Jongere kiest studie niet om baankans

06.02.24
Scholieren baseren hun studiekeuze niet aantoonbaar op de baankansen en startsalarissen van een opleiding. Dat blijkt uit CPB-onderzoek dat op 6 februari is gepubliceerd, waarin voor verschillende onderwijsniveaus en studierichtingen de arbeidsmarktperspectieven naast studie-inschrijvingen worden gelegd.
Deel bericht
(advertentie)

Meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

26.02.24
Het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 77,9 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar had betaald werk. Vooral de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

Doe mee met de Maand van de Geschiedenis 2024: ‘Echt nep’!

25.02.24
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ willen we geschiedenis zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Met het thema ‘Echt nep’ plaatsen we dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief.
Deel bericht

De polarisatie groeit als een gezwel, we rollen bekvechtend richting de afgrond

24.02.24
De grootste crises moeten zich nog aandienen, en we rollen nu al bekvechtend richting de afgrond. Nicolaas Veul vraagt zich af: welke leider grijpt ons bij de kraag?
Deel bericht

CPB: ‘Niet alles kan, scherpe keuzes nodig’

23.02.24
Onder andere op het gebied van onderwijs moet de regering komende jaren scherpe financiële keuzes maken. 'Niet alles kan, en zeker niet tegelijk', benadrukt het CPB.
Deel bericht

Agressie tegen Vlaams onderwijspersoneel neemt maar liefst met de helft toe: vijf leerkrachten langer dan honderd dagen thuis

23.02.24
In 2023 waren er 78 geregistreerde arbeidsongevallen door agressie tegen onderwijspersoneel. Dat is een stijging van vijftig procent tegenover de 52 gevallen in 2022. Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) vroeg die cijfers op bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Grosemans pleit voor nultolerantie en uitsluiting bij dergelijke feiten.
Deel bericht

Video | Geef nieuwkomersleerlingen ook in het vervolgonderwijs de aandacht die ze verdienen

22.02.24
De situatie in het nieuwkomersonderwijs is in Vlaanderen en Nederland recent heel precair geworden. De grote toestroom aan vluchtelingen, onder meer door de oorlog in Oekraïne, zorgde voor een exponentiële groei van het nieuwkomersonderwijs.
Deel bericht

Robin koos na de havo bewust voor de bouw: ‘Ik doe wat ik leuk vind’

22.02.24
Robin (17) uit Vorden koos na zijn havo-opleiding bewust voor de bouw. Nadat hij wat klusjes bij vrienden had gedaan en wat metselwerk had verricht in het vakantiehuis van zijn ouders, vond hij een bijbaan bij een timmerfabriek. “Ik wist in havo 3 al dat ik een praktische mbo-opleiding wilde doen.”
Deel bericht

Stroom? Over een paar jaar misschien. De krapte op het net begint ook scholen en sportclubs te raken

22.02.24
Stroom uit het stopcontact was een eeuw lang vanzelfsprekend. Tot nu. Doordat het elektriciteitsnet verstopt raakt, kunnen sommige scholen, sportaccommodaties en zelfs woonwijken niet worden aangesloten. ‘De komende tijd wordt het alleen maar erger.’
Deel bericht

Opinie | ‘Het beroep leraar krijgt alleen maar negatieve aandacht, dat is onterecht’

21.02.24
Te hoge werkdruk, afnemende prestaties, slecht salaris, overprikkelde leerlingen en bemoeizuchtige ouders: het beroep van leraar wordt er niet aantrekkelijker op gemaakt in de media, met lerarentekorten tot gevolg. Maar Jate Terpstra is al 24 jaar docent en voelt zich net een popster.
Deel bericht

Oekraïense schoolkinderen in Twente dreigen op achterstand te raken door Nederlandse leerplicht: ‘Om gek van te worden’

