‘De praktijkschool ligt onder op de stapels van de ministeries’

02.06.23
Al tijden voelt het praktijkonderwijs zich het lelijke eendje van de sector. Achterliggende oorzaak lijkt een gebrek aan waardering in de maatschappij. Terwijl: „Een praktische opleiding is net zo waardevol als een theoretische.”
Deel bericht
(advertentie)

Geen lerarentekort op De Steiger, 'De leukste school om te werken'

19.07.24
Vijf medewerkers vertrekken eind dit schooljaar bij praktijkschool De Steiger in Lelystad. Maar opvolgers zijn al gevonden. Het lerarentekort waar je geregeld iets over hoort, lijkt De Steiger wat minder parten te spelen dan scholen elders. En dat is mede te danken aan de manier waarop er op deze praktijkschool met zo'n 230 leerlingen wordt lesgegeven.
Deel bericht

Conferentie Loopbaanvaardig in de klas

19.07.24
Op dinsdag 5 november 2024 verzorgt prof. dr. Marinka Kuipers de inspiratielezing tijdens de conferentie Loopbaanvaardig in de klas. Tijdens deze conferentie verkennen de deelnemers samen hoe docenten-in-opleiding hun loopbaanbegeleidingsvaardigheden kunnen vergroten.
Deel bericht

'Film Inside Out 2 maakt puberemoties herkenbaar'

18.07.24
Gisteren ging de film Inside out 2 in Nederland in première. De Pixar-film speelt zich net als in deel 1 voor een groot deel af in het hoofd van het meisje Riley, waarin verschillende typetjes haar emoties uitbeelden. En dat kan helpen bij het begrip voor het puberbrein, zeggen experts.
Deel bericht

Smartphone verdwijnt na de zomer ook uit de basisschoolklas. Hoe nodig is die ingreep?

18.07.24
Na de zomervakantie verdwijnen ook op basisscholen en in het speciaal onderwijs de mobieltjes uit de klas. Hoe noodzakelijk is die maatregel? En waarom vraagt de smartwatch juist op de basisschool extra aandacht?
Deel bericht

Bangladesh sluit alle scholen na golf van politiek geweld

18.07.24
Bangladesh heeft scholen voor onbepaalde tijd gesloten na een golf van politiek geweld, waarbij dinsdag zeker zes studenten om het leven kwamen. Paramilitairen zijn gemobiliseerd om de orde te handhaven.
Deel bericht

Wat kunnen we van Ierland leren om de leesvaardigheid van onze leerlingen te verbeteren?

17.07.24
De gemiddelde score voor leesvaardigheid bij Vlaamse 15-jarigen daalt ongeveer even snel bij leerlingen zonder migratieachtergrond als bij leerlingen met een eerste-generatie-migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS opvroeg bij onderzoekers van de UGent. Maar hoe kunnen we de leesvaardigheid voor alle leerlingen verhogen? Daarvoor kijken we misschien best eens naar Ierland.
Deel bericht

OM wil voor 'roofdier dat op zoek was naar jonge meisjes' celstraf en beroepsverbod

17.07.24
Een 44-jarige oud-docent uit Assen hangt voor online ontucht en poging tot grooming (online kinderlokken) een celstraf van drie jaar boven het hoofd. Een jaar daarvan is voorwaardelijk. Daarnaast vindt de officier van justitie een beroepsverbod van zeven jaar in het lesgeven aan minderjarigen noodzakelijk.
Deel bericht

Grote toename leerlingen sinds 7 oktober in Joods Bijzonder Onderwijs in Amsterdam

17.07.24
Het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO) in Amsterdam ziet sinds 7 oktober een grote instroom van nieuwe leerlingen. Na de aanslagen in Israël voelen veel kinderen zich niet meer veilig op reguliere scholen.
Deel bericht

Hogere schooladviezen na nieuwe doorstroomtoets, basisscholen kritisch

16.07.24
Driekwart van de groep 8-leerlingen die bij de doorstoomtoets beter scoorden dan het advies van hun leerkracht, hebben ook daadwerkelijk een hoger schooladvies gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, dat bekeek hoe scholen omgingen met de doorstroomtoets die achtstegroepers begin dit jaar voor het eerst maakten.
Deel bericht

Gelijkere kansen voor leerlingen door doorstroomtoets

16.07.24
Leerlingen krijgen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek naar de eerste afname van deze toetsen, dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Tweede Kamer stuur...
Deel bericht

OCW-onderzoek: leerlingen socialer en geconcentreerder door mobieltjesafspraak

15.07.24
Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoere...
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Coalitie wil maatregelen van staatssecretaris om dubbelfuncties onderwijs

11.07.24
De onderwijswoordvoerders van de vier regeringspartijen vinden het onwenselijk dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus, zoals bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Als er ook nog zakelijke relaties zijn tussen de scholen en de adviesbureaus is dat des te kwalijker, vinden zij.
Deel bericht

Schoolbestuurder die zijn eigen adviesbureau inhuurt? Dat kan niet

10.07.24
Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen betaalde functies bij private onderwijsadviesbureaus hebben. Ze leiden en/of controleren scholen met publiek geld, maar werken ook als adviseur, directeur, toezichthouder of eigenaar van een ...
Deel bericht

Tientallen schoolbestuurders privé actief bij onderwijsadviesbureaus

08.07.24
Bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen blijken tegelijkertijd betaalde functies te hebben bij private onderwijsadviesbureaus. Aan de ene kant leiden of controleren ze dus scholen met publiek geld, aan de andere kant werken ze als directeur, adviseur, toezichthouder of eigenaar van een onderwijsbureau in de private sector. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.
Deel bericht

Zo gaat het Suriname Museum eruitzien

07.07.24
In het pand aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang vereniging Ons Suriname en The Black Archives huisden wordt op dit moment gebouwd aan het Suriname Museum. Op 29 november gaat het open. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, de cultuur, de bevolking en de relatie tussen de voormalige kolonie en Amsterdam.
Deel bericht

School in Marokko verbiedt hoofddoek bij sollicitatie

06.07.24
Een privéschool in Bouznika ligt onder vuur nadat bekend werd dat sollicitanten voor een functie als directieassistente geen hoofddoek mogen dragen. De eis, die op een vacaturewebsite werd gepubliceerd, heeft geleid tot verontwaardiging bij internetgebruikers en mensenrechtenactivisten. Zij zien dit als een schending van de vrijheid van godsdienst, die is vastgelegd in de Marokkaanse grondwet.
Deel bericht

Vijf vragen over de zomervakantie

05.07.24
Terugdenkend aan de zomervakantie in je jeugd, leek die eindeloos te duren. Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n lange vakantie in de zomer? En nog meer vragen over de Nederlandse zomervakantie.
Deel bericht

Flexibel onderwijs: hoe benader je het?

03.07.24
Werk je in het hoger onderwijs? Dan ontkom je niet aan de discussie over het flexibiliseren van het onderwijs. Flexibilisering is een steeds centraler thema geworden. Maar voordat opleidingen maatregelen implementeren, helpt het om de uitwerking van keuzes goed te doordenken. In dit artikel belichten we flexibilisering vanuit een samenhangend perspectief op curriculumontwikkeling.
Deel bericht

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam opgevoerd

03.07.24
Fatbikes leiden vanwege hun snelheid en vaak jonge bestuurders in veel gemeenten tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Verschillende gemeenten en de politie denken na over maatregelen om het gevaar te beperken, zoals een minimumleeftijd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)