Klaplong, longbloeding en opname intensive care: Nederlandse kinderen in ziekenhuis na vapen
11.12.24
Zeker 14 kinderen zijn het afgelopen jaar in het ziekenhuis terechtgekomen na vapen. Dat blijkt uit cijfers van artsen waar RTL Nieuws over beschikt. De meesten van hen waren ernstig ziek. Zo kreeg een 16-jarige jongen onlangs een zware longbloeding en moest een 15-jarig meisje worden opgenomen op de intensive care. Kinderartsen stellen dat dit het topje van de ijsberg is, het aantal kinderen dat gezondheidsklachten[...]
Grote verbazing bij leraren over het beeld dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) dinsdag neerzette over hun salaris. Volgens de staatssecretaris verdienen leraren gemiddeld 6200 euro per maand. Dat geeft een wel erg rooskleurig beeld, zeggen docenten. "Het vak verdient zeker niet slecht, maar wat de staatssecretaris hier doet, is niet eerlijk."
Een leerling van het Anna van Rijn College in Nieuwegein is overleden bij een zogeheten 'stikspel'. Dat laat de school weten in een brief aan ouders en verzorgers. Bij het 'spel' knijpen kinderen bewust de halsslagader van zichzelf of een ander dicht. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf.
Cito waarschuwt middelbare scholen dat kijk- en luistertoetsen van dit jaar worden verspreid via berichtenapp Telegram. De antwoorden worden in appgroepen gedeeld. Leerlingen maken daardoor mogelijk met voorkennis de toets, zegt Cito. De toetsontwikkelaar neemt het lekken van de antwoorden hoog op en doet aangifte bij de politie.
Het praktijkonderwijs wordt vaak over het hoofd gezien bij schooladviezen. Zonde, vinden Mandy (20) en Sherrina (15). Zij weten hoeveel het praktijkonderwijs kan betekenen.
‘Als je voor dit salaris zoveel slecht lezende vijftienjarigen oplevert, lijkt het me toch normaal dat je als beroepsgroep een keer zegt: sorry, we gaan ons best doen en onszelf verbeteren’, zo citeert de Telegraaf Van Haperen, leraar economie aan het Rythovius College in Eersel, die in onderwijsland vooral bekend is als columnist van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Buitenlandchef Kaja Kallas van de Europese Unie vindt dat het nu belangrijker is om te investeren in een sterke defensie dan in onder andere goed onderwijs. Dat heeft zij gezegd op een conferentie in Brussel.
Gelaten, op hoop van zegen, of ronduit boos gaan basisscholen de periode van de doorstroomtoetsen weer in. De verschillen tussen toets- en schooladvies zijn vaak te groot en de vergelijkbaarheid van toetsen onderling staat ter discussie. Schoolleiders en vakbonden willen terug naar één centrale toets. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen om te verkennen wat daarvoor nodig is.
Nederlandse steden worden de komende tien tot twintig jaar geconfronteerd met complexe uitdagingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, veroorzaakt door zowel voorspelbare als onzekere factoren. Een van die factoren is het onderwijs, dat in kwetsbare wijken nogal eens te wensen overlaat.
Th...
Het vak van leraar heeft onterecht een imagoprobleem, vindt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs). Dat hoopt ze recht te zetten met een grote overheidscampagne van meerdere jaren. Die is vanaf dinsdag onder meer te zien op abri’s met digitale schermen, in radiospotjes en online.
Ongeveer de helft van de Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar oud vindt de eigen mentale gezondheid niet goed. Dat staat in de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Zij noemen hun mentale gezondheid matig tot zeer slecht.
Middelbare scholieren en studenten worden vaker geronseld voor criminele klussen dan voorheen. Een op de zeven jongeren geeft aan recent benaderd te zijn voor een verboden karwei. Dat is fors meer dan in 2019 toen dat nog 1 op de 17 was, zo blijkt uit cijfers die onderzoeker Petra van den Berg van de stichting Halt heeft gedeeld met deze site.
Steeds meer Amsterdamse jongeren lijken slachtoffer te worden van afpersing via Snapchat. Zo ontving de politie de afgelopen weken tientallen meldingen. "Dit gebeurt vooral bij de scholieren in Zuid, maar er zijn ook al signalen uit Oost en West", aldus de politie. De jongeren worden benaderd met het verhaal dat zij een zogenaamde boete van vaak honderden euro's moeten betalen.
"Lesgeven is interessant omdat leerlingen zo verschillend zijn,
maar het is alleen mogelijk omdat ze zo gelijk zijn.” Deze uitspraak vat een intrigerende paradox in het onderwijs samen. Als leraar of ouder weet je dat kinderen op veel manieren van elkaar verschillen. Ze hebben uiteenlopende interesses, leren in verschillend tempi, hebben verschillende talenten, en ga zo maar door. Aan de andere kant [...]
Woord vooraf: In de VS zijn er sinds mensenheugenis nationale of regionale (staten) toetsen om je beroep als arts of advocaat uit te mogen voeren. Struinend door het web kwam ik de Praxis Test voor certificering van leraren van de Educational Testing Service tegen en vroeg mij af waarom zoiets in Nederland niet ingevoerd is/wordt.
Leerdoelen, leeruitkomsten, succescriteria, beroepsrollen, lesdoelen… waar werk je mee? Binnen een school of opleiding wordt vaak met meerdere lagen van leerresultaten gewerkt om zo duidelijk te maken wat je moet kennen, kunnen of aantonen. Al snel gaat het om zoveel lagen dat het een Jenga toren van lagen wordt en er problemen ontstaan. Een overladen curriculum, minder constructieve afstemming en weinig ruimte voor eigenaarschap.
Wanneer een kind een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, heeft dat grote invloed op zijn of haar leven. Deze kinderen hebben meer hulp en begeleiding nodig, ziet Jellinek Utrecht. Krijgen ze die hulp, dan is te voorkomen dat ze later zelf psychische problemen krijgen. Jellinek organiseert begeleiding voor deze kinderen en hun ouders. Of je nu 22 jaar of vier jaar oud bent, praten helpt.
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) maakt zich zorgen om het niveau van het muziekleven in Nederland. Steeds meer muziekscholen sluiten hun deuren doordat gemeenten bezuinigen op cultuur. Dat heeft ook gevolgen voor muziekverenigingen en conservatoria. Er worden steeds minder Nederlandse muziekstudenten aangenomen omdat hun niveau te laag is, stelt het LKCA.
Hoe krijg je middelbare scholieren enthousiast voor middeleeuwse geschiedenis? Sanne Frequin, kunsthistoricus en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, heeft het antwoord: MedievalMe. Met deze innovatieve serious game duiken leerlingen in de Middeleeuwen en ontdekken ze hoe mensen destijds naar de wereld keken.
Het smartphoneverbod in de klassen is inmiddels alweer één jaar oud. Hebben de leerlingen er lang aan moeten wennen? Hoe gaan scholen ermee om en heeft het al resultaat? Volgens Luc Ladru van KSG Apeldoorn zijn er duidelijk zichtbare verschillen: "Sociale interactie neemt duidelijk toe en leerlingen nemen nu ook spelletjes mee."