Belangrijkste technologische trends voor het onderwijs

03.11.23
Welke technologieën gaan de komende jaren een beslissende rol spelen in het onderwijs? En wat is er nodig om ze goed te laten werken voor het onderwijs? In dit artikel schetsen we de trends en laten we zien hoe belangrijk het is om je erin te verdiepen.?
Deel bericht
(advertentie)

OCW-onderzoek: leerlingen socialer en geconcentreerder door mobieltjesafspraak

15.07.24
Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoere...
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Coalitie wil maatregelen van staatssecretaris om dubbelfuncties onderwijs

11.07.24
De onderwijswoordvoerders van de vier regeringspartijen vinden het onwenselijk dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus, zoals bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Als er ook nog zakelijke relaties zijn tussen de scholen en de adviesbureaus is dat des te kwalijker, vinden zij.
Deel bericht

Schoolbestuurder die zijn eigen adviesbureau inhuurt? Dat kan niet

10.07.24
Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen betaalde functies bij private onderwijsadviesbureaus hebben. Ze leiden en/of controleren scholen met publiek geld, maar werken ook als adviseur, directeur, toezichthouder of eigenaar van een ...
Deel bericht

Tientallen schoolbestuurders privé actief bij onderwijsadviesbureaus

08.07.24
Bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen blijken tegelijkertijd betaalde functies te hebben bij private onderwijsadviesbureaus. Aan de ene kant leiden of controleren ze dus scholen met publiek geld, aan de andere kant werken ze als directeur, adviseur, toezichthouder of eigenaar van een onderwijsbureau in de private sector. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.
Deel bericht

Zo gaat het Suriname Museum eruitzien

07.07.24
In het pand aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang vereniging Ons Suriname en The Black Archives huisden wordt op dit moment gebouwd aan het Suriname Museum. Op 29 november gaat het open. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, de cultuur, de bevolking en de relatie tussen de voormalige kolonie en Amsterdam.
Deel bericht

School in Marokko verbiedt hoofddoek bij sollicitatie

06.07.24
Een privéschool in Bouznika ligt onder vuur nadat bekend werd dat sollicitanten voor een functie als directieassistente geen hoofddoek mogen dragen. De eis, die op een vacaturewebsite werd gepubliceerd, heeft geleid tot verontwaardiging bij internetgebruikers en mensenrechtenactivisten. Zij zien dit als een schending van de vrijheid van godsdienst, die is vastgelegd in de Marokkaanse grondwet.
Deel bericht

Vijf vragen over de zomervakantie

05.07.24
Terugdenkend aan de zomervakantie in je jeugd, leek die eindeloos te duren. Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n lange vakantie in de zomer? En nog meer vragen over de Nederlandse zomervakantie.
Deel bericht

Flexibel onderwijs: hoe benader je het?

03.07.24
Werk je in het hoger onderwijs? Dan ontkom je niet aan de discussie over het flexibiliseren van het onderwijs. Flexibilisering is een steeds centraler thema geworden. Maar voordat opleidingen maatregelen implementeren, helpt het om de uitwerking van keuzes goed te doordenken. In dit artikel belichten we flexibilisering vanuit een samenhangend perspectief op curriculumontwikkeling.
Deel bericht

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam opgevoerd

03.07.24
Fatbikes leiden vanwege hun snelheid en vaak jonge bestuurders in veel gemeenten tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Verschillende gemeenten en de politie denken na over maatregelen om het gevaar te beperken, zoals een minimumleeftijd.
Deel bericht

Steunpunt lesgeven over de Holocaust start in Amsterdam

03.07.24
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft in samenwerking met gemeente Amsterdam een steunpunt opgezet voor scholen, waar zij terecht kunnen met vragen over Holocausteducatie.
Deel bericht

Praatplaat biedt adviseurs en schoolleiders inzicht in ict-processtappen

03.07.24
Hoe verhouden ict-gerelateerde onderwerpen zich nou precies tot elkaar? Dat vragen bestuurders en schoolleiders, maar ook onderwijsadviseurs en procesbegeleiders van binnen of buiten het bestuur zich nog vaak af. De praatplaat ‘Ict in het onderwijs – Overzicht voor de procesbegeleider’ laat op basis van Vier in balans zien hoe je alle onderdelen van ict in het juiste kader kunt plaatsen en hoe je de goede verbindingen legt.
Deel bericht

Meisjes met technisch opgeleide moeder kiezen vaker technisch vakkenpakket

03.07.24
Leerlingen in het voortgezet onderwijs volgen vaker een technisch vakkenpakket als hun ouders technisch zijn opgeleid. Vooral meisjes met een technisch opgeleide moeder volgen vaker een technisch vakkenpakket. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
Deel bericht

Groeipad helpt scholen stapsgewijs door Normenkader IBP

02.07.24
Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) is omvangrijk en vraagt veel van schoolbesturen. Het kan lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Daar helpt het Groeipad bij, dat deze week door Kennisnet is gepubliceerd. Het Groeipad is een wegwijzer door het Normenkader IBP, waarmee scholen hun digitale veiligheid stapsgewijs op orde kunnen brengen.
Deel bericht

Google Workspace kan veilig worden gebruikt in het onderwijs

02.07.24
Google Workspace kan veilig gebruikt worden binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op basis van onderzoek van SURF en SIVON vandaag aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON de data en privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace in het onderwijs. Voor veilig gebruik moeten scholen wel zelf maatregelen nemen. SURF en SIVON ondersteunen de scholen hierbij.
Deel bericht

Leerlingen gokken, vapen en gebruiken drugs

01.07.24
Eén op de 15 middelbare scholieren gokt online voor geld, terwijl dat voor minderjarigen verboden is. Ook blijkt uit de ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos Instituut dat veel leerlingen vapen (ook basisschoolleerlingen), het drugsgebruik gelijk blijft, maar dat het gebruik van lachgas afneemt. T...
Deel bericht

Initiatief voor nieuwe Democratische School in Den Haag

01.07.24
Initiatiefnemers van een nieuwe school in Den Haag organiseren komende woensdag 3 juli een bijeenkomst voor ouders met jonge kinderen om kennis te maken met een andere vorm van onderwijs: democratisch onderwijs.
Deel bericht

AI-assistenten in de klas

30.06.24
In het klaslokaal van de toekomst gidst een pratende AI-assistent leerlingen door de opdrachten, denkt hoogleraar Inge Molenaar. Maar eerst moeten onze vaardigheden om met AI om te gaan, beter.
Deel bericht

‘Laten we dit signaal van jongeren serieus nemen’

29.06.24
Buikpijn, slapeloosheid, neerslachtig. Het aantal jongeren met mentale problemen neemt toe, vooral onder meisjes. Drie experts over de mogelijke oorzaken én oplossingen.
Deel bericht

Onderwijscampus Deurne: minder m2 school, meer rust

28.06.24
VO Deurne is een uniek samenwerkingsverband tussen vier middelbare scholen. Twee van die scholen en het voormalige Stafbureau zijn sinds begin dit jaar onder één dak gehuisvest, in een duurzaam nieuw gebouw op de eigen onderwijscampus. Facilitair manager Willem Bierings (IVO Deurne), die van A tot Z bij de nieuwbouw betrokken was, vertelt wat deze vernieuwende samensmelting heeft opgeleverd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)