SLO-congres op 22 november 2024

26.09.24
Op vrijdag 22 november vindt het SLO-congres plaats, met als thema ‘Actualisatie kerndoelen en examenprogramma’s’. Laat je inspireren door het verhaal van staatssecretaris Mariëlle Paul, de keynote van rector Luc Sluijsmans en Sofie van den Enk als dagvoorzitter. Daarna volgen uiteenlopende interessante lezingen en sessies.
Deel bericht
(advertentie)

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Meesterbaan!

20.03.25
Ruim 20 jaar is MeesterBaan dé plek waar dagelijks nieuwe vacatures in het primair onderwijs verschijnen. Vind eenvoudig de baan die bij je past, solliciteer moeiteloos en ontvang de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Alles geregeld met slechts een paar klikken!
Deel bericht

‘Ministerie moet meer regie pakken in ICT-basisinfrastructuur voor het funderend onderwijs’

20.03.25
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet meer de regie pakken binnen het complexe stelsel van de ICT-basisinfrastructuur voor het funderend onderwijs. Dat adviseren Highberg en Berenschot op basis van gezamenlijk onderzoek.
Deel bericht

Aantal gevallen van mazelen loopt flink op, basisscholen in vier regio's getroffen

20.03.25
Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is flink toegenomen. Het totaal ligt nu op 108 gevallen. Dat zijn er 45 meer dan twee weken geleden. Onder meer vier basisscholen en een middelbare school zijn door de ziekte getroffen.
Deel bericht

Column | Orde houden kan prima met een lach op het gezicht

19.03.25
Hoogleraar pedagogiek Orhan Agirdag onderzocht en bevestigt een bekend beeld over de Nederlandse scholen. Er wordt redelijk weinig gepest, leerlingen voelen zich en zijn (gelukkig) relatief veilig. Tot zover het goede nieuws. Want Nederlandse leraren moeten vaak wel lang wachten tot het stil is. Ook ordeverstoringen komen veel vaker voor dan in andere landen.
Deel bericht

Genetica wijst uit: kinderen met ADHD lopen een groter risico op leerproblemen

19.03.25
De erfelijke aanleg voor ADHD overlapt met aanleg voor dyslexie en dyscalculie. Dit gedeelde genetische risico is de reden dat leerlingen met ADHD vaker moeite hebben met lezen, spelling, en rekenen. De studie onder 20.000 Nederlandse kinderen werd geleid door psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Deel bericht

Onderzoek naar ronselpraktijken op scholen

19.03.25
Het Centrum Kinderhandel & Mensenhandel (CKM) doet onderzoek naar de wijze waarop criminelen leerlingen proberen te ronselen. Dat meldt minister van Justitie en Veiligheid David van Weel in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht

In 5 stappen naar een effectiever verzuimproces

17.03.25
Verzuimcoördinatie en -registratie zijn niet zuiver administratieve taken. Verzuim kan een signaal zijn dat er iets speelt bij een leerling. Toch wordt verzuimregistratie op veel scholen nog vooral gezien als een administratieve verplichting en niet als een manier om bijvoorbeeld vroegtijdig risico’s te signaleren om zo leerlingen eerder en beter te ondersteunen.
Deel bericht

Opinie | Breng de rust terug in de klas

17.03.25
Een zorgelijk beeld rijst op uit de analyse Gedrag in crisis, die vorige week werd gepubliceerd. De auteurs baseren zich op gegevens uit de zogeheten Pisa-enquête. Nederland scoort belabberd als het gaat om klassikale discipline, van de 81 onderzochte landen belandt het op plek 65. Leerlingen verdienen een serieuze aanpak van dit probleem, dat al te lang sluimert. Leraren, schoolbesturen en ouders: breng de rust terug in de klas.
Deel bericht

Waarom willen jongeren een vuurwapen? 'Ik wilde mezelf beschermen'

14.03.25
Jongeren onder de achttien jaar die met een vuurwapen op straat lopen, of er zelfs een mee naar school nemen. De politie pakt in toenemende mate minderjarigen met vuurwapens op. Maar waarom willen jongeren een vuurwapen?
Deel bericht

