Cao-afspraken voor lio-stagiairs worden massaal aan de laars gelapt, in alle sectoren. In het voortgezet onderwijs komt het voor dat de ene student geen cent voor zijn vierdejaars stage krijgt en de andere vorstelijk betaald wordt - op één en dezelfde school.
Je toetsbeleid en toetsen (weer) in dienst van het leren stellen, dat wil elke leraar en schoolleider wel. Formatief evalueren staat daarom volop in de schijnwerpers. Het invoeren ervan is nog een zoektocht voor veel scholen.
Op steeds meer scholen hangen beveiligingscamera's in bijvoorbeeld de kantine, bij de kapstokken of op het schoolplein. Dat blijkt uit een rondgang van het NOS Jeugdjournaal langs langs twintig basis- en middelbare scholen en betrokken instanties.
De berichten over de afnemende leesvaardigheid van leerlingen in ons land zijn niet nieuw. Al in 2015 waren de berichten in het PISA-onderzoek alarmerend. Maar dit leidde tot weinig actie. De energie en aandacht werd vooral opgeslurpt door zaken als Curriculum 2032, later omgedoopt in Curriculum.nu,...
In WhatsAppgroepen van scholieren worden de schokkendste dingen gedeeld. Beelden van seksueel misbruik van peuters, naaktfoto's van jonge kinderen en video's waarin mensen worden onthoofd.
'De staat van ons onderwijs schreeuwt om een breed opgezet parlementair onderzoek.' Dat stelt de Amsterdamse hoogleraar Europese studies en publicist Paul Scheffer.
Onderwijsbond AOb zet vraagtekens bij herziening van het programma op de middelbare school. Kortzichtig, zegt Pieter Lossie, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).
Het kabinet is tevreden over de voorstellen van leraren en schoolleiders voor een nieuw curriculum voor het primair en voortgezet onderwijs, zo laat minister Arie Slob (Onderwijs) weten in een brief die hij maandag aan de Tweede Kamer stuurde.
Het was geen nieuws, toch is het groot nieuws: uit de internationale PISA-onderzoeken blijkt dat Nederlandse tieners weer lager scoren op leesvaardigheid. Maar liefst een kwart van de tieners is onvoldoende geletterd en de kloof in de samenleving (tussen opleidingsniveaus) wordt groter.
Scholieren zouden lagere cijfers halen en minder interesse hebben in schoolvakken, volgens nieuw onderzoek. NEMO Kennislink sprak met socioloog Thijs Bol die waarschuwt dat er veel te snel conclusies aan dit onderzoek verbonden worden.
Inlichtingendienst AIVD heeft terecht een waarschuwing gegeven over anti-democratische invloeden op het Haga Lyceum, concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de CTIVD.
In de Volkskrant van 24 november schreef Sander Schimmelpenninck een column “Onze deeltijddecadentie is het ultieme Nederlandse taboe”. Zijn stelling is dat alle tekorten in zorg en onderwijs op slag zouden verdwijnen als alle vrouwen een uur meer zouden gaan werken.
Een groot aantal leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs ervaart niet dat de lessen hun Friese taalvaardigheid verbeteren, concludeert de inspectie.
Ook al zijn kinderen even slim, ze krijgen niet dezelfde kansen. Het Nederlandse onderwijs scoort internationaal goed, maar juist dit punt blijkt een zwakke schakel. Hoe trekken we dit weer recht? De belangrijkste knelpunten én oplossingen.
Sylvia Veninga, docent Nederlands op het Gomarus College in Leeuwarden, merkt ook dat leerlingen lezen lastiger vinden. ,,Ze hebben moeite met concentratie omdat er veel prikkels zijn. Kinderen lezen veel, misschien wel meer dan vroeger. Maar dat is fragmentarisch.
De boekenverkoop daalt, het leesplezier neemt af. Eveline Aendekerk wil mensen prikkelen tot lezen. Ze is de nieuwe directeur van de CPNB, die het Nederlandse boek promoot.
Hoe implementeer je digitale geletterdheid en mediawijsheid in het onderwijs? 13 Nederlandse experts, ervaringsdeskundigen en visionairs ontdekken het tijdens een studiereis in Amerika.
De gevoelens van 14- en 15-jarigen tijdens het posten, scrollen, appen en snappen zijn vaker positief dan negatief. Dit blijkt uit onderzoek van de UvA onder bijna duizend 14- en 15-jarigen in Nederland.
Achtenzeventig procent van de docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen herkennen onder hun leerlingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 400 Nederlandse docenten dat vandaag wordt gepubliceerd.
Er moet een knooppunt komen voor onderwijsonderzoek in primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek moet deze rol op zich nemen. Daar is wel extra geld voor nodig, stellen de sectorraden.