Messengeweld onder jongeren blijft hoog, landelijke inleveractie begint

11.10.21
Het aantal geweldsincidenten met messen waarbij jongeren zijn betrokken, blijft hoog. In de eerste zes maanden van dit jaar registreerde de politie 155 minderjarige verdachten van steekincidenten. Dat aantal ligt in lijn met de twee voorgaande jaren.
Deel bericht
(advertentie)

Eerste Islamitische middelbare school van Utrecht opent mogelijk in 2023 de deuren

18.10.21
Als het aan Utrechtse ouders ligt, komt er een Islamitische middelbare school in Utrecht. De initiatiefnemers achter Al Amana College Utrecht hebben voldoende handtekeningen opgehaald om bij het Ministerie van Onderwijs in te leveren en mee te dingen naar een plekje in de stad.
Deel bericht

De genetische en neurobiologische basis van stotteren

17.10.21
Stotteren was lange tijd een ongrijpbaar onderwerp voor de wetenschap. De variatie tussen mensen die stotteren onderling, maar ook binnen een en dezelfde stotteraar is simpelweg te groot voor pasklare antwoorden.
Deel bericht

Zo wil Amsterdam de corona-achterstanden op scholen wegwerken

15.10.21
Meer naschoolse opvang, kortere lijntjes naar jeugdzorg en een nieuw ‘onderwijsnetwerk’: zo gaat Amsterdam de 14,6 miljoen euro van het rijk gebruiken om de corona-achterstanden op scholen weg te werken.
Deel bericht

Onderhandelaarsakkoord cao vo: 1,8 procent loonsverhoging

14.10.21
Een structurele loonsverhoging van 1,8 procent: dat is het resultaat dat de vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs na lang onderhandelen hebben bereikt. “Het is overduidelijk dat Den Haag nu ook in het voortgezet onderwijs moet investeren”, waarschuwt AOb-bestuurder Jelmer Evers alvast.
Deel bericht

Opinie | De vrijheid van onderwijs heeft de verschillen in Nederland alleen maar vergroot

14.10.21
Thorbecke was tegen, maar de vrijheid om eigen scholen te stichten kwam er toch. De historie laat zien dat dit de verschillen tussen groepen alleen maar heeft aangewakkerd, aldus Carel Verhoef.
Deel bericht

Een bikinitopje verandert in een sok: is het bezwaarlijk dat lesmateriaal wordt gecensureerd?

14.10.21
Is het problematisch dat educatie uitgeverijen op verzoek van reformatorische christenen de lesboeken kuisen? Het Filosofisch elftal van Trouw is er verdeeld over.
Deel bericht

Vmbo-jongens balen van verzorging, meisjes van natuurkunde

13.10.21
Jongens op het vmbo vinden over het algemeen verzorging, dans, drama en Frans geen leuke vakken. Voor veel meisjes zijn natuurkunde, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis impopulair.
Deel bericht

Piet Hein Eek is tv-docent in Dream School: ‘Baan bij een bank is niet beter dan werk met je handen’

13.10.21
an het populaire tv-programma Dream School had Piet Hein Eek nog nooit gehoord. Toch is de bekende meubelontwerper een van de gastdocenten die meedoen aan het vijfde seizoen dat momenteel te zien is. ,,Als ik één leerling kan motiveren iets met zijn handen te doen, is het voor mij al geslaagd.”
Deel bericht

Meeste corona onder kinderen en jongeren

13.10.21
De verwachte stijging van het aantal coronabesmettingen in het najaar lijkt ingezet. Onder kinderen en jongeren zijn de meeste coronagevallen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht

Gevolgen van 16 maanden corona voor het onderwijs

13.10.21
Welke gevolgen hadden de coronamaatregelen voor het onderwijs? Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs in alle sectoren van het onderwijs komt naar voren dat er over de hele linie minder zorgen over cognitieve achterstanden zijn dan in het begin van de pandemie. Wel ging er minder aandacht ...
Deel bericht

‘Bikini’ is niet de kern van de democratische rechtsstaat

12.10.21
De overheid kan weinig doen tegen zelfcensuur van uitgeverijen, aldus Christa Compas. Geef de docent meer zeggenschap over lesmethodes.
Deel bericht

Schoolreis naar het buitenland: ga met de trein, niet met het vliegtuig

11.10.21
Voor veel middelbare scholieren is het het leukste onderdeel van hun schoolcarrière: de buitenlandse schoolreis. Dat geldt ook voor Merel Vermeer, leerling van het Vossius gymnasium in Amsterdam. Het enige probleem is dat haar school met het vliegtuig gaat, en dat wil Merel niet. Vroege Vogels sprak met haar op centraal station te Amsterdam, want: die schoolreisjes, waarom gaan die niet met de trein?
Deel bericht

Facebook neemt maatregelen om tieners te beschermen, critici niet overtuigd

11.10.21
In reactie op de beschuldigingen tegen Facebook dat zijn platforms schadelijk zijn voor kinderen, komt het bedrijf met maatregelen. Een reeks nieuwe functies is volgens het bedrijf gericht op het welzijn van tieners. Maar details over de plannen ontbreken en experts denken dat de maatregelen weinig verschil zullen maken.
Deel bericht

Homo en voorlichter op gereformeerde scholen: 'Dit had mij ook kunnen helpen'

11.10.21
Hoe is het om als homoseksuele persoon naar een reformatorische school te gaan? NU.nl spreekt Johannes ten Hoor (rechts op foto), die als leerling van zo'n school niet uit de kast durfde te komen. Al jaren geeft hij op christelijke scholen gastlessen over seksuele diversiteit. En dat had hem zelf destijds enorm kunnen helpen.
Deel bericht

‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’

11.10.21
De Utrechtse vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) zou ouders verplichten geld over te maken voor taalreizen en examentrainingen, terwijl dit wettelijk verboden is.
Deel bericht

Waarom aandacht voor coming-outs nog steeds nodig is

11.10.21
Het is vandaag de dertiende Coming Out Day in Nederland. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat mensen openlijk willen uitkomen voor hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. Waarom is deze dag na al die jaren nog nodig?
Deel bericht

'Schoolboekencensuur is ‘absurd’

11.10.21
Kamerleden willen met de minister van Onderwijs in debat over het kuisen van schoolboeken. De minister zegt: daar ga ik niet over.
Deel bericht

Pilot ‘Gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties’ wordt met een extra jaar verlengd

08.10.21
Het komende jaar kunnen onderwijsprofessionals in het po, vo en mbo gebruik blijven maken van EBSCO Education Source. De afgelopen twee jaar hebben ruim 17.000 mensen zich aangemeld om van deze wetenschappelijke database gebruik te maken. De ruim 1 miljoen vrij toegankelijke artikelen kunnen onderwi...
Deel bericht

Schoolreis naar het buitenland: veel scholen worstelen met keuze

08.10.21
Op examenreis naar het buitenland, veel middelbare scholen durven het nog niet aan. Het mag wel, maar het is voor velen een groot risico. Want als een ongevaccineerde leerling positief op het coronavirus test in het buitenland, volgen er maatregelen als quarantaine.
Deel bericht

De 10-14 school bestaat niet

07.10.21
Het is alweer bijna tien jaar geleden dat in 2012 het eerste 10-14 initiatief van start ging, maar nog steeds kunnen we niet spreken van een 10-14 school. Oberon maakt de balans op in de eindrapportage van de pilot 10-14.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)