Franse leraren blij met mobieltjesverbod: 'Ik was bang dat een leerling me stiekem zou filmen'

23.11.22
Ze waren eerst sceptisch, maar nu zijn Franse docenten blij met het verbod op mobiele telefoons op school. Het zorgt voor meer rust en concentratie in de les. 'Ik zag die ogen steeds afdwalen naar het scherm.'
Deel bericht
(advertentie)

Kennis Nederlandse scholieren over democratie blijft achter, zien onderzoekers

29.11.23
Nederlandse jongeren weten minder over democratie en burgerschap dan in vergelijkbare landen in Europa. Dat is een van de conclusies uit een internationaal onderzoek. De scholieren scoren hiermee nog lager dan zes jaar geleden, toen zij ook al minder kennis bleken te hebben over dit thema.
Deel bericht

Proef met minder lesuren in voortgezet onderwijs

29.11.23
De bonden, werkgeverskoepel en het ministerie hebben het plan en hun afspraak voor een pilot om minder lesuren te realiseren verder uitgewerkt. Ze willen daarmee tijd vrij maken voor docenten en voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Meeste vakbondsleden onder werknemers openbaar bestuur en onderwijs

29.11.23
Het percentage vakbondsleden onder werknemers van 15 tot 75 jaar was in 2022 het hoogst in de bedrijfstakken openbaar bestuur (29) en onderwijs (27). Het gemiddelde onder alle werknemers was 16 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.
Deel bericht

AI in het onderwijs: wat staat ons te wachten?

29.11.23
Inmiddels kent praktisch elke docent ChatGPT. Een aantal jaren geleden leek het nog toekomstmuziek, vorig jaar leek het op een leuke ‘gimmick’ en inmiddels is Kunstmatige Intelligentie (of: AI in afkorting) echt bruikbaar gereedschap geworden. Door de enorm snelle, en deels onverwachte, ontwikkeling van de verschillende ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT hebben we [...]
Deel bericht

Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

29.11.23
Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Nederlandse leerlingen scoren net voldoende voor digitale geletterdheid

29.11.23
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Deel bericht

Wat is de invloed van digitale onderwijstechnologie op de directe relatie tussen leraar en leerling en tussen leerlingen onderling?

28.11.23
Remco Pijpers komt veel op scholen, vooral basisonderwijs, en ziet hoe die worstelen met digitale technologie. Het ‘meest dierbare’ voor hem in zijn werk is de pedagogische dimensie van digitalisering van onderwijs: ‘Dat wat er in de directe relatie tussen leraar en leerling gebeurt onder invloed van technologie. [...]
Deel bericht

Minder bestuursgericht toezicht

28.11.23
De Inspectie van het Onderwijs zal in 2024 in haar toezicht minder focussen op de schoolbesturen. Dat heeft te maken met een personeelstekort bij de inspectie.
Deel bericht

Percentage kinderen zonder zwemdiploma verdubbeld

28.11.23
Het percentage van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Dit aandeel was in 2020 door de coronapandemie al toegenomen. Die stijging heeft nu dus verder doorgezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Deel bericht

Onderwijsraad roept nieuw kabinet op te zorgen voor samenhangende lange termijnaanpak en niet te bezuinigen

28.11.23
Het onderwijs is niet gebaat bij een nieuw coalitieakkoord met tijdelijke investeringen en losstaande voornemens. In plaats daarvan zijn focus, structurele bekostiging en lange-termijnambities die kabinetsperioden overstijgen nodig, ook om de hardnekkige problemen in het onderwijs aan te kunnen pakken.
Deel bericht

Franse kinderen hielpen terrorist die Samuel Paty vermoordde: ‘Ik was verblind door het geld’

28.11.23
In Frankrijk staan zes schoolkinderen terecht omdat ze de terrorist hielpen die leraar Samuel Paty vermoordde. ‘Het leek niet gevaarlijk. Het voelde als een gekkigheid.’
Deel bericht

Leraren terughoudend over artificial intelligence

27.11.23
Ruim de helft van de leraren vindt dat digitale innovaties het onderwijs beter maken, maar slechts één op de vijf noemt artificial intelligence (zoals ChatGPT) een aanwinst. Dat blijkt uit Smart Education Monitor 2023.
Deel bericht

Tientallen Belgische scholen gesloten na bommelding

27.11.23
Tientallen scholen in Brussel en Waals-Brabant blijven maandagochtend gesloten na een bommelding op zondagavond. De maatregel is uit voorzorg genomen.
Deel bericht

Zes minderjarigen in Parijs voor rechter voor moord op leraar Samuel Paty

27.11.23
Maandag start voor de jeugdrechtbank van Parijs het proces van zes minderjarigen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de Franse leraar Samuel Paty in oktober 2020. Het proces, dat zal duren tot 8 december, wordt gehouden achter gesloten deuren.
Deel bericht

PVV en NSC voor behoud artikel 23

25.11.23
De grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen - de PVV van Geert Wilders en NSC van Pieter Omtzigt - willen artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs houden zoals het is.
Deel bericht

Nieuwe expertisepunten voor rekenen-wiskunde en voor digitale geletterheid

24.11.23
Demissionair minister Paul heeft het startsein gegeven voor het online Expertisepunt Rekenen-Wiskunde. Ze deed dit op 17 november 2023 in Utrecht. Het expertisepunt moet de kwaliteit van het reken-wiskundeonderwijs bevorderen. Op 22 november volgde het Expertisepunt digitale geletterdheid.
Deel bericht

Schoolmaaltijden 2024

24.11.23
Meldt je school aan voor het programma Schoolmaaltijden 2024 Omdat het programma Schoolmaaltijden wordt verlengd, kunnen scholen die in de doelgroep vallen zich in 2023 en in 2024 aanmelden om aan het programma mee te doen. Alle scholen in het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet ...
Deel bericht

‘Onze literatuurlerares? Gedood. Onze leraar geschiedenis? Gegijzeld’

24.11.23
Veel van de Israëlische gijzelaars bezochten door de jaren heen dezelfde middelbare school, vlakbij de Gazastrook. Andere oud-leerlingen en leraren werden op 7 oktober door Hamas gedood. Oude contacten herleven nu. „Maar ik ben bang dat het bloedbad alles voorgoed overschaduwt.”
Deel bericht

WHO wil informatie over uitbraak luchtweginfecties onder Chinese kinderen

23.11.23
Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil opheldering van China over een luchtwegaandoening die opvallend veel Chinese kinderen teistert. Sinds half oktober heerst er een uitbraak, waardoor Chinese ziekenhuizen vol liggen met zieke kinderen met longontstekingen.
Deel bericht

Lesbrief | Aan de slag met… de verkiezingsuitslag

23.11.23
Deze Aan de slag met…-les gaat over de uitslag van de Tweede Kamer die op 22 november plaatsvond. In deze les gaan de leerlingen aan de slag met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing door de nieuwe zetelverdeling in te kleuren. Hoe worden de zetels verdeeld in de nieuwe Tweede Kamer? En welke coalities zijn er dan mogelijk?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)