OCW trekt extra geld uit voor koopkracht, kansengelijkheid en herstel

21.09.22
Alle kinderen en jongeren moeten alle kansen kunnen krijgen, ongeacht waar je woont, het inkomen van je ouders of de omstandigheden waarin je opgroeit. Daarnaast is het belangrijk dat studenten de rust en ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Ook is er extra aandacht voor de culturele sector om te groeien en te vernieuwen.
Deel bericht
(advertentie)

Rector Drachtster Lyceum stapt op om onderzoek inspectie

29.09.23
De baas van het Drachtster Lyceum stapt op, nu de Inspectie van het Onderwijs onderzoek doet naar de gang van zaken op de middelbare school. De scholengroep Singelland bevestigt een bericht van de Leeuwarder Courant. Rector Eric van ‘t Zelfde had een hoogoplopende ruzie met de medezeggenschapsraad.
Deel bericht

OM waarschuwde Erasmus MC voor 'psychotisch gedrag' en veroordelingen Fouad L.

29.09.23
In een mail aan het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwde het Openbaar Ministerie voor de verdachte Erasmus-schutter Fouad L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam in de mail ter sprake. L. zou "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" liggen, hard schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" vertonen.
Deel bericht

3 doden bij schietpartijen Rotterdam, onder wie 14-jarig meisje

28.09.23
Bij twee schietincidenten in Rotterdam zijn drie doden gevallen. Het gaat om een 39-jarige vrouw en een 43-jarige man (van wie de politie eerder per vergissing zei dat hij 46 was). Een 14-jarig meisje dat zwaargewond raakte, is later aan haar verwondingen overleden.
Deel bericht

Heftige botsing in Eindhoven met fatbike: twee scholieren gewond, traumaheli geland

28.09.23
Op de kruising van Tempellaan met de Antwerpenlaan in Eindhoven zijn donderdagmiddag twee scholieren op een fatbike gewond geraakt. De fatbike waarop ze reden botste met een auto. Er is een traumahelikopter geland.
Deel bericht

Geschoten in leslokaal Erasmus MC, arrestatieteam valt gebouw binnen

28.09.23
Er is geschoten in een leslokaal van het Erasmus MC aan de Rochussenstraat Rotterdam. Mensen lopen vanuit het pand met de handen omhoog naar buiten, waar meerdere politie-eenheden aanwezig zijn. Er is zeker één persoon gewond geraakt.
Deel bericht

Save the Date: congres De Staat van het Onderwijs 2024

28.09.23
Op woensdag 17 april 2024 presenteert inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers De Staat van het Onderwijs 2024, tijdens het gelijknamige congres in DeFabrique te Utrecht.
Deel bericht

Audio | Zo kunnen scholen TikTok gebruiken in de klas

28.09.23
TikTok is al lang niet meer alleen maar een verzameling entertainmentfilmpjes, er zit soms ook iets leerzaams tussen. Moeten scholen daar meer gebruik van maken? In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Tijs van den Brink hierover in gesprek met Martijn Meeter, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Vrije Universiteit en met Zowi Vermeire, zij promoveerde op dit onderwerp aan Universiteit Utrecht.
Deel bericht

Wat kan ik doen tegen pesten?

28.09.23
Als professional in het onderwijs, vrijetijdsvoorzieningen of kinderopvang kun je in aanraking komen met pestgedrag. Het is belangrijk om daar goed op te reageren. Dat doe je door preventief te werken aan een positieve omgang binnen een groep.
Deel bericht

Overheid en schoolbesturen, herstel de bestuurlijke verhoudingen

28.09.23
De overheid moet consistent sturen en zorgen voor een duidelijke positie voor schoolbesturen. Op hun beurt moeten schoolbesturen ervoor zorgen dat beslissingen over onderwijs zoveel mogelijk op school worden genomen en dat zij extern samenwerken als dat nodig is voor publieke belangen. Dit adviseert de Onderwijsraad [...]
Deel bericht

'Social media als digitale schandpaal: gevolgen en oplossingen voor online pesten'

28.09.23
Deze week is het de Week tegen Pesten. In het (speciaal) basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs worden lessen gegeven om pesten zoveel mogelijk te stoppen. En dat is volgens Nathalie Dominique Gaal-Franse van het Fonds Slachtofferhulp nodig, omdat de gevolgen van pesten in de meeste gevallen groot zijn.
Deel bericht

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Lespakket Week van het Nederlands

27.09.23
Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Voor het eerst voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

Gossip Girl-accounts op TikTok: adviezen voor scholen

26.09.23
Scholen zijn mikpunt van roddelaccounts op TikTok, op grote schaal zo lijkt het. Via anonieme accounts, die veelal de naam Gossip Girl bevatten, worden leerlingen opgeroepen roddels te melden over leerlingen en leraren die al dan niet bij naam of initialen worden genoemd. De namen van de roddelaars staan er niet bij, omdat de beheerder de roddels een-op-een anoniem doorzet. Wat kunnen scholen doen?
Deel bericht

Rutte niet voor de klas?

26.09.23
Nederland moet niet gek opkijken als Mark Rutte straks toch níet voor de klas gaat staan. Hoewel hij altijd zei na zijn premierschap leraar te worden, sluit hij nu ‘iets internationaals’ toch niet uit.
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Met AI gemaakte naaktfoto's van tientallen meisjes uit Spaans dorp verspreid

24.09.23
Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Vooraankondiging: 28 september a.s. publicatie advies over schoolbesturen

22.09.23
Op 28 september a.s. publiceert de Onderwijsraad een advies over de positie van schoolbesturen. Besturen hebben een cruciale rol in het Nederlandse onderwijsbestel. Het is dan ook van groot belang dat hun verantwoordelijkheden helder zijn en dat zij hun rol kunnen vervullen.
Deel bericht

Scholengroep Singelland over tweespalt Drachtster Lyceum: 'Machtsstrijd tussen docenten en leiding school'

22.09.23
Op het Drachtster Lyceum woedt een „machtsstrijd tussen een kleine groep docenten en de school”. Die strijd komt voort uit een „discussie over noodzakelijke veranderingen”. Dat zegt Pieter Schram, bestuursvoorzitter van scholengroep Singelland, waar de Friese middelbare school onder valt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)