Meer vrouwen kiezen voor baan in techniek, maar scholieren keren zich daarvan af

14.06.21
Het aantal vrouwen op de technische arbeidsmarkt neemt voorzichtig toe. Momenteel oefenen 226.000 vrouwen in Nederland een technisch beroep uit, 25.000 meer dan in 2018. De populariteit voor het profiel Natuur en Techniek in het middelbaar onderwijs neemt echter weer af.
Deel bericht
(advertentie)

Onderzoek: leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school

04.08.21
Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1500 leden van de bond.
Deel bericht

Lossen zomerscholen de leerachterstanden op die zijn veroorzaakt door de pandemie?

03.08.21
Demissionair minister Slob van Onderwijs trekt dit jaar miljarden uit om de leerachterstanden van de coronapandemie in te halen. Zomerscholen moeten daarbij helpen en daar zien ze de aanmeldingen van kinderen flink oplopen. Maar helpt het?
Deel bericht

Op de zomerschool draait alles om veilig en plezierig leren

31.07.21
Terwijl Nederland vakantie viert, zijn er mensen heel druk met het puinruimen van de pandemie. Een zomer bikkelen om wachtlijsten en achterstanden weg te werken. Vandaag deel 3: de zomerschool.
Deel bericht

OM eist celstraf en jeugd-tbs voor jongen (17) die medeleerling neerstak bij school in Deurne

31.07.21
Tegen een 17-jarige jongen die op een school in Deurne een medeleerling zou hebben neergestoken, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vrijdag zes maanden jeugddetentie, met aftrek van voorarrest, geëist. Daarnaast eist het OM een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) en een schadevergoeding voor het slachtoffer van ruim 3000 euro.
Deel bericht

Forse achterstand bij leerlingen, maar misschien juist minder zomerscholen

30.07.21
De coronacrisis zorgt voor flinke leerachterstanden bij kinderen op scholen. Toch lijken dit jaar minder scholen te kiezen voor zomerscholing. Het onderwijs krijgt subsidie om de leerachterstanden weg te werken, maar lijkt dat vooral te gebruiken om kinderen tíjdens het schooljaar bij te spijkeren, merkt de woordvoerder van de VO-raad.
Deel bericht

De moeder wil een hoger schooladvies voor haar dochter, de rechter zegt ‘nee’

29.07.21
Een basisschool in Arnhem hoeft een leerling uit groep acht geen hoger schooladvies te geven. Dit heeft de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag bepaald. De moeder van het meisje spande een kort geding aan tegen basisschool ’t Panorama, zij wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, zoals de school wil.
Deel bericht

Frankrijk stuurt niet-gevaccineerde kinderen bij een besmetting van school

29.07.21
Franse kinderen die niet gevaccineerd zijn, worden straks naar huis gestuurd als er in de klas een coronabesmetting is. Leerlingen die wel gevaccineerd zijn, mogen gewoon blijven.
Deel bericht

Jonge leraren verlaten voortgezet onderwijs wegens uitblijven vast contract

29.07.21
Jonge leraren in het voortgezet onderwijs hebben weinig zicht op een vast contract. Daarom verlaten zij het onderwijs, waardoor het lerarentekort juist toeneemt, zo waarschuwen vakbonden.
Deel bericht

Kinderen en leraren verdienen gezonde, duurzame en moderne schoolgebouwen

28.07.21
Investeer in schoolgebouwen, dat is wat de PO-Raad, VO-raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan een nieuw kabinet vragen. Alle politieke partijen zijn het over één ding eens: goed onderwijs is van groot belang. Goed onderwijs vraagt echter om goede sc...
Deel bericht

Onderwijsmiljardair heeft al 15 miljard dollar zien verdampen dankzij Chinese staat

27.07.21
China heeft wat spaken in de wielen gestoken van Chinese bedrijven die hun geld verdienen in het onderwijs. Zo mogen ze onder meer geen winst meer maken, vreemd kapitaal ophalen en naar de beurs gaan. In het geval van de Chinese Larry Chen hebben deze regels ervoor gezorgd dat de waarde van zijn Gaotu Techedu al met 98% is gekelderd.
Deel bericht

