School’s Cool koppelt al 25 jaar mentoren aan Amsterdamse kinderen

09.08.22
Thea Bendt (57) is directeur-bestuurder van School’s Cool Amsterdam, dat kinderen uit groep 7, 8 en de brugklas aan mentoren helpt. Deze zomer bestaat de organisatie 25 jaar.
Deel bericht
(advertentie)

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Lespakket Week van het Nederlands

27.09.23
Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Voor het eerst voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

Gossip Girl-accounts op TikTok: adviezen voor scholen

26.09.23
Scholen zijn mikpunt van roddelaccounts op TikTok, op grote schaal zo lijkt het. Via anonieme accounts, die veelal de naam Gossip Girl bevatten, worden leerlingen opgeroepen roddels te melden over leerlingen en leraren die al dan niet bij naam of initialen worden genoemd. De namen van de roddelaars staan er niet bij, omdat de beheerder de roddels een-op-een anoniem doorzet. Wat kunnen scholen doen?
Deel bericht

Rutte niet voor de klas?

26.09.23
Nederland moet niet gek opkijken als Mark Rutte straks toch níet voor de klas gaat staan. Hoewel hij altijd zei na zijn premierschap leraar te worden, sluit hij nu ‘iets internationaals’ toch niet uit.
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Met AI gemaakte naaktfoto's van tientallen meisjes uit Spaans dorp verspreid

24.09.23
Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Vooraankondiging: 28 september a.s. publicatie advies over schoolbesturen

22.09.23
Op 28 september a.s. publiceert de Onderwijsraad een advies over de positie van schoolbesturen. Besturen hebben een cruciale rol in het Nederlandse onderwijsbestel. Het is dan ook van groot belang dat hun verantwoordelijkheden helder zijn en dat zij hun rol kunnen vervullen.
Deel bericht

Scholengroep Singelland over tweespalt Drachtster Lyceum: 'Machtsstrijd tussen docenten en leiding school'

22.09.23
Op het Drachtster Lyceum woedt een „machtsstrijd tussen een kleine groep docenten en de school”. Die strijd komt voort uit een „discussie over noodzakelijke veranderingen”. Dat zegt Pieter Schram, bestuursvoorzitter van scholengroep Singelland, waar de Friese middelbare school onder valt.
Deel bericht

Heutink ICT en Presentis digitaliseren samen het praktijk- en gespecialiseerd onderwijs

22.09.23
Heutink ICT en Presentis, leveranciers van ICT-oplossingen voor het onderwijs, gaan een samenwerking aan om het praktijkonderwijs (pro) en het gespecialiseerd onderwijs (go) te helpen bij de digitalisering van de onderwijsprocessen en een efficiënte en veilige inzet van ICT.
Deel bericht

Scholierenverkiezingen Tweede Kamerverkiezing 2023

22.09.23
Organiseer Scholierenverkiezingen bij jou op school of in de klas! Scholieren op de middelbare school en mbo-studenten brengen hun stem uit op politieke partijen die ook meedoen bij de échte Tweede Kamerverkiezing. Zo ontdekken ze waar de verkiezingen over gaan en hoe het stemmen werkt. ProDemos organiseert de Scholierenverkiezingen dit jaar voor de 30ste keer.
Deel bericht

Laat leerlingen hun digitale wereld zelf creëren

22.09.23
Zelf een app maken of een filmpje inkorten, zou iedereen moeten kunnen, zodat je de macht over je eigen leven behoudt. Dat stelt Felienne Hermans, hoogleraar Computer Science Education aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bedenker van onder meer een toegankelijk programmeersoftwarepakket: Hedy.
Deel bericht

Ouders kritisch op schrijvers kinderboeken: 'Hevigheid neemt toe'

22.09.23
Is de stripversie van het dagboek van Anne Frank te seksueel getint voor kinderen? Ouders in de Amerikaanse staat Texas vinden van wel. Een lerares is daar ontslagen omdat ze scholieren het stripboek liet lezen. Ook in Nederland willen ouders steeds meer zeggenschap over wat hun kinderen voorgeschoteld krijgen. "Schrijvers durven zich minder te uiten door de kritiek."
Deel bericht

Hoogste ziekteverzuim in tien jaar in voortgezet onderwijs

22.09.23
Het voortgezet onderwijs kampte in 2022 met het hoogste ziekteverzuim in tien jaar. Meer werknemers meldden zich ziek en ze deden dat vaker. De groep werknemers die in een jaar geen één keer verzuimde, daalde juist fors. Dat laten nieuwe verzuimcijfers zien, die door onderzoekers 'alarmerend' genoemd worden.
Deel bericht

Bezorgdheid om roddelkanalen over leerlingen en docenten op TikTok

22.09.23
Geïnspireerd door de populaire Amerikaanse tv-drama Gossip Girl duiken door een trend op TikTok steeds meer roddelkanalen op over leerlingen en docenten op middelbare scholen. Een zorgelijke ontwikkeling, zeggen deskundigen – en niet alleen vanwege de impact op betrokkenen. "Het is ook strafbaar, want je brengt mensen in diskrediet."
Deel bericht

Tentoonstelling Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior met een schooljaar verlengd

21.09.23
Tropenmuseum Junior verlengt tentoonstelling Sabi Suriname in het Surinamedepot van Tropenmuseum Junior t/m 1 juli 2024. Sabi Suriname is een oproep om meer te weten te komen over Suriname, de band die Suriname met Nederland heeft en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Via gerichte onderwijsprogramma's voor PO en VO.
Deel bericht

Docent in Texas ontslagen omdat ze klas fragmenten van Anne Frank liet lezen

21.09.23
Een docent op een middelbare school in de Amerikaanse staat Texas is haar baan kwijtgeraakt omdat ze haar leerlingen fragmenten uit het dagboek van Anne Frank liet lezen. Het ging om een stripbewerking van Het Achterhuis, die op een lijst met verboden boeken van het lokale schooldistrict staat, meldt The Washington Post.
Deel bericht

Al twee jaar niet naar school: meisjes en vrouwen in Afghanistan verliezen hoop

20.09.23
Al twee jaar gaan meisjes in Afghanistan na de basisschool niet meer naar school. Twee jaar geleden openden middelbare scholen na de zomervakantie en de overwinning van de Taliban hun deuren weer, maar niet voor meisjes. Zij zouden misschien in de toekomst weer naar school kunnen, zeiden de Taliban. Dat gaf meisjes en vrouwen hoop, maar die hoop is vandaag de dag verdwenen.
Deel bericht

Publicatie beleidsindicatoren uit de OCW begroting 2024

20.09.23
Op Prinsjesdag zijn beleidsindicatoren gepubliceerd op ocwincijfers.nl. Vanaf de begroting van OCW voor 2024 geven deze beleidsindicatoren inzicht in de voortgang op de beleidsprioriteiten van het ministerie van OCW, op basis van het Regeerakkoord.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)