Audio | Waarom willen zo weinig mensen leraar worden?
04.10.23
Het onderwijs kampt al tijden met een lerarentekort. NRC journalist Patricia Veldhuis vroeg zich af waarom zo weinig mensen docent willen worden. En dus ging ze zelf een jaarlang werken als middelbare school docent om te kijken of werken in het onderwijs echt zo verschrikkelijk is.
Het tekort aan docenten in het Zeeuwse onderwijs neemt in de nabije toekomst schrikbarende vormen aan. Tot 2030 komen er 320 voltijdsbanen vrij die niet op te vullen zijn met afgestudeerde leraren vanuit de onderwijsopleidingen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het onderwijsveld in Zeeland. De Zeeuwse onderwijsinstellingen slaan nu de handen ineen om naar oplossingen te zoeken.
Het falend onderwijssysteem in Afghanistan raakt niet alleen vrouwen, ook jongens hebben te maken met een verminderd toekomstperspectief. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Een hack van het ICT-systeem, waardoor gijzelsoftware kon worden geïnstalleerd en alle servers en gegevens onbereikbaar waren. Dat overkwam OSG Hengelo.
Twee derde van de scholieren van 15 jaar en ouder in het voortgezet onderwijs had een bijbaan in het derde kwartaal van 2023. Zij werkten gemiddeld bijna 11 uur in de week, vaak als vakkenvuller, in de bediening of als keukenhulp. De helft van de scholieren met een bijbaan werkte naar eigen zeggen meestal of altijd ’s avonds.
Sinds 2010 is het totale vruchtbaarheidscijfer in Nederland gedaald. In hoeverre verschilde deze daling tussen vrouwen van verschillende generaties en opleidingsniveaus? De analyse beperkt zich grotendeels tot in Nederland geboren vrouwen.
De leesvaardigheid in ons land is sterk gedaald. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder vijftien jarige leerlingen in het voortgezet onderwijs. De scores dalen al jaren, maar nog nooit zo sterk als deze keer. Eén op de drie vijftien jarigen dreigt zelfs laaggeletterd school te verlaten. Waar komt dat door?
Tegen een 65-jarige oud-docent van het Vista College in Heerlen heeft het Openbaar Ministerie Limburg (OM) vier jaar gevangenisstraf geëist voor ernstige zedenfeiten bij een minderjarige leerling gedurende een langere periode.
De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen gaat steeds sneller achteruit. Met lezen behoort Nederland in het nieuwste Pisa-onderzoek tot de allerlaagst scorende Europese landen. “Als we nu niet met een samenhangend Deltaplan dit immense probleem aanpakken, blijven we in het noodweer zitten”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.
Een sterke onderwijsvisie is de sleutel tot het vormgeven van de toekomst van het onderwijs, of je nu een gemeente vertegenwoordigt of een schoolbestuur leidt. Het is een kompas dat niet alleen de richting aangeeft voor de ontwikkeling van het onderwijs, maar ook samenwerking, maatwerk en gelijke kansen bevordert.
Jonge kinderen hebben de neiging om hun vaardigheden, begrip, en kennis te overschatten. Tenminste, dit geldt voor westerse kinderen. In haar proefschrift onderzocht Mengtian Xia de zelfoverschatting van kinderen uit Nederland en China. Zowel Nederlandse als Chinese kinderen overschatten hun prestaties op de meeste taken, wat laat zien dat zelfoverschatting geen uniek westers fenomeen is.
Met een beoogde wijziging van het Bouwbesluit 2012 worden CO2-meters in het gehele funderend onderwijs verplicht gesteld voor alle bestaande gebouwen en nieuwbouw. Dat meldt minister Paul.
Nederlandse scholieren van 15 jaar scoren slecht op het gebied van lezen en het niveau is ook nog eens hard achteruitgegaan ten opzichte van een paar jaar geleden. Dat blijkt uit het internationale trendonderzoek PISA (Programme for International Student Assessment), dat elke drie of vier jaar de vaardigheden van 15-jarigen wereldwijd meet.
Leerlingen en leerkrachten van een middelbare school in Hilversum hebben vandaag stilgestaan bij de dood van Cécile (14) en Livia (12). De zussen kwamen afgelopen weekend om bij een ongeluk met een spookrijder op de
Keti Koti is nu officieel immaterieel erfgoed. De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij is vandaag bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, op de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij.
Vreemde talen leren doe je vooral als je jong bent en op school zit. Toch is het juist op latere leeftijd ook heel goed om een nieuwe taal te leren. Om je geheugen te trainen en voor de sociale contacten.
De website Sterkberoepsonderwijs.nl blijft, ook met het stoppen van het achterliggende programma Sterk Beroepsonderwijs, bestaan. Het ontwikkelde ondersteuningsaanbod voor doorlopende leerroutes en –lijnen vmbo-mbo blijft hiermee via deze website beschikbaar voor scholen. Vanaf 1 januari wordt de website daarnaast uitgebreid met de subsidieregeling ‘Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom vmbo-mbo-hbo’.
Geschiedenisleraar Samuel Paty werd in 2020 vermoord nadat hij een cartoon van profeet Mohammed toonde in zijn klas. De consequenties zijn aanzienlijk: ook Stine Jensen is voorzichtiger geworden in haar colleges filosofie, uit angst voor dergelijke gevolgen. "Zou ik moediger moeten zijn?", vraagt ze zich af in de podcast De Cartooncrisis. Samen met Halil Karaaslan, docent maatschappijleer, zoekt ze naar een antwoord.
Stichting School & Veiligheid en Rutgers hebben een e-learning ontwikkeld die scholen en docenten kan helpen om op een goede manier aandacht te besteden aan het thema ‘gezonde relaties en seksualiteit’, alsook om een veilige schoolomgeving te creëren waarbij leerlingen respect hebben voor elkaars (seksuele) identiteit en wensen en grenzen.
Deze tabel van het CBS bevat cijfers over het hoogst behaalde onderwijsniveau van mensen van 15 tot 75 jaar die op 1 oktober van het verslagjaar in een Nederlandse gemeente stonden ingeschreven. In de tabel zijn de drie-, vijf- en achtdeling voor onderwijsniveau opgenomen en kunnen uitsplitsingen gemaakt worden naar geslacht, leeftijd en regio.
Het Expertisepunt digitale geletterdheid wil het onderwijs op het gebied van digitale geletterdheid in Nederland versterken. Het expertisepunt wordt de verbindende factor voor iedereen die al actief is of aan de slag wil met digitale geletterdheid in het primair-, voortgezet- en gespecialiseerd onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.