Opinie: | ‘Stop met adhd-medicatie voor jongeren die geen diagnose hebben’
03.10.23
Jongeren zijn steeds sneller afgeleid en hebben moeite zich te focussen. Velen zoeken de oplossing in het slikken van adhd-medicatie – veelal zonder recept. Dat is gevaarlijk, zegt Hedda van ’t Land. ‘Het is de hoogste tijd om onze jongeren te hulp te schieten.’
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Veel mensen die reageren op de stelling 'Besparingen broodnodig' in de lezersrubriek Wat u zegt van de Telegraaf vinden het geen probleem dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bezuinigt op het onderwijs. Maar er zijn ook kritische reacties.
Intervisie is een waardevolle methode om de professionele ontwikkeling van docenten te stimuleren en een cultuur van continu leren en reflecteren binnen het team te creëren. Maar, wat is intervisie precies? En hoe kan deze leervorm effectief worden ingezet in de praktijk?
De helft van de slachtoffers die door een ongeluk met hun fatbike op de spoedeisende hulp belanden, is jonger dan 16 jaar. Die conclusie trekt kenniscentrum VeiligheidNL uit een 'meetweek' die onlangs werd gehouden. De organisatie noemt de resultaten zorgelijk.
Om Nederlandse kinderen beter te leren rekenen en lezen, is meer geld in het onderwijs steken niet de oplossing. Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW zoekt de sleutel tot beter onderwijs in scherpere keuzes.
Een groeiend aantal scholen in de Verenigde Staten heeft het dragen van Crocs door leerlingen verboden. Hoewel de opvallende schoenen wereldwijd erg in trek zijn, worden ze door sommigen als onveilig beschouwd voor gebruik op school.
Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW benadrukt in antwoord op Kamervragen dat scholen ervoor moeten zorgen dat het aantal thuiszitters afneemt. Tegelijkertijd kondigt het kabinet forse bezuinigingen aan op de ondersteuning van leerlingen.
Ianthe Sahadat verslond als kind van de historische romans van Thea Beckman (1923-2004), over wie nu een biografie is verschenen. Ze herlas Beckmans werk, door recensenten vaak oubollig genoemd, met nog meer plezier.
In september zijn de cao-onderhandelingen vastgelopen door een meningsverschil tussen sociale partners over de beste route voor de aanpak van te hoge werkdruk. Dit leidt tot een opmerkelijke patstelling: de werkgevers hebben geld beschikbaar, willen het uitbetalen aan hun werknemers (en stagiairs) maar wachten op de vertegenwoordigers van de werknemers.
Besturen en scholen/instellingen tonen zich over het algemeen tevreden over de onderzoeken die de onderwijsinspectie bij hen uitvoert. Gemiddeld krijgt de inspectie een cijfer tussen de 7 en de 8, afhankelijk van het soort onderzoek.
De Vlaamse regering wil een nultolerantie hanteren voor geweld en bedreigingen tegen leerkrachten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) gezegd in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. Concreet zal de overheid zich altijd burgerlijke partij stellen. Het geweld tegen leerkrachten neemt toe en dat is alarmerend, vindt Demir. "Verbale agressie is wekelijkse kost geworden", zo getuigt leerkracht Jo.
Het kabinet gaat nog meer bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook gaat er minder geld naar lerarenbeurzen en wordt een goed lopend mbo-fonds geschrapt. Het is een greep uit de maatregelen die de staatskas moeten spekken.
Telegram heeft meerdere zogenoemde bangalijsten offline gehaald, meldt Offlimits donderdag. Het expertisecentrum online misbruik schrijft dat de gegevens van slachtoffers daardoor "niet langer openbaar zijn".
Organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, moeten het de komende jaren in totaal met ruim 360 miljoen euro minder doen. Er wordt gesneden in cultuursubsidies, bewegingsonderwijs en de publieke omroep.
Het aantal WW-uitkeringen in het onderwijs is in september minder hard toe dan afgelopen jaren in september. Dit komt volgens het CBS door de personeelstekorten.
Wiskundeleraar Juriaan van der Graaf uit Rotterdam legt in 20 maanden zeker 30.000 kilometer op de fiets af met als doel het bewustzijn rondom mentale gezondheid onder mannen te vergroten en €25.000 aan donatiegeld op te halen voor projecten van de wereldwijde liefdadigheidsinstelling voor mannengezondheid Movember. Op dit moment heeft hij bijna 6.000 euro bereikt.
In Meppel is vandaag een bijzondere school geopend. Geen gewone basis- of middelbare school, maar een school voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar die nog niet zo lang in Nederland zijn. Een taalschool. Op een taalschool, ook wel nieuwkomersonderwijs, leren kinderen uit het buitenland de Nederlandse taal, zodat ze daarna naar de basisschool of de middelbare school kunnen.
Het gerechtshof in Amsterdam roept op de handhaving van de Leerplichtwet strenger te maken. Deze oproep doet het hof naar aanleiding van een zaak rond islamitische ouders die hun kind thuishielden.
Steeds meer havo- en vwo-leerlingen kiezen voor het middelbaar beroeps onderwijs. Met versnellersklassen en speciale trajecten spelen mbo-opleidingen in op die trend.
De CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer, die sinds juli van kracht is, wordt mogelijk versimpeld. Dat meldt de Telegraaf, die hierover heeft gesproken met minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.