht

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Update en webinar cyberaanval Iddink Learning Materials

15.04.24
Op maandag 15 april van 12.00 tot 13.00 SIVON in een webinar samen met Iddink en het CERT (van Kennisnet/SIVON) de stand van zaken toe en beantwoorden vragen van scholen.
Deel bericht

Mogelijk bankgegevens scholieren buitgemaakt bij hack boekenleverancier

15.04.24
De Mondia Scholengroep waarschuwt scholieren en hun ouders voor phishing mails. Bij een hack bij hun boekenleverancier Iddink Learning Materials zijn mogelijk persoonlijke informatie, waaronder ook bankgegevens buitgemaakt. De scholengroep gaat zolang dit niet uitgesloten kan worden, ervan uit dat dit ook daadwerkelijk het geval is.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)