Tieners krijgen tweede prik eerder: 'Zo hebben we een veilige schoolomgeving'

27.07.21
Jongeren van 12 tot 17 jaar die in de tweede helft van augustus een afspraak hebben voor hun tweede prik, kunnen die afspraak twee weken naar voren halen. Die volledige bescherming is belangrijk met het oog op het nieuwe schooljaar. In de regio Noord-Nederland gaan de scholen op 23 augustus weer open.
Deel bericht

Docente Henrike trekt aan de bel: ‘draaideurdocenten’ zijn in onderwijs vogelvrij

26.07.21
Veel scholen in Nederland kampen met een tekort aan docenten. Tegelijkertijd weigeren ze een beginnende docenten in vaste dienst te nemen. En dat is een misstand, zegt de Arnhemse docente beeldende vakken Henrike Gootjes, die ook beeldend kunstenaar is.
Deel bericht

Ouders kunnen nu zelf leraren werven voor de school van hun kinderen

26.07.21
Ouders die zich er zorgen over maken dat er na de zomer geen leraar voor de klas staat, kunnen nu gratis vacatures plaatsen op Onderwijsopties.nl.
Deel bericht

Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs

24.07.21
Na ruim anderhalf jaar coronamaatregelen gaan we langzaamaan richting een nieuw normaal. Daarin lijkt online een belangrijke rol te blijven spelen, met vergaderingen en lessen waarbij sommige deelnemers fysiek aanwezig zijn en andere alleen digitaal.
Deel bericht

Vergeet de betekenisloze achtergrond in Zoom

23.07.21
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Deel bericht

Opinie | ‘Geef fysiotherapeuten een grote rol in het onderwijs’

23.07.21
Genoeg beweging is essentieel voor een gezond gewicht. Betrek daarom ook fysiotherapeuten bij het onderwijs, stelt Astrid Sanders. Zij kunnen voorlichting geven over een gezonde levensstijl.
Deel bericht

Verhoogde baankans dankzij simulatie

21.07.21
Leerlingen in het praktijkonderwijs laten doorstromen naar een garantiebaan. Door simulatoren te regelen voor auto- en vorkheftruckrijden, is het Sjoerd Nicodem gelukt. Hij is leraar op het Schreuder College in Rotterdam. In dit artikel vertellen we zijn verhaal: wat was de bedoeling, hoe heeft hij ...
Deel bericht

Onderwijsbond: 'Ventilatie scholen nog altijd niet op orde, terwijl frisse lucht basisregel wordt'

20.07.21
Zorgen voor frisse lucht is nu officieel de vierde basisregel in de strijd tegen corona. Maar op veel scholen is de ventilatie na anderhalf jaar nog steeds niet op orde, zegt hoofdbestuurder Kim van Strien van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in Blok&Toine. "In het begin van het schooljaar kun je deuren en ramen tegen elkaar open zetten. Maar hoe dieper we de herfst ingaan, hoe kouder dat wordt."
Deel bericht

Lerarentekort bij tekortvakken heeft meerdere oorzaken

19.07.21
In 2025 wordt in het voortgezet onderwijs een extra tekort aan leraren verwacht van ruim 1.260 fte. Met name de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, klassieke talen, Duits, Frans en Nederlands lijden onder het tekort. In opdracht van het ministerie van OCW ....
Deel bericht

Blog | Van Krikkenhaar tot Parijs: schoolreis vanuit een wisselend perspectief

19.07.21
Krikkenhaar ligt op een steenworp afstand van Almelo. Als kind zat ik op de Reigershöfteschool, een lagere school in de wijk De Riet, een echte arbeidersbuurt, rood tot diep in haar vezels. De eerste schoolreis die ik mij herinner was die naar Krikkenhaar. Een natuurvriendenhui...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)