Doorstroomtoets heeft effect op schooladviezen: 20.000 leerlingen meer naar gemengde brugklas

13.03.25
De invoering van de doorstroomtoets is goed voor de kansen van kinderen uit groep acht. Dat blijkt uit cijfers die deze site heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Achtstegroepers krijgen sinds het schooljaar 2023/2024 vaker een gemengd schooladvies dan daarvoor.
Deel bericht

Boekenweek van start, leesvaardigheid jongeren blijft zorgenkindje

12.03.25
Deze week wordt voor de negentigste keer de Boekenweek gehouden. De promotieweek van het boek waarin schrijvers door het land toeren, je bij aankoop van een boek het Boekenweekgeschenk krijgt en het roemruchte Boekenbal wordt gehouden.
Deel bericht

Amerikaans ministerie van Onderwijs ontslaat bijna de helft van het personeel

12.03.25
Het totale personeelsbestand krimpt van 4.133 medewerkers toen Donald Trump aantrad als president naar 2.183 medewerkers. De bedoeling is dat het ministerie uiteindelijk helemaal opgeheven wordt.
Deel bericht

Nederlandse klassen zijn rumoerig, terwijl rust leidt tot betere leerprestaties

12.03.25
In Nederlandse klassen in het voortgezet onderwijs is het rumoeriger dan in andere landen. Internationaal gezien scoort Nederland opvallend laag. De Vlaamse hoogleraar pedagogiek Orhan Agirdag deed er onderzoek naar en noemt het zelfs een "structurele gedragscrisis".
Deel bericht

Kinderen in Peking krijgen vanaf nieuw schooljaar les over AI

10.03.25
Kinderen op basis- en middelbare scholen in de Chinese hoofdstad Peking krijgen vanaf het nieuwe schooljaar les over kunstmatige intelligentie (AI). Het onderwijsplan past in China's ambitie om een van de grote spelers te worden op het gebied van deze technologie.
Deel bericht

Documentaire | Docent Rutte leerde: je moet je invechten

10.03.25
In ‘Kinderen van Rutte’ vertellen oud-leerlingen van de voormalige premier over zijn lessen op een school in Den Haag. ‘Hij vroeg altijd of je een doorzetter was’.
Deel bericht

Academici stoppen eerder dan hbo-geschoolde collega’s

07.03.25
Anderhalve keer vaker dan startende hbo-geschoolde docenten stoppen collega’s met een universitaire opleiding met lesgeven in het voortgezet onderwijs. De kortere opleiding en onvoldoende begeleiding spelen een voorname rol.
Deel bericht

‘Doorstroomtoets volgend jaar weer weigeren’

07.03.25
Als het aanstaande gesprek met het ministerie van OCW over bezwaren tegen de doorstroomtoets niets oplevert, wil directeur Marlies Pepping van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen volgend jaar de toets opnieuw weigeren af te nemen.
Deel bericht

WSJ: Trump gaat ministerie van Onderwijs opheffen

06.03.25
President Donald Trump vaardigt naar verwachting donderdag een bevel uit om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs op te heffen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De krant heeft een concept ingezien dat minister van Onderwijs Linda McMahon opdraagt "alle noodzakelijke stappen te ondernemen om de sluiting van het ministerie van Onderwijs te vergemakkelijken".
Deel bericht

Aantal gevallen mazelen in 2 weken verdubbeld, meesten besmet in buitenland

06.03.25
Het aantal gevallen van mazelen in Nederland is in twee weken tijd bijna verdubbeld. De meeste mensen zijn besmet geraakt tijdens een bezoek aan Marokko of Roemenië, meldt het RIVM. Er is geen sprake van een landelijke uitbraak.
Deel bericht

OESO: ‘Vertraagde groei door slecht onderwijs’

06.03.25
De vertraging van de productiviteitsgroei in OESO-landen wordt voor een deel veroorzaakt door slecht onderwijs. Dat staat in het OESO-rapport From decline to revival: Policies to unlock human capital and productivity. In het rapport wordt melding gemaakt van een afname in de groei van menselijk kapitaal.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)