Waarom leeslijsten vol klassieke literatuur staan, terwijl dat helemaal niet hoeft
28.11.22
Tijdens de pandemie is het aantal lezers gestegen en op TikTok bespreken boekenwurmen met duizenden volgers in video's wat ze lezen. Maar mogen deze bejubelde boeken ook op de leeslijst op de middelbare school? Maar wat is belangrijker: leesplezier of wát je leest?
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
De Inspectie van het Onderwijs vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor de eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. Dat laat de inspectie weten aan NRC in reactie op pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer soepeler om te gaan met de examens.
Bij ouders en leerlingen leven steeds meer zorgen over de eindexamens dit jaar, zeggen organisaties die opkomen voor hun belangen. Volgens hen kampen leerlingen nog steeds met leerachterstanden door de coronalockdowns.
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
De Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een motie ingediend die door de computer is gegenereerd. Zij gebruikten daarvoor de tekstgenerator ChatGPT.
Kinderen hebben tijdens de coronapandemie een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvoor onder andere naar studies in Nederland is gekeken.
De Tweede Kamer vindt dat scholen niet te vaak nieuwe modellen rekenmachines verplicht moeten stellen. De Kamerleden Peters (CDA) en Kwint (SP) dienden daarover vandaag in de Tweede Kamer een motie in. Die kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid.
De koninklijke familie bezoekt van 27 januari tot 9 februari het Caribisch deel van het Koninkrijk. Maar we weten eigenlijk weinig van dat gebied, stellen mensen die zich ermee verbonden voelen. Andersom wordt kennis over Nederland er op de zes Caribische eilanden juist ingeramd, zeggen ze tegen NU.nl.
Het lerarentekort loopt in de regio Den Haag steeds verder op. Ook de vraag naar leraren die zowel voor de klas kunnen staan als bewegingsonderwijs kunnen geven is groot. Vanaf september 2023 kunnen studenten aan De Haagse Hogeschool daarom een nieuwe geïntegreerde PABO/HALO-opleiding volgen. In 4,5 jaar kunnen de studenten een dubbele bevoegdheid halen waarmee ze zowel als groepsleerkracht en als leraar lichamelijke opleiding [...]
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.
Drieëntwintig docenten hebben een Promotiebeurs voor leraren ontvangen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken.
Voor de locatie Rekkenseweg in Eibergen krijgt het open huis van het Assink lyceum dit jaar een extra dimensie. Dat heeft alles te maken met de ingebruikname van het nieuwe Techno Centrum.
Veel schoolreisjes zijn dit jaar minder spectaculair, minder lang en vooral minder ver. Dat komt doordat de kosten voor dit soort tripjes flink zijn opgelopen. Daarnaast komt er ook nog eens minder geld binnen, doordat de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage zijn veranderd.
Hoe ga je bevlogen en gezond op weg naar je pensioen? Wat betekent ‘duurzame inzetbaarheid’? Wat zijn de voorwaarden om vitaal de eindstreep van je werkzame leven te halen? Deze vragen kwamen aan bod in een webinar voor werkgevers van Pensioenfonds ABP. Tinka van Vuuren, hoogleraar bij de Open Universiteit, was een van de deelnemers.
Een hype die over een maand is overgewaaid? Of een moment vergelijkbaar met de presentatie van de iPhone? Een bedreiging voor de schrijfvaardigheid van leerlingen? Of juist een kans om op een andere manier naar het onderwijs te kijken? Wellicht is ChatGPT dit allemaal.
De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren.
Je vak als docent op de Groene Hart Praktijkschool in Alphen vaarwel zeggen en voortaan als machinist op de trein aan de bak gaan. Voor Ronald van den Helder (51) gaat daarmee een jongensdroom in vervulling.
Bij toerbeurt maken schrijvers kleine ergernissen met de grond gelijk. Heerlijk. En ik wil dat ook. Want in het onderwijs lopen genoeg kleine (en grote) ergernissen rond waar ik graag mijn ongezouten mening over geef. Met als onderliggende toon: ‘laat dit stoppen’. Deze keer heb ik gekozen voor het gebruik van digitale middelen in de klas.
Een docent van een middelbare school in Alkmaar zou een minderjarige leerlinge hebben verleid. Hij moet zich daar binnenkort bij de rechter voor verantwoorden. De gymleraar is inmiddels niet meer werkzaam op de school, zo laat de bestuurder aan NH Nieuws weten.