Onderwijs eist 12 procent loonsverhoging – anders staking in september

26.05.23
De AOb en de collega-vakbonden leggen vandaag voor primair en voortgezet onderwijs een looneis van 12 procent neer bij het kabinet. Als er op 16 juni geen goed bod ligt voor verhoging van de lonen, volgen er stakingen in september.
Deel bericht
(advertentie)

Woedeaanvallen leren beteugelen is hard werken

27.05.23
Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs belooft beterschap. Hij geeft toe last te hebben van woedeaanvallen en krijgt van zijn eigen partij nog één kans zijn leven te beteren. De belofte komt nadat meerdere klachten van medewerkers en oud- medewerkers naar buiten kwamen. Maar hoe verander je zo’n patroon van woede-uitbarstingen?
Deel bericht

Zo kun je het beste leren voor je eindexamens

27.05.23
Het is bizar. Leerlingen en studenten doen het dagelijks, maar ze krijgen er vaak geen les in. Leren leren is een kunst op zich. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onderwijspsycholoog Gino Camp, bijzonder hoogleraar Effectief leren, legt in een korte video uit wat wel en geen effectieve leermethodes zijn.
Deel bericht

Terug naar de middelbare school

27.05.23
Afgelopen maand stond ik weer eens voor de klas. Maar dit keer waren de kiddo’s in mijn klas echter een maatje kleiner dan ik gewend ben: in plaats van een klas universitaire studenten had ik dit keer namelijk een enthousiaste groep scholieren voor me.
Deel bericht

Blog | Waarom lezen zo belangrijk is en hoe de school het kan stimuleren

27.05.23
Rineke van Daalen schreef een boek over lezen. Dit boek gaat over lezen op drie middelbare scholen: het Hermann Wesselink College in Amstelveen met havo en vwo, het Mundus College in Amsterdam met vmbo- en praktijkonderwijs en het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam.
Deel bericht

Zoveel salaris verdienen leraren die nu dreigen te staken

26.05.23
Indien de vakbonden en de Rijksoverheid niet tot een akkoord komen voor 16 juni, duurt de zomervakantie waarschijnlijk langer dan normaal. Zowel de docenten in het primair als in het voortgezet onderwijs eisen een betere verloning en dreigen met een collectieve staking zodra leerlingen terug naar de schoolbanken moeten. Maar hoeveel salaris verdienen deze leraren momenteel?
Deel bericht

Looneis 12%: minister tempert verwachtingen

26.05.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat de looneis van 12% van onderwijsvakbonden bespreken met het kabinet, maar hij meldt er direct bij dat hij de verwachtingen hierover wil temperen.
Deel bericht

Subsidie voor het doorontwikkeltraject naar een praktijkgerichte havo

26.05.23
Havo-scholen kunnen tot en met 21 juli 2023 een subsidie aanvragen om vanaf het schooljaar 2023-2024 een praktijkgericht examenprogramma te ontwikkelen en uit te voeren. De subsidie is bedoeld voor havo-scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject naar het praktijkgerichte havo en/of aan de pilot Praktijkroute havo-Educatie.
Deel bericht

Prinses Laurentien prijst extra aandacht voor basisvaardigheden op Deurnese scholen

26.05.23
Tijdens een studiemiddag van scholengemeenschap IVO Deurne en het Willibrord Gymnasium werd woensdag in Cultuurcentrum Deurne gesproken over de 3,8 miljoen euro die in het Deurnese onderwijs wordt ingezet om basisvaardigheden van scholieren zoals taal en rekenen te verbeteren.
Deel bericht

PvdA wil verplichte seksuele voorlichting van basisschool tot universiteit

26.05.23
Als het aan de PvdA ligt, zullen universiteiten het initiatief van de Universiteit Maastricht volgen door een verplicht curriculum seksuele voorlichting in te voeren. Hoewel minister Dijkgraaf niet zo ver wil gaan, kondigt hij wel de oprichting van een regieorgaan aan en zullen de rechten van studenten met betrekking tot seksuele veiligheid beter worden beschreven.
Deel bericht

Hoe scholen om zouden moeten gaan met online bedreigingen: 'Het lijkt wel een challenge ...'

