Tijdens de Raspberry Pi-competitie 2024-2025 innoveren scholieren voor een duurzame en positieve toekomst

01.10.24

PA Consulting onthult het thema voor de Raspberry Pi-competitie 2024-2025: 'Innoveren voor een duurzame en positieve toekomst'. In deze competitie worden jonge innovators uitgedaagd om oplossingen te bedenken die bijdragen aan een toekomst waarin duurzaamheid en positiviteit centraal staan voor iedereen.

De Raspberry Pi-competitie is inmiddels een traditie voor de organisator PA Consulting. De competitie werd in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst georganiseerd in 2012. In Nederland is het inmiddels de 7e editie. Ieder jaar worden scholieren uitgedaagd om een maatschappelijk probleem op te lossen door een uitvinding te maken met behulp van de piepkleine Raspberry Pi-computer.

Vier aandachtsgebieden
Een duurzame en positieve toekomst vormgeven is ontzettend complex; dat kan vanuit veel verschillende invalshoeken worden aangepakt. De deelnemende teams kunnen dit jaar hun creativiteit en technische skills daarom botvieren op maar liefst vier cruciale aandachtsgebieden, die ieder een belangrijke rol spelen in het bouwen van een duurzame en positieve toekomst:

• Transport: hoe kunnen we vervoer betaalbaarder, betrouwbaarder en duurzamer maken voor een grotere groep mensen?
• Zorg: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven en toegang behouden tot zorg en medicijnen?
• Veiligheid: hoe kunnen we bijdragen aan een veilige maatschappij en meer samenhang binnen en tussen verschillende groepen in de samenleving?
• Consumeren: hoe kunnen we producten en productieprocessen verbeteren zodat ze beter (of minder schadelijk zijn) voor onze planeet? En hoe kunnen we als consumenten zorgvuldiger met producten omgaan (ook als we ze niet meer nodig hebben)?

“Er zijn zó veel mogelijkheden om met technologie en innovatie bij te dragen aan een duurzame en positieve toekomst, dat we het thema breder hebben ingestoken dan de afgelopen jaren”, zegt Ernst Brand, Managing Consultant bij PA Consulting. “Aan de ene kant kan het daardoor lastiger worden voor de teams om een uitvinding te ontwikkelen. Maar aan de andere kant geeft het de teams ook genoeg ruimte om voor een onderwerp te gaan dat hen echt aan het hart ligt!”

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat Nederland voorop blijft lopen als innovatieland. Daar zijn topexperts en innovators heel erg belangrijk voor”, zegt Ruud Brink, Head of PA Nederland. “Wij geloven er daarom in dat je op vroege leeftijd, wanneer je nog op school zit, die liefde voor techniek moet aanwakkeren. Juist daarvoor hebben we de Raspberry Pi-competitie opgezet.”

Deelnemen aan de Raspberry Pi-competitie?
De Raspberry Pi-competitie is voor leerlingen en studenten van 12 t/m 19 jaar op het VMBO, HAVO, VWO, MBO of tech/gymnasium. Scholen kunnen kosteloos deelnemen. Inschrijven kan tot 20 december 2024.
Deel bericht
(advertentie)

Leiden Nationale onderwijsstad 2025

12.10.24
Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.
Deel bericht

Lezen, rekenen en taal na 20 jaar op de schop: 'We moeten het tij keren'

12.10.24
Zelfs met de beste wil van de wereld was het voor zijn collega’s onmogelijk om met hem samen te werken. De academicus was niet te bereiken en geregeld onvindbaar, werkte compleet geïsoleerd en beschuldigde zijn hoogleraar en passant van plagiaat. Wat volgde was een arbeidsconflict, dat de TU Delft en de docent uitvochten in de rechtbank.
Deel bericht

Antisemitisme in de klas: Hoe docenten het gesprek aangaan

11.10.24
‘We merken de laatste tijd in de gangen dat het woord ‘Jood’ veel vaker als scheldwoord wordt gebruikt. Ook weigeren sommige leerlingen mee te doen in de les wanneer het gaat over de Holocaust.’ Ellen Sterk-Hardeman, docent Engels aan het Zaanlands Lyceum, merkt een toename van antisemitische incidenten op school.
Deel bericht

Spreek jij een woordje Duits? Deze school pakt uit om de taal populairder te maken

11.10.24
Schlagermuziek, lederhosen en pretzels: we weten allemaal dat deze typische dingen aan Duitsland gelinkt zijn. Maar kunnen we de taal ook een beetje spreken? Volgens het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) in ieder geval niet voldoende. Reden voor middelbare school Ubbo Emmius in Stadskanaal om donderdag op Dag van de Duitse Taal flink uit te pakken.
Deel bericht

Ruim 91% van alle examenleerlingen geslaagd voor eindexamen

11.10.24
In schooljaar 2023/2024 is het slagingspercentage van alle examenleerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs gestegen naar 91,4%. Dat blijkt uit de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Twee...
Deel bericht

Oud-minister Dennis Wiersma sluit zich aan bij adviesbureau Galan Groep

10.10.24
Oud-minister Dennis Wiersma heeft een jaar na zijn vertrek uit de Haagse politiek zijn comeback gemaakt in de consultancy. Bij Galan Groep is hij benoemd tot adviseur.
Deel bericht

Pubers en emotionele problemen: rol ouders minder groot dan gedacht

10.10.24
Nieuw onderzoek op de Dag van de Mentale Gezondheid: ouders spelen een kleinere rol in de emotionele ontwikkeling van pubers dan tot nu toe werd gedacht. Caspar van Lissa (Tilburg University) ontwikkelde een vernieuwende machine learning techniek om patronen in, en voorspellers van, het gedrag van jongeren te ontdekken.
Deel bericht

