Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
22.02.21
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok.
Met publieke-private samenwerking is het mogelijk het lerarentekort op te lossen. Dat denkt Suzanne von der Dunk, directeur Onderwijs van Randstad Nederland.
De Inspectie van het Onderwijs hanteert vanaf 2020 de ‘signaleringswaarde voor mogelijk bovenmatig eigen vermogen’. De gedachte achter de signaleringswaarde is dat publiek onderwijsgeld optimaal aan onderwijs wordt besteed en niet onnodig in reserves vastzit. De inspectie heeft berekend bij welk...
Veel middelbare scholen hebben nog niet besloten hoe zij vanaf volgende week weer deels moeten opengaan. Vooral het garanderen van voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden, kost heel wat hoofdbrekens.
Het aantal coronabesmettingen is fors gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Dat komt volgens het RIVM mogelijk door de heropening van de basisscholen. Ook in de leeftijd van het voortgezet onderwijs nam het aantal besmettingen toe.
Bijlessen en examentrainingen zijn niet voor alle leerlingen even toegankelijk. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die schaduwonderwijs voor kun kinderen organiseren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Toch hebben scholen in de coronacrisis extra hulp nodig om leerlingen goed te begeleiden. Kunnen commerciële bedrijven hierbij helpen?
Het is een ongekende kapitaalinjectie: 8,5 miljard euro voor het onderwijs. Minister Slob en minister Van Engelshoven presenteerden vorige week hun plan om de achterstanden door corona in te lopen. Het geld is voor de komende 2,5 jaar, vrij besteedbaar door de scholen zelf. Waar gaat het naartoe? Een extra onderwijsassistent, cursussen voor leraren, of bijlessen in het weekend? En heeft het wel effect?
De vlag kan uit bij de scholen die (deels) open mogen. Reuze fijn voor onze leerlingen en studenten, is de eerste reactie. Het onderwijs krijgt er echter een stevige klus bij om een passend rooster te maken. In het mbo mogen alle studenten per 1 maart een dag in de week naar school. In het voortgezet onderwijs gaat het om minimaal anderhalve dag per week of meer indien verantwoord.
Het vak Engels was jarenlang bepaald geen succesverhaal in het reformatorisch onderwijs. Inmiddels is de achterstand grotendeels ingelopen. Maar dat geldt niet voor het vmbo. „Al op de basisschool ontwikkelen vmbo’ers een negatief zelfbeeld ten opzichte van het vak. Dat werkt de hele schoolloopbaan door.”
Schoolsluitingen hielpen overal ter wereld de pandemie indammen. Schieten de cijfers na de opening van de middelbare scholen volgende week weer omhoog? Oostenrijk kan als leerschool dienen.
Eén klas verdelen over drie lokalen, gespreide pauzes en elkaar iedere dag afwisselen. Aan dat soort oplossingen denken de middelbare scholen als ze, zoals het nu al rondzingt, begin maart voorzichtig weer open mogen gaan.
Eindelijk kunnen de middelbare scholen weer open, maar hoe is de grote vraag? Als er op 1,5 meter lesgegeven moet worden, betekent het dat lang niet alle leerlingen tegelijk kunnen komen. Zelfs de kerk is nu een optie. ‘Het wordt nog een heel gepuzzel’, klinkt het.
De Nederlandse jeugd was tot voor kort de gelukkigste van de wereld, maar in coronatijd zouden jongeren er opeens alarmerend slecht aan toe zijn. Moeten jongeren niet vooral wat weerbaarder worden, vraagt pedagoog, filosoof en jurist Ron Ritzen zich af.
Twee wetenschappers hebben het idee opgevat een OMT voor het onderwijs op te richten. Initiatiefnemers zijn kansenongelijkheidsonderzoeker Thijs Bol (Universiteit van Amsterdam) en Inge de Wolf, bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Universiteit Maastricht en medeoprichter van Education-Lab NL dat onderwijs middels wetenschappelijke inzichten wil verbeteren.
Presteren zoals voor corona, dat gaat nu niet. We moeten dat dan ook niet van elkaar verwachten. Ook niet van scholieren, bepleit schooldirecteur Eva Vesseur.
Op alle scholen in Nieuw-Zeeland krijgen leerlingen vanaf juni de beschikking over gratis menstruatieproducten, schrijven persbureau Reuters en Nieuw-Zeelandse media donderdag. Leerlingen zouden af en toe niet naar school gaan omdat ze tampons en maandverband niet kunnen betalen.
Middelbare scholen willen hun leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer per week in de klas hebben. De tieners staan mentaal zó onder druk dat de scholen ervoor pleiten om met sneltesten of gehuurde ruimtes, zoals theaterzalen of hotels, hun leerlingen tóch te mogen ontvangen.
In onze serie ‘ongelijke kansen’ een voorbeeld waar het goed ging. Gelukkig zijn die er ook. Rudo de Groot Soms heb ik het idee dat ik opgegroeid ben in een Utopische wereld. Wat is het geval? Ik ben naar de lagere school gegaan in de Bos en Lommerbuurt in Amsterdam. In mijn tijd (babybo...
Scholieren en studenten voeren woensdag actie voor de Tweede Kamer in Den Haag. Ze willen dat middelbare scholen, hogescholen en universiteiten zo snel mogelijk heropenen. Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat er vanaf 1 maart weer fysiek les wordt gegeven.