26.05.23
Het lijkt online dreigementen te regenen aan het adres van scholen. Bijna 20 scholen in Amsterdam hebben ermee te maken en verschillende sloten daarom hun deuren al. Wat is verstandig om te doen als schoolleider? "Sluiten is echt een grote stap."
Deel bericht

Docenten niet akkoord met loonbod: 'Hiermee kunnen we de rekeningen niet meer betalen'

26.05.23
Op het Haagse Segbroek College zijn donderdagmiddag handtekeningen overhandigd van leraren uit het voortgezet- en basisonderwijs aan Minister van Basis- en Secundair Onderwijs Dennis Wiersma. Er wordt actie gevoerd voor meer salaris. Het huidige loonbod van het kabinet van vijf procent is volgens de actievoerders onvoldoende. 'We eisen twaalf procent verhoging.'
Deel bericht

Ruim 1300 scholen melden zich aan voor gratis maaltijden

26.05.23
Een op de zes scholen in Nederland heeft zich aangemeld voor gratis maaltijden of voor andere voedselsteun aan leerlingen. Het gaat in totaal om 1302 scholen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Scholen Amsterdam blijven na bedreigingen open

25.05.23
Scholen in de gemeente Amsterdam gaan na bedreigingen niet meer dicht. De gemeente en de scholen zeggen dat ze niet "zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat". Ruim twintig scholen in Amsterdam werden de afgelopen dagen bedreigd via social media.
Deel bericht

Zilver voor Nederland tijdens Scienceolympiade (EOES) in Riga, Letland

25.05.23
Beide teams die voor Nederland uitkwamen voor de European Olympiad of Experimental Science (EOES) behaalden een zilveren medaille. Deze 21e editie van de Olympiade werd georganiseerd door de Stradina Universiteit Riga (RSU) en gehouden van 29 april t/m 6 mei.
Deel bericht

Minister in notadebat: verkenning naar 5-jaar vmbo

25.05.23
Minister Wiersma gaat het verlengen van het vmbo tot vijf jaar verkennen. In de visiebrief over funderend beroepsonderwijs komt hij nog deze zomer met een eerste beeld en in het najaar met een beleidsreactie op de toekomstverkenning mbo en hoger onderwijs. Dat zegde de minister – op aangeven van de SP – toe tijdens het notaoverleg in de Tweede Kamer. In dat overleg werd gedebatteerd over de curriculumherziening en [...]
Deel bericht

Terugblik op één jaar Oekraïneklassen

25.05.23
Magazine Naar School van VOS/ABB blikt terug op één jaar Oekraïneklassen. We gingen langs bij scholen in Foxhol, Rotterdam en Assen om te kijken hoe het nu gaat.
Deel bericht

Leraren dreigen met stakingen als er geen hoger loon komt

25.05.23
Vakbonden in het onderwijs dreigen met acties en stakingen als het kabinet niet met extra loon over de brug komt. De bonden hebben een ultimatum aan het kabinet gesteld dat 16 juni verloopt. Daarin eisen ze een loonsverhoging van 12 procent.
Deel bericht

Scholen hebben last van 'kopieergedrag' met bedreigingen: al zeker drie scholen dicht

25.05.23
Verschillende middelbare scholen in de stad hebben last van kopieergedrag naar aanleiding van de dreiging van een schietpartij eerder deze week op het Spinoza20first in Oost. Bij AT5 komen diverse berichten binnen van ouders met soortgelijke bedreigingen op de scholen van hun kinderen. Voor zover bekend zijn er drie middelbare scholen in Oost, West, Zuidoost en een basisschool in Zuid vandaag gesloten vanwege die nieuwe bedreigingen.
Deel bericht

Ouders willen verbod op behandeling om 'autistisch gedrag' af te leren

25.05.23
Ouders van kinderen met autisme pleiten voor een verbod op een behandeling voor 'autistisch gedrag', zoals ongecontroleerd bewegen of het vermijden van oogcontact.
Deel bericht

Dader bedreiging Amsterdamse middelbare school opgepakt

25.05.23
Middelbare school Spinoza20first in Amsterdam is gesloten geweest vanwege een bedreiging. De school bevestigt na berichtgeving van Het Parool dat er dinsdagavond een bericht op sociale media verscheen waarin werd gedreigd met een schietpartij. Inmiddels is bekend dat een 14-jarige dader is opgepakt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)