Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan
06.11.24
Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven.
Het geluk en de prestaties van leerlingen groeien als leraren eigenschappen als doorzettingsvermogen en vriendelijkheid expliciet in hen waarderen. Docent Peter Ruit en opleidingsmanager Lennert Visser leggen uit hoe je dat aanpakt.
Lezen uit een heilig boek, geestelijke liederen zingen en praten over maatschappelijke thema's. Zo ziet een gemiddelde les op een religieuze avond- of weekendschool er vaak uit. De lessen vallen onder het zogenoemde 'informele onderwijs'. Het kabinet is bezig met een wet om strenger toezicht op dit soort onderwijs te kunnen uitoefenen. Nederlandse gelovigen zijn daar niet blij mee.
Elke leerling moet de kans krijgen om zich technologische vaardigheden eigen te maken. Om dit te stimuleren stelt Techkwadraat een subsidie beschikbaar die regionale samenwerkingen van basis- en middelbare scholen (havo, vwo en vmbo-t), bedrijven en buitenschoolse organisaties als musea samen kunn...
Vertegenwoordigers van het hele onderwijsveld hebben een belangrijk overleg met minister Eppo Bruins van OCW op het laatste moment afgezegd. Dit heeft te maken met de politieke chaos die is ontstaan over de onderwijsbegroting.
De coalitie en oppositie zetten donderdagochtend de onderhandelingen over de onderwijsbegroting voort, met de klok die genadeloos doortikt. Vlak voor de geplande stemmingen in de Tweede Kamer hangt uitstel in de lucht. Politiek verslaggever Mats Akkerman noemt de situatie spannend: "Alles op het laatst."
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Scholen zien verbetering in de basisvaardigheden van leerlingen, blijkt uit voortgangsrapportages van het Masterplan basisvaardigheden en het Nationaal Programma Onderwijs. Vooral in het primair onderwijs is vooruitgang merkbaar, maar de noodzaak om prestaties verder te verbeteren blijft, met name in het voortgezet onderwijs.
Een Kamermeerderheid steunt een motie van D66 om te verkennen wat er nodig is om terug te gaan naar één doorstroomtoets. Eerder riepen de PO-Raad en de vakbonden de Kamer om voor deze motie te stemmen.
Leswisselingen kosten leerlingen en docenten kostbare lestijd. Met inloopopdrachten kun je deze verloren minuten terugwinnen en direct effectief aan de slag. In dit artikel lees je praktische tips om jouw lessen soepel te starten en het meeste uit de beschikbare tijd te halen.
Het Steunpunt passend onderwijs startte dit jaar met het Landelijke OPP-traject om het werken met ontwikkelingsperspectieven (opp’s) te verbeteren. Dit is cruciaal voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Een voorjaarsonderzoek toonde aan dat er verbeteringen nodig zijn in het opstellen en registreren van deze opp’s.
Met de lancering van de subsidieregeling Techkwadraat geeft het kabinet technologieonderwijs een stevige impuls. Basis- en middelbare scholen kunnen samen met bedrijven en organisaties plannen indienen om technologisch vaardige jongeren op te leiden. Voor deze eerste fase is 129 miljoen euro beschikbaar, een investering uit het Nationaal Groeifonds.
Rampzalig, dat is het. Aan het woord is hoogleraar Tweede Taalverwerving Marije Michel van de Rijksuniversiteit Groningen. Exact een week geleden stond ze op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Want ze vreest voor de gevolgen. 'We riepen: doe het niet!'
De vier coalitiepartijen hebben D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 een nieuw voorstel gedaan over wijziging van de onderwijsbegroting. Met het tegenbod wil de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer voor die begroting veilig stellen, maar de oppositiepartijen zijn er nog niet erg over te spreken. "Schamel", noemen ze het.
De PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs en AVS pleiten voor één landelijke doorstroomtoets. Het huidige systeem met zes toetsen zorgt voor ongelijke kansen en beperkte zichtbaarheid van onderwijskwaliteit. Onderzoek toont aan dat toetsverschillen leiden tot variatie in bijgestelde schooladviezen, wat volgens de PO-Raad niet acceptabel is.
Gemeenten luiden de noodklok: de rijksbijdrage voor onderwijshuisvesting is niet meer toereikend. Door sterk stijgende bouwkosten blijven plannen voor duurzame, gezonde schoolgebouwen achter. De motie van gemeente Goirle, waarin het rijk om passende compensatie wordt gevraagd, kreeg brede steun. Tijd voor actie om onderwijs en toekomstbestendige huisvesting te waarborgen.
Veel zzp’ers kiezen voor detachering om strengere regels rond schijnzelfstandigheid te omzeilen. Dit zet extra druk op sectoren zoals onderwijs en gehandicaptenzorg, die vrezen voor hogere kosten en financiële problemen. De striktere handhaving vanaf 1 januari lijkt een grote impact te hebben op de arbeidsmarkt.
Tieners voelen zich online vaak onveilig. Daar kunnen we samen wel degelijk iets tegen doen, betoogt mediapedagoog Marije Lagendijk. Schermpjes verbieden helpt niet. In Australië werd vorige week besloten om sociale media voor jongeren tot 16 jaar te verbieden.
Na meer dan tien jaar werken zijn de conceptkerndoelen en examenprogramma’s voor het primair- en voortgezet onderwijs geactualiseerd. Wat is er veranderd, waarom was dit nodig, en hoe kun je deze vernieuwingen in de praktijk brengen? In dit artikel lees je alles over de achtergrond, inhoud en toepasbaarheid van deze belangrijke aanpassingen.
De onderwijsbegroting zorgt voor spanningen in de politiek. Terwijl de oppositie de geplande megabezuiniging fel bekritiseert, probeert de coalitie achter de schermen een deal te sluiten. Met brede weerstand vanuit de samenleving en harde woorden in het debat, staat de toekomst van het plan op het spel. Volgende week valt de beslissing.
Te veel kinderen zitten thuis zonder onderwijs. Met het wetsvoorstel Terugdringen Schoolverzuim wil de overheid schooluitval voorkomen en aanpakken. Door betere monitoring en preventieve actie kunnen scholen sneller inspelen op problemen, samenwerken met instanties en leerlingen tijdig ondersteunen.