Londense scholen voeren smartphonebeperkingen in ter bescherming van het welzijn van studenten
09.06.24
London’s actieve benadering om de studentenwelzijn te waarborgen heeft geleid tot aanzienlijke veranderingen in hoe smartphones worden gebruikt tijdens schooluren. Zeventien openbare middelbare scholen in Southwark hebben de handen ineengeslagen om de toegang van studenten tot smartphones te beperken, met als doel hen te beschermen tegen negatieve invloeden die de schoolgrenzen binnendringen.
Leerdoelen, leeruitkomsten, succescriteria, beroepsrollen, lesdoelen… waar werk je mee? Binnen een school of opleiding wordt vaak met meerdere lagen van leerresultaten gewerkt om zo duidelijk te maken wat je moet kennen, kunnen of aantonen. Al snel gaat het om zoveel lagen dat het een Jenga toren van lagen wordt en er problemen ontstaan. Een overladen curriculum, minder constructieve afstemming en weinig ruimte voor eigenaarschap.
Wanneer een kind een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, heeft dat grote invloed op zijn of haar leven. Deze kinderen hebben meer hulp en begeleiding nodig, ziet Jellinek Utrecht. Krijgen ze die hulp, dan is te voorkomen dat ze later zelf psychische problemen krijgen. Jellinek organiseert begeleiding voor deze kinderen en hun ouders. Of je nu 22 jaar of vier jaar oud bent, praten helpt.
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) maakt zich zorgen om het niveau van het muziekleven in Nederland. Steeds meer muziekscholen sluiten hun deuren doordat gemeenten bezuinigen op cultuur. Dat heeft ook gevolgen voor muziekverenigingen en conservatoria. Er worden steeds minder Nederlandse muziekstudenten aangenomen omdat hun niveau te laag is, stelt het LKCA.
Hoe krijg je middelbare scholieren enthousiast voor middeleeuwse geschiedenis? Sanne Frequin, kunsthistoricus en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, heeft het antwoord: MedievalMe. Met deze innovatieve serious game duiken leerlingen in de Middeleeuwen en ontdekken ze hoe mensen destijds naar de wereld keken.
Het smartphoneverbod in de klassen is inmiddels alweer één jaar oud. Hebben de leerlingen er lang aan moeten wennen? Hoe gaan scholen ermee om en heeft het al resultaat? Volgens Luc Ladru van KSG Apeldoorn zijn er duidelijk zichtbare verschillen: "Sociale interactie neemt duidelijk toe en leerlingen nemen nu ook spelletjes mee."
Middelbare school Porteum in Lelystad heeft aangifte gedaan tegen leerlingen omdat zij docenten op een 'zeer ongepaste manier' hebben beledigd. Dat schrijft de school in een bericht aan de ouders dat Omroep Flevoland heeft ingezien.
De Britse drugscrimineel Robert D. krijgt een levenslange gevangenisstraf voor het beramen van de moord op de Groningse Gerard Meesters. De 52-jarige docent werd in 2002 om het leven gebracht in de deuropening van zijn woning.
De oproep van een geschiedenisleraar uit Utrecht om niet te integreren wordt door het kabinet ’verwerpelijk’ gevonden. Dat zegt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. ,,Hij roept anderen in feite om de rug toe te keren naar de samenleving.”
De gemeente Almere wil ongezond voedsel gaan weren rondom scholen en ziekenhuizen. Als het nieuwe beleid ingaat, mogen standplaatshouders binnen honderd meter geen gefrituurd eten meer verkopen. Dat schrijft gemeente in een brief aan de gemeenteraad.
Leiden is dit jaar Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.
De achterbannen van de VO-raad en de vakbonden steunen het cao-akkoord dat vlak voor de kerstvakantie is bereikt. Hiermee is de nieuwe CAO VO 2024-2025 een feit.
Koninklijke Auris Groep biedt onderwijs, begeleiding en zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden. Tijs van der Wielen is er als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor de digitale veiligheid. “Sinds de lancering van het Normenkader IBP kijken we wat we al hadden afgedicht en wat we nog moeten doen.”
In een boek van oud-leraar Tom van Duuren vertellen oud-leerlingen met autisme elk hun eigen verhaal. Een pasklare oplossing voor hen is er niet, maar kleine aanpassingen kunnen hun onderwijsleven vergemakkelijken. “Doe eens een lesvrije dag.”
SLO zoekt per school drie deelnemers die vanuit verschillende perspectieven feedback kunnen geven op de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en moderne vreemde talen. Deze drie deelnemers zijn twee leraren en hun schoolleider.
Veel middelbare scholieren hebben niet de vaardigheden om met computers om te gaan, informatie te vinden op internet en te beoordelen of deze betrouwbaar is, melden onderzoekers van het Kohnstamm Instituut en de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse scholieren presteren op dit gebied slechter dan leeftijdsgenoten uit andere rijke landen.
Onaangekondigde inspectiebezoeken leiden niet tot andere scores op de onderzochte standaarden en andere eindoordelen dan aangekondigde bezoeken. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in het eindrapport van haar verkenning ‘Onaangekondigd toezicht’, die in 2023 en 2024 is uitgevoerd. De verkenning was ingegeven door politieke druk, met name door een motie van Van Meenen uit 2019.
Een leraar van een middelbare school had niet ontslagen mogen worden omdat er kunstzinnige naaktfoto's van hem op internet staan. Met het ontslag schond de protestants-christelijke school zijn vrijheid van meningsuiting, oordeelt het gerechtshof Den Haag.
Het onlangs gepubliceerde artikel, Testing Effects for Self-Generated Versus Experimenter-Provided Questions (Myers, Hausman, & Rhodes, 2024), kijkt naar zelftoetsen als een studiestrategie en generatieve leerstrategie. Ze evalueerden of leerlingen baat hadden bij het genereren en beantwoorden van hun eigen toetsvragen in vergelijking met het beantwoorden van door de onderzoeker verstrekte vragen of gewoon het herlezen van het studiemateriaal.
Poëzieweek, hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland, is er overal en voor iedereen! Van 30 januari t.e.m. 5 februari 2025 vieren we Poëzieweek 2025 in het thema ‘lijfelijkheid’. Voor scholen zijn er lestips.