Scholieren negeren risico's en blijven massaal vapen: 'Kanker kun je ook zonder krijgen’
10.10.24
Terwijl deskundigen zich grote zorgen maken over de opmars van vapen onder jongeren, lijken de gebruikers niet te malen om de ernstige gevolgen ervan. Vier jongeren vertellen over waarom ze vapen, terwijl ze weten hoe ongezond het is. „Wat er moet gebeuren voor ik stop? Dan moet ik eerst heel ziek worden, denk ik.”
Van de mensen in het onderwijs ervaart 16,9% ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ongewenst gedrag komt volgens het CBS meer dan […]
Wierook, kaarsen en veel gezang: het zijn belangrijke elementen in een orthodoxe kerkdienst. Die Orthodoxe Kerk trekt steeds meer autochtone Nederlandse jongeren aan. Mede daardoor groeit die kerk zo snel dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vandaag een vertaling van de psalmen speciaal voor orthodox Nederland presenteert.
Het lerarentekort aanpakken en migranten met een pedagogische achtergrond helpen om hun plek te vinden in het Nederlandse onderwijs en in onze samenleving. Dat is het doel van het project Wereldburgers voor de klas.
Het aantal leerlingen dat naar een brede school gaat is de afgelopen vijf jaar met zes procent gedaald. Dat is zorgelijk, vindt de VO-raad. Brede scholengemeenschappen, waar leerlingen met verschillende schooladviezen samen naar school gaan, leveren een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van kansengelijkheid én aan het tegengaan van segregatie.
De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en drie in de categorie grote hogescholen. Bij de middelgrote hogescholen komen achtereenvolgens Hogeschool Viaa, Christelijke Hogeschool Ede en Driestar Educatief als beste naar voren. CHE is daarbij de nieuwkomer in de top drie. Dit [...]
Schrijfoefeningen van het online platform SchrijfLab helpen leerlingen om woorden te geven aan wat ze werkelijk bezighoudt. “Een gedicht kan net zo krachtig zijn als een traditioneel gestructureerde beschouwing.”
Hoeveel schermtijd mogen kinderen hebben? Vanaf welke leeftijd is een smartphone gepast? Moeten we de leeftijdsgrens voor sociale media verhogen? Dit zijn veelgestelde vragen in het maatschappelijke debat over schermtijd, sociale media en telefoongebruik onder kinderen en jongeren. Deze vragen zullen ook vaak langskomen tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 8 tot en met 15 november.
Veel vmbo- en mbo-leerlingen hebben een negatief zelfbeeld, blijkt uit recent onderzoek. Ze hebben het gevoel dat ze als minderwaardig worden gezien. Gijs Korenblik geeft les op een vmbo en vindt dat herwaardering hard nodig is.
Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven.
Dankzij een 'natuurlijk experiment' met 30.000 mensen, konden onderzoekers van het Radboudumc heel nauwkeurig bepalen wat een jaar extra onderwijs op de lange termijn doet met de hersenen. Tot hun verbazing zagen ze geen effect op de structuur van het brein, en geen bescherming van het extra onderwijs op veroudering van de hersenen.
Kinderen ervaren te weinig inspraak bij de jeugdzorg die ze krijgen. Voor de ouders van de kinderen geldt hetzelfde. Een belangrijke verbetering die de decentralisatie van de jeugdzorg moest brengen, blijft daarmee uit.
De Belastingdienst gaat vanaf januari 2025 strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Dit betekent dat schoolorganisaties voor die tijd goed moeten nagaan hoe de samenwerking met een zzp’er is ingericht.
Als we de cao-route voor het verminderen van te hoge werkdruk kiezen zoals voorgesteld door de bonden, dan 'duwen we onze schoolleiders kopje onder want die krijgen dat gewoon niet uitgevoerd.' Dat zegt voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort op 2 november 2024 in de podcast EduKitchen van docent Tijmen Sprakel.
Dinsdagochtend 5 november voert CNV actie voor de deur bij werkgeversvereniging VO-raad voor aanpak van de werkdruk in het voortgezet onderwijs (VO). Eind september klapten de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs op die aanpak. CNV onderhandelaar Geert Jan Renkema: “Met de ludieke actie van morgen willen we iedereen bij de VO-raad even flink wakker schudden.
Ouders niet langer de optie geven de cijfers van hun kinderen in te zien via Magister? Een school in Zeist gaat dat voor drie maanden proberen. Ouders krijgen tijdens de proef geen toegang meer tot de school-app magister, in een poging de prestatiedruk voor leerlingen te verlagen.
Een groep vierdejaarsstudenten van de Hogeschool van Amsterdam heeft de campagne Leraar in de Spotlight gelanceerd. Doel van hun online campagne is om de waardering voor leraren te vergroten. ‘Met […]
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Veel mensen die reageren op de stelling 'Besparingen broodnodig' in de lezersrubriek Wat u zegt van de Telegraaf vinden het geen probleem dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bezuinigt op het onderwijs. Maar er zijn ook kritische reacties.
Intervisie is een waardevolle methode om de professionele ontwikkeling van docenten te stimuleren en een cultuur van continu leren en reflecteren binnen het team te creëren. Maar, wat is intervisie precies? En hoe kan deze leervorm effectief worden ingezet in de praktijk?
De helft van de slachtoffers die door een ongeluk met hun fatbike op de spoedeisende hulp belanden, is jonger dan 16 jaar. Die conclusie trekt kenniscentrum VeiligheidNL uit een 'meetweek' die onlangs werd gehouden. De organisatie noemt de resultaten zorgelijk.