Hoe meet je digitalisering op school? Nadari Saab vertelt over MYRA

31.01.23
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.
Deel bericht
(advertentie)

Techprominenten pleiten voor tijdelijke rem op 'risicovolle' ontwikkeling AI

29.03.23
De ontwikkelingen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) gaan momenteel zo snel, dat er een pauze moet worden ingelast. Dat schrijven tal van prominenten uit de wetenschap en techsector in een open brief. Onder de ruim 1100 ondertekenaars zitten techprominenten als Elon Musk en Steve Wozniak, en ook tal van academici.
Deel bericht

ChatGPT: minister ziet risico’s en kansen

29.03.23
De tekstgenerator ChatGPT en vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence brengen risico's met zich mee, maar bieden ook kansen. Dat meldt minister Wiersma in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht

Voorlopersaanpak voor regionale samenwerking

29.03.23
Samenwerkende schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep kunnen zich aanmelden als voorloper voor de ontwikkeling van een onderwijsregio. Zij nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid in hun regionale onderwijsarbeidsmarkt. De ervaringen van de voorlopers worden vervolgens in een lerende aanpak gebruikt in de bredere totstandkoming van onderwijsregio's.
Deel bericht

Gratis schoolmaaltijden van start

29.03.23
Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.schoolmaaltijden.nl voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen. Het gaat om scholen die de hulp het best kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.
Deel bericht

Veeg uit de pan van onderwijsminister Wiersma voor Gomarus College rond ‘identiteitsverklaringen’

29.03.23
Het is niet wenselijk dat scholen als Gomarus College ouders van leerlingen bij inschrijving een zogenaamde ‘identiteitsverklaring’ laten ondertekenen. Daarmee maken ze de toelating op de school voorwaardelijk aan een bepaalde overtuiging. Dat laat minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs dinsdag weten.
Deel bericht

Examens weer als voor corona ‘in belang van leerlingen’

28.03.23
Minister Wiersma benadrukt dat hij in het belang van de leerlingen ervoor heeft gekozen om dit jaar geen compenserende maatregelen meer te treffen voor de examens in het reguliere voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Helft van de kinderen tussen 9 en 13 vindt zichzelf telefoonverslaafd

28.03.23
Ruim de helft van kinderen tussen de 9 en 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.
Deel bericht

Alle scholen moeten basiswaarden democratische rechtsstaat naleven

28.03.23
'De wijze waarop een school zijn identiteit uitdraagt mag nooit een inbreuk vormen op de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat.' Dat benadrukt minister Wiersma.
Deel bericht

Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

28.03.23
De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autismedag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.
Deel bericht

De minister investeert honderden miljoenen, maar de onderwijssector blijft kritisch

28.03.23
Minister Dennis Wiersma van onderwijs stelt de komende twee jaar opnieuw honderden miljoenen beschikbaar om de basisvaardigheden van leerlingen te stimuleren. Het wordt zelfs meer: was er dit jaar nog 224 miljoen beschikbaar, de komende jaren is dat 332 miljoen. Maar de onderwijssector is kritisch op de tijdelijke financiering.
Deel bericht

Erik Scherder wil af van laptops en tablets in de klas

27.03.23
De bekende hersenprofessor Erik Scherder wil laptops en tablets uit de klas verbannen. Het is volgens hem beter om met pen en papier te werken.
Deel bericht

Week van het Geld | Bedwing de bling

27.03.23
Dit jaar staat de Week van het geld in het thema van 'Bedwing de bling'. Tijdens de 12e Week van het geld willen we jongeren en mbo-studenten leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Deel bericht

Flinke stijging aantal Amsterdamse schoolontbijten, maar schaamte nog groot probleem

27.03.23
Amsterdamse scholen kunnen sinds ongeveer vijf maanden schoolontbijt krijgen, om kinderen te helpen die zonder ontbijt naar school moeten. Het aantal aanvragen voor die schoolontbijten is flink gestegen, inmiddels zijn er 76 basis- en middelbare scholen die leerlingen van ontbijt voorzien, los van de scholen die dit zelf bekostigen. Maar één punt proberen ze allemaal aan te werken: schaamte bij de kinderen.
Deel bericht

Ontslag schoolhoofd in VS na les over wereldberoemd naaktbeeld

26.03.23
In Tallahassee, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida, heeft een schoolhoofd ontslag moeten nemen, nadat 11- en 12-jarige leerlingen tijdens een les een afbeelding van het Davidbeeld van Michelangelo onder ogen hadden gekregen.
Deel bericht

Leven in het internet

26.03.23
Eind 2021 lanceerde Mark Zuckerberg ‘zijn’ metaverse. In een anderhalf uur durende presentatie schetste de baas van techgigant Meta een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het metaverse ons brengen?
Deel bericht

Ict verduurzamen voor de toekomst van uw leerlingen

25.03.23
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Deel bericht

De dinosauriër in een nieuw daglicht

24.03.23
In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Deel bericht

Nieuwe kennisclips over lezen

24.03.23
SLO vroeg in het kader van het project Na Pisa de Lente (met Werkgroep Onderwijs en Didactiek Nederlands/ Levende Talen Nederlands) enkele wetenschappers naar de belangrijkste inzichten en ontwikkelde vijf kennisclips.
Deel bericht

Onderwijs relatief weinig genoemd in onderzoek grensoverschrijdend gedrag

24.03.23
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Deel bericht

Onderwijsminister: 'fout' dat vmbo zou zijn voor wie laag scoort

24.03.23
Het is "fout" dat het vmbo wordt gezien als een leerrichting om te kiezen als je "laag scoort" op de eindtoets in het basisonderwijs, zei onderwijsminister Dennis Wiersma donderdag op het NK voor vakwedstrijden in Amsterdam.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)