Nederlandse leerlingen scoren net voldoende voor digitale geletterdheid

29.11.23
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Deel bericht
(advertentie)

Zo help je bruggers het hoofd boven water houden

15.09.24
Wie brugklassers wegwijs maakt, doet dat het beste stap voor stap. Dat zegt Hanneke Verbruggen, theoriedocent en professioneel organizer van het Pro College voor praktijkonderwijs in Boxmeer. Wie verwacht dat leerlingen vanzelf wel met het lesrooster kunnen omgaan, vraagt om problemen, om welke onderwijsvorm het ook gaat.
Deel bericht

Bijna 60% van moslimleerlingen in New York gepest op school

14.09.24
Bijna 60% van de moslimleerlingen in New York is op school gepest door medeleerlingen, blijkt uit een recent onderzoek. De studie, uitgevoerd door de moslimburgerrechtenorganisatie Council on American-Islamic Relations (CAIR), toont aan dat vooral sinds het begin van de Israëlische genocide in Gaza, het aantal pesterijen aanzienlijk is toegenomen.
Deel bericht

Regeerakkoord: structureel geld én forse bezuinigingen

14.09.24
Het onderwijs krijgt structureel geld voor structurele taken, maar er wordt de komende jaren ook stevig bezuinigd. Dat blijkt uit het regeerakkoord van het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB.
Deel bericht

Regeerprogramma onderwijs, cultuur en wetenschap: scherpe keuzes voor een slim, vaardig en creatief Nederland

14.09.24
Nederland voorbereiden op de toekomst vraagt om focus op wat écht nodig is. Dat is dan ook de kern van het regeerprogramma voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul blijven investeren in een sterk en toegankelijk stelsel van on...
Deel bericht

Naar school met aanhoudende lichamelijke klachten

12.09.24
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn lichamelijke klachten die jongeren langere tijd kunnen hebben en hun dagelijks leven beïnvloeden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren met deze klachten naar school blijven gaan? En welke ondersteuning kun je als professional daarbij geven?
Deel bericht

Ov-vergoeding voor stage praktijkonderwijs vrijdag geregeld

12.09.24
Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen binnenkort een ov-vergoeding als ze stage lopen. Dat heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) de Tweede Kamer laten weten in een debat. Vrijdag publiceert ze een subsidieregeling die de stagelopende leerlingen tegemoetkomt om de periode tot 2026 te overbruggen, als hier structureel geld voor wordt vrijgemaakt.
Deel bericht

De voorbereiding van havisten op het hbo

12.09.24
De meeste havo-leerlingen gaan na hun eindexamen studeren op het hbo. Op de havo worden ze in principe al voorbereid op die vervolgstap. Wat is nu het verband tussen de kwaliteit van die voorbereiding en het vervolgsucces van havo-leerlingen op het hbo?
Deel bericht

Help élke leerling meedoen met het vernieuwde lesopafstand.nl

10.09.24
Back2school? Dat geldt niet voor iedere leerling. Sommigen zitten tijdelijk thuis, anderen langer door psychische of medische oorzaken. Gelukkig bieden steeds meer scholen afstandsonderwijs. Zo kunnen ook deze thuiszittende leerlingen meedoen.
Deel bericht

Vrijwillige ouderbijdrage afschaffen? Dan compensatie nodig!

10.09.24
Het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage (VOB) moet gepaard gaan met compensatiemaatregelen op het gebied van bekostiging en bestedingsvrijheid. Dat is de conclusie van een onderzoek door het ministerie van OCW.
Deel bericht

Zübeyir is ‘ineens’ docent wiskunde: ‘Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden’

09.09.24
Zübeyir Aktas studeert Mechanical Engineering aan de TU Delft, maar rolde als zij-instromer het onderwijs in. Als docent wiskunde vmbo is hij op middelbare school Wolfert Lansing helemaal op zijn plek. “Nooit gedacht dat ik het lesgeven zo leuk zou vinden. Ik ga elke dag met plezier naar school.”
Deel bericht

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald. Organisatiegraad hoogst bij openbaar bestuur en onderwijs.

09.09.24
Werknemers in het openbaar bestuur zijn met 27 procent het vaakst aangesloten bij een vakbond. Ook in het onderwijs (26 procent) en in vervoer en opslag (24 procent) is het percentage leden relatief hoog.
Deel bericht

Jurist geeft inspectie tik op de vingers

06.09.24
De Inspectie deelt herstelopdrachten uit aan scholen zonder dat daar een wettelijke basis voor is, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Renée van Schoonhoven.
Deel bericht

9 september 2024 start de 10e editie van Raadgedicht voor iedereen vanaf 10 jaar

06.09.24
Gedurende 8 weken verschijnen er 8 nieuwe raadgedichten. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deel bericht

Vader van 14-jarige schoolschutter VS opgepakt, 'wist dat zoon een wapen had'

06.09.24
De vader van de Amerikaanse tiener die woensdag vier mensen doodschoot op een middelbare school is gearresteerd. Colin Gray wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de dood van de vier omdat hij wist dat zijn 14-jarige zoon een wapen bezat en dat toestond.
Deel bericht

Derde keer cel voor Ierse docent die weigert leerling met ”hen” aan te spreken

06.09.24
Enoch Burke, leraar op een middelbare school in Ierland, ligt overhoop met de schoolleiding omdat hij weigert een leerling die een transitie ondergaat met ”hen” aan te spreken. Burke legde een bevel om daarom van school weg te blijven naast zich neer en is vervolgens opgepakt.
Deel bericht

Subsidie zij-instroom verlengd tot 2029

05.09.24
De Regeling subsidie zij-instroom blijft van kracht tot 1 januari 2029 (was 1 januari 2026). Voor de kalenderjaren 2026, 2027 en 2028 geldt een subsidieplafond van €54.240.000.
Deel bericht

Kunstmatige intelligentie op de middelbare school: 'Het is een enorm ding'

05.09.24
Docenten merken ondertussen dat ze bijna niet meer om AI heen kunnen. Zij zien ook de kansen. Niels de Leeuw, levensbeschouwingdocent, kwam voor het eerst in aanraking met AI toen hij profielwerkstukken ging begeleiden. Die bleken niet altijd meer door studenten zelf geschreven te zijn, maar door een AI-chatbot als ChatGPT.
Deel bericht

Klimaatrampen bedreigen onderwijs voor miljoenen kinderen

05.09.24
Klimaatrampen zijn een steeds grotere bedreiging voor het onderwijs van miljoenen kinderen. Toenemende weersextremen zorgen er vooral in armere landen voor dat scholen de deuren noodgedwongen moeten sluiten.
Deel bericht

Vier doden bij schietpartij op middelbare school in VS

04.09.24
Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn zeker vier doden gevallen. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender MSNBC. Ook zijn negen gewonden naar het ziekenhuis gebracht.
Deel bericht

Werken met wisbordjes

04.09.24
Om zicht te krijgen op hun kennis en kunde is het belangrijk dat alle leerlingen meteen actief aan de slag gaan met de vragen en jouw hun antwoorden teruggeven. Wisbordjes zijn hiervoor een bruikbaar instrument. Omdat je leerlingen vraagt om de bordjes met hun antwoord in de lucht te houden, wordt iedereen uitgedaagd om mee te doen en zie je als docent snel welke antwoorden er worden gegeven.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)