21.02.24
Veel Oekraïense kinderen volgen Nederlandse lessen, terwijl ze ook proberen bij te benen met het onderwijs in hun thuisland. Dit blijkt in de praktijk lastig. De leerlingen dreigen hierdoor in de knel te raken en achterstanden op te lopen in hun moedertaal: "Het gevolg hiervan is dat de kinderen soms teruggaan naar onveilig gebied. [...]
Deel bericht

Blog | Testen, Laaggeletterdheid en de SLO

20.02.24
De toenemende laaggeletterdheid van scholieren neemt al jaren verontrustende vormen aan. Verwonderlijk? Verklaarbaar als men bedenkt dat al bijna vijf jaar geleden de onderwijsinspectie na onderzoek tot de conclusie kwam dat bijna de helft van de basisscholen het leesonderwijs niet op orde had.
Deel bericht

Groei doelfinanciering leidt tot meer tijdelijke contracten in onderwijs

20.02.24
Doelfinanciering, waaronder subsidies, vormt een steeds groter deel van de totale inkomsten van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Percentages van 10 tot 20% van de totale financiering zijn inmiddels gebruikelijk. Uitschieters van 30% komen ook voor, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix: 'Geld onder voorwaarden'.
Deel bericht

Video | Hoe wordt bepaald of een geschiedenisboek gewijzigd moet worden?

20.02.24
De manier waarop we over de Nederlandse geschiedenis nadenken, verschilt per generatie. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat onze historie continu aan het veranderen is. Dat heeft ook zijn uitwerking op de geschiedenisboeken. Maar wie bepaalt wat wanneer gewijzigd dient te worden? Verslaggever Anne van der Veen zocht het uit voor Spraakmakers.
Deel bericht

Via ABP pensionado’s werven

20.02.24
Het ministerie van OCW wil via het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) oudere leraren verleiden om weer les te gaan geven. Dat blijkt uit antwoorden van de onderwijsministers op vragen uit de Tweede Kamer over de strategie om het lerarentekort tegen te gaan.
Deel bericht

Aangenomen motie vergroot kansen leerlingen om een entreeopleiding binnen het praktijkonderwijs te kunnen volgen

16.02.24
Op veel plaatsen in het land werken het praktijkonderwijs en mbo al goed samen om leerlingen – voor wie dat beter is – een entreeopleiding geheel of gedeeltelijk binnen het pro te laten volgen en afronden [...]
Deel bericht

Subsidie beschikbaar voor OOP’ers die lerarenopleiding willen volgen

15.02.24
Dit jaar is er opnieuw de mogelijkheid voor onderwijsassistenten of leraarondersteuners (po/vo) om met subsidie een lerarenopleiding te volgen. De betreffende subsidie kan worden aangevraagd door het bevoegd gezag, tot en met 15 oktober aanstaande.
Deel bericht

Verslag Plasterk: afblijven van artikel 23

15.02.24
PVV, BBB, NSC en VVD die onder leiding van Ronald Plasterk onderhandelden over een rechts kabinet, zijn het erover eens dat democratische grondrechten niet veranderd moeten worden. Dit betreft onder andere artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs.
Deel bericht

Zo zet jij de twee meest effectieve leerstrategieën in

14.02.24
Hoe bereiden jouw leerlingen zich voor op een toets? Markeren ze belangrijke zinnen in de tekst of herlezen ze meermaals het tekstboek? Schrijven ze misschien samenvattingen om de stof te begrijpen? Het zijn enkele voorbeelden van bekende strategieën die meestal weinig opleveren. In dit artikel gaan we in op twee bewezen effectieve leerstrategieën waarmee je je leerlingen helpt om beter te leren.
Deel bericht

Kunstdocent verkoopt stiekem kunstwerken van leerlingen online

14.02.24
Leerlingen van een school in de Canadese stad Montreal zullen raar opgekeken hebben toen ze plotseling hun eigen kunstwerken online tegen kwamen op de site van hun kunstogen. Hij bood de werken, zonder dat de leerlingen dit wisten, te koop aan voor maar liefst 118 dollar, omgerekend zo’n 80 euro.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)