Publicatie OESO rapport Education at a Glance 2024

10.10.24
Het jaarlijkse rapport Education at a Glance (EAG) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bevat gegevens over onder andere de structuur, financiën en prestaties van het onderwijs in de OESO-landen.
Deel bericht

Scholieren negeren risico's en blijven massaal vapen: 'Kanker kun je ook zonder krijgen’

10.10.24
Terwijl deskundigen zich grote zorgen maken over de opmars van vapen onder jongeren, lijken de gebruikers niet te malen om de ernstige gevolgen ervan. Vier jongeren vertellen over waarom ze vapen, terwijl ze weten hoe ongezond het is. „Wat er moet gebeuren voor ik stop? Dan moet ik eerst heel ziek worden, denk ik.”
Deel bericht

Seksueel geweld op Marokkaanse scholen: alarmerend rapport

10.10.24
Een recent rapport van de Marokkaanse Onderwijsraad schetst een verontrustend beeld van seksueel geweld op scholen. Naast problemen als overvolle klassen en gebrekkige infrastructuur, blijkt seksueel geweld een wijdverbreid probleem. Zowel tussen leerlingen onderling als door leraren.
Deel bericht

PO-Raad wil naar één doorstroomtoets

10.10.24
De PO-Raad vindt dat de zes doorstroomtoetsen voor leerlingen uit groep 8 zo snel mogelijk moeten worden ingeruild voor één doorstroomtoets en roept de Tweede Kamer in een brief op dit mogelijk te maken. “Als we doorgaan op de ingeslagen weg, dan verschilt de kans op een bijgesteld schooladvies per toets. Dat vinden wij onacceptabel”, aldus voorzitter Freddy Weima.
Deel bericht

Waaraan moet een reguliere basisschool voldoen zodat leerlingen uit het speciaal onderwijs tot succesvol leren komen?

09.10.24
Luisteren naar kinderen en hun ouders, en een professionele zorgstructuur op school dragen bij aan het succesvol terugplaatsen van leerlingen uit het speciaal onderwijs. Daarnaast is het belangrijk dat leerkrachten hoge verwachtingen hebben van al hun leerlingen en diversiteit waarderen. Voor leerlingen die na terugplaatsing ook jeugdhulp nodig hebben, is een goede samenwerking tussen school en jeugdhulporganisaties essentieel.
Deel bericht

€874 miljoen subsidie basisvaardigheden toegekend

09.10.24
Tot nu toe hebben ongeveer 3.000 scholen in het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs gezamenlijk €874 miljoen subsidie gekregen voor het verbeteren van de basisvaardigheden. Op deze scholen zitten 835.000 leerlingen, wat neerkomt op 34% van het totale aantal leerlingen in het funderend onderwijs.
Deel bericht

Campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start

09.10.24
Op 8 oktober is de nationale campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start gegaan. Het doel: Nederland attent maken op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude.
Deel bericht

Nederlanders hebben steeds vaker hbo of universiteit gevolgd

09.10.24
Van alle 15- tot 75-jarigen in Nederland had 37 procent in 2023 een mbo- (niveau 2, 3 of 4), havo- of vwo-diploma. Een bijna even groot deel (36 procent) had een opleiding aan het hbo of de universiteit afgemaakt. Verder had 26 procent het vmbo, mbo-1 of alleen basisonderwijs gevolgd. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van Nederland in cijfers.
Deel bericht

Blog | Leren Is Verslavend (Maar Op Een Goede Manier)

08.10.24
Ik bespreek vaak dat hoewel het motiveren van leerlingen om te studeren en te leren belangrijk is, motivatie niet direct tot leren leidt. Ja, er is een correlatie, maar er is geen causaal verband in die richting.
Deel bericht

Op het veld en in de klas: Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud slaan brug voor meer begrip

08.10.24
Mahmoud en Jules voetballen al lange tijd samen in hetzelfde recreantenteam. Mahmoud is Palestijn, Jules is van Joodse afkomst. Na de gebeurtenissen op 7 oktober had dat een gevoelige kwestie kunnen worden tussen de twee. Maar in plaats daarvan besloten ze met elkaar in gesprek te gaan. Ze begrijpen elkaars standpunten en proberen deze nu over te brengen op jongeren. Ze geven gastlessen op middelbare scholen in [...]
Deel bericht

Aanvullend onderwijs heeft nauwelijks invloed op lerarentekort

08.10.24
Het aantal leraren dat lesgeeft in het aanvullend onderwijs is relatief gezien klein. Circa 8% van het lerarentekort zou kunnen worden verholpen als alle lesbevoegden die nu uitsluitend in het aanvullend onderwijs werken, zouden overstappen naar het publieke onderwijs. Dit blijkt uit een CPB-publicatie die de groep werkenden in het aanvullend en particulier onderwijs in Nederland in kaart brengt.
Deel bericht

Schoolbesturen geven recordbedrag van 1 miljard euro uit aan inhuur personeel

08.10.24
Het primair en voortgezet onderwijs gaven vorig jaar samen ruim een miljard euro uit aan het inhuren van docenten en ander personeel van buiten. Dat is een stijging van 155 miljoen, oftewel 18 procent, ten opzichte van 2022.
Deel bericht

Enorme druk onderwijs zorgt voor onzekere kinderen: ‘Waarom ben ik zo dom?’

07.10.24
Je krijgt extra veel huiswerk mee, wordt afgerekend op je prestaties en zelfs gekleineerd. Kinderen die niet goed meekomen op school krijgen hier dagelijks mee te maken. Naar aanleiding van Kruispunt special: Erop of eronder delen honderden mensen op Facebook hun verhaal. Ze herkennen de prestatiedruk: ‘Het hele schoolsysteem moet op de schop!’
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)