Planet Robot

16.09.21

Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.

Welk team mag zich de eerste Planet Robot kampioen noemen? De opdracht luidt als volgt: ontwerp, programmeer en bouw in teamverband één of meerdere robots en ga de strijd aan met andere scholen op Planet Robot. Op 30 maart 2022 zullen teams uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Er zijn meerdere prijzen te verdelen op Planet Robot. Niet alleen de teams met de sterkste bots worden bekroond tot Planet Robot kampioen, maar er is ook een juryprijs en een publieksprijs te winnen in meerdere categorieën. Echter, meedoen is belangrijker dan winnen. Daarom worden er de gehele dag veel meer activiteiten aangeboden op de Marinewerf, onder andere door de Koninklijke Marine.

Er zijn twee divisies waar teams met de zelfontworpen bots aan kunnen deelnemen; de First Division met bots tot 13 kilogram en de Second Division met bots tot 5 kilogram. De First Division is geschikt voor de gevorderde bouwer. Deze divisie richt zich met name op de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook andere onderwijslagen en particuliere teams zijn welkom. De bots in de Second Division worden aangedreven door de micro:bit, een minicomputer waarmee je kunt leren programmeren. Deze divisie is alleen toegankelijk voor scholen en richt zich op de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Scholen die deelnemen aan Planet Robot besteden in het voortraject automatisch aandacht aan meerdere leergebieden en thema’s, namelijk: techniek, robotica, 21st century skills, digitale geletterdheid, informatica, natuurkunde en programmeren. Het evenement op woensdag 30 maart 2022 voegt daar een spannend competitie-element aan toe.

Het is de eerste keer dat Planet Robot plaatsvindt, met als doel om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Voor meer informatie en aanmelden: www.PlanetRobot.nl
Deel bericht
(advertentie)

Winnaars Cinekid Awards 2021

23.10.21
Cinekid Festival heeft in Pathé Amsterdam Noord de Cinekid Leeuwen uitgereikt voor de beste series, films, games & apps van 2021 voor kinderen. De felbegeerde Cinekid Leeuwen voor Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm gingen naar de spannende sciencefiction film Captain Nova, dat op de openingsavond van Cinekid in wereldpremière ging én in 2018 op de Junior Co-production Market is gepitcht.
Deel bericht

#WvdM: Hoe zeg je online sorry? SETUP en Bibliotheek Utrecht ontdekken het

22.10.21
Hoe kun je als bibliotheek of organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Andrea Rhodenborgh werkzaam bij Medialab SETUP vertelt hoe zij meedoen aan de #WvdM. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor...
Deel bericht

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de AVG, school en ouders

20.10.21
In 2018 is Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese privacywet, in de gehele Europese Unie, en dus ook in Nederland, ingevoerd. Voor scholen heeft deze invoering op vele fronten ingrijpende gevolgen gehad. Niet alleen moesten scholen nieuwe structuren en voorzieningen implementeren zoals het invoeren van een register en het aanstellen van een Functionaris gegevensbescherming.
Deel bericht

Zo geef je effectieve feedback

20.10.21
De NPO-menukaart, grotendeels gebaseerd op tools van de Britse EEF, krijgt nogal wat kritiek. Maar de EEF-leidraad over feedback is wel een aanrader.
Deel bericht

Schoolkosten VO hoog en onduidelijk voor ouders

20.10.21
Ouders betalen hoge schoolkosten en denken nog vaak dat de vrijwillige ouderbijdrage verplicht is. Hierover moeten scholen veel duidelijker communiceren.
Deel bericht

Eerste Islamitische middelbare school van Utrecht opent mogelijk in 2023 de deuren

18.10.21
Als het aan Utrechtse ouders ligt, komt er een Islamitische middelbare school in Utrecht. De initiatiefnemers achter Al Amana College Utrecht hebben voldoende handtekeningen opgehaald om bij het Ministerie van Onderwijs in te leveren en mee te dingen naar een plekje in de stad.
Deel bericht

De genetische en neurobiologische basis van stotteren

17.10.21
Stotteren was lange tijd een ongrijpbaar onderwerp voor de wetenschap. De variatie tussen mensen die stotteren onderling, maar ook binnen een en dezelfde stotteraar is simpelweg te groot voor pasklare antwoorden.
Deel bericht

Zo wil Amsterdam de corona-achterstanden op scholen wegwerken

15.10.21
Meer naschoolse opvang, kortere lijntjes naar jeugdzorg en een nieuw ‘onderwijsnetwerk’: zo gaat Amsterdam de 14,6 miljoen euro van het rijk gebruiken om de corona-achterstanden op scholen weg te werken.
Deel bericht

Onderhandelaarsakkoord cao vo: 1,8 procent loonsverhoging

14.10.21
Een structurele loonsverhoging van 1,8 procent: dat is het resultaat dat de vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs na lang onderhandelen hebben bereikt. “Het is overduidelijk dat Den Haag nu ook in het voortgezet onderwijs moet investeren”, waarschuwt AOb-bestuurder Jelmer Evers alvast.
Deel bericht

Opinie | De vrijheid van onderwijs heeft de verschillen in Nederland alleen maar vergroot

14.10.21
Thorbecke was tegen, maar de vrijheid om eigen scholen te stichten kwam er toch. De historie laat zien dat dit de verschillen tussen groepen alleen maar heeft aangewakkerd, aldus Carel Verhoef.
Deel bericht

Een bikinitopje verandert in een sok: is het bezwaarlijk dat lesmateriaal wordt gecensureerd?

14.10.21
Is het problematisch dat educatie uitgeverijen op verzoek van reformatorische christenen de lesboeken kuisen? Het Filosofisch elftal van Trouw is er verdeeld over.
Deel bericht

Vmbo-jongens balen van verzorging, meisjes van natuurkunde

13.10.21
Jongens op het vmbo vinden over het algemeen verzorging, dans, drama en Frans geen leuke vakken. Voor veel meisjes zijn natuurkunde, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis impopulair.
Deel bericht

Piet Hein Eek is tv-docent in Dream School: ‘Baan bij een bank is niet beter dan werk met je handen’

13.10.21
an het populaire tv-programma Dream School had Piet Hein Eek nog nooit gehoord. Toch is de bekende meubelontwerper een van de gastdocenten die meedoen aan het vijfde seizoen dat momenteel te zien is. ,,Als ik één leerling kan motiveren iets met zijn handen te doen, is het voor mij al geslaagd.”
Deel bericht

Meeste corona onder kinderen en jongeren

13.10.21
De verwachte stijging van het aantal coronabesmettingen in het najaar lijkt ingezet. Onder kinderen en jongeren zijn de meeste coronagevallen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht

Gevolgen van 16 maanden corona voor het onderwijs

13.10.21
Welke gevolgen hadden de coronamaatregelen voor het onderwijs? Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs in alle sectoren van het onderwijs komt naar voren dat er over de hele linie minder zorgen over cognitieve achterstanden zijn dan in het begin van de pandemie. Wel ging er minder aandacht ...
Deel bericht

‘Bikini’ is niet de kern van de democratische rechtsstaat

12.10.21
De overheid kan weinig doen tegen zelfcensuur van uitgeverijen, aldus Christa Compas. Geef de docent meer zeggenschap over lesmethodes.
Deel bericht

Schoolreis naar het buitenland: ga met de trein, niet met het vliegtuig

11.10.21
Voor veel middelbare scholieren is het het leukste onderdeel van hun schoolcarrière: de buitenlandse schoolreis. Dat geldt ook voor Merel Vermeer, leerling van het Vossius gymnasium in Amsterdam. Het enige probleem is dat haar school met het vliegtuig gaat, en dat wil Merel niet. Vroege Vogels sprak met haar op centraal station te Amsterdam, want: die schoolreisjes, waarom gaan die niet met de trein?
Deel bericht

Facebook neemt maatregelen om tieners te beschermen, critici niet overtuigd

11.10.21
In reactie op de beschuldigingen tegen Facebook dat zijn platforms schadelijk zijn voor kinderen, komt het bedrijf met maatregelen. Een reeks nieuwe functies is volgens het bedrijf gericht op het welzijn van tieners. Maar details over de plannen ontbreken en experts denken dat de maatregelen weinig verschil zullen maken.
Deel bericht

Homo en voorlichter op gereformeerde scholen: 'Dit had mij ook kunnen helpen'

11.10.21
Hoe is het om als homoseksuele persoon naar een reformatorische school te gaan? NU.nl spreekt Johannes ten Hoor (rechts op foto), die als leerling van zo'n school niet uit de kast durfde te komen. Al jaren geeft hij op christelijke scholen gastlessen over seksuele diversiteit. En dat had hem zelf destijds enorm kunnen helpen.
Deel bericht

‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’

11.10.21
De Utrechtse vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) zou ouders verplichten geld over te maken voor taalreizen en examentrainingen, terwijl dit wettelijk verboden is.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)