Almere wil snacks weren bij scholen en ziekenhuizen: 'Zij bepalen wat we eten'
12.01.25
De gemeente Almere wil ongezond voedsel gaan weren rondom scholen en ziekenhuizen. Als het nieuwe beleid ingaat, mogen standplaatshouders binnen honderd meter geen gefrituurd eten meer verkopen. Dat schrijft gemeente in een brief aan de gemeenteraad.
Oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 verenigen zich opnieuw om onderwijsbezuinigingen van tafel te krijgen. Tijdens het debat over de voorjaarsnota dienen de vijf partijen vandaag een voorstel in om ruim 400 miljoen euro aan geplande bezuinigingen te schrappen, die werden afgesproken tijdens de financiële onderhandelingen die een hele nacht duurden.
Goed nieuws voor de 25 havo-leerlingen van een middelbare school in Harderwijk van wie het eindexamen Engels kwijtraakte: de toets hoeft niet over. Staatssecretaris Mariëlle Paul heeft dat besloten.
Geen sociale media onder de 15 jaar en vanaf groep 8 een telefoon. Dat staat in de richtlijn 'Gezond schermgebruik' die morgen door het demissionaire kabinet wordt gepresenteerd, zo melden ingewijden aan de politieke redactie van het RTL Nieuws.
In gesprek met Henri van Breugel, voorzitter College van Bestuur Willem van Oranje Onderwijsgroep. Hij heeft een duidelijke visie op techniekonderwijs en een intensieve samenwerking met het regionale bedrijfsleven; dat samenkomt in het nieuwe schoolgebouw. Het resultaat is een uniek ecosysteem dat zowel leerlingen als bedrijven aantrekt.
Internationale studies tonen aan dat rijk taalaanbod, woordleerstrategieën en actieve verwerking de woordenschat en mogelijk het leesbegrip van taalzwakke vmbo-leerlingen bevorderen, ondanks beperkt specifiek onderzoek binnen het vmbo.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat vanaf 2028 vijftig miljoen euro per jaar bijdragen aan Boekstart en Bibliotheek op school. Deze structurele bijdrage voor het onderwijs en bibliotheken moet het lezen bevorderen en ertoe leiden dat de leesvaardigheid van jongeren beter wordt en het leesplezier toeneemt.
Examenleerlingen hoorden vandaag of ze wél of niet gezakt zijn. Maar voor leerlingen van een middelbare school in Harderwijk was het geen verrassing meer. Zij zijn allemaal gezakt. Niet omdat ze slecht gepresteerd hebben, maar omdat hun eindexamens Engels bij de tweede corrector vermist zijn geraakt. Hun school, het RSG Slingerbos Levant, baalt als een stekker.
Kjeld Zwitserloot (18 jaar, 6V) uit Rosmalen van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is de winnaar van de 46e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Het is de tweede keer dat hij deze prestigieuze jaarlijkse wedstrijd wint en dat is nog niet eerder voorgekomen sinds het begin van de Scheikundeolympiade in 1980.
De 14-jarige Franse leerling die dinsdag een onderwijsassistente doodstak in Nogent had zich voorgenomen een willekeurige medewerker van zijn middelbare school te doden. Dat deed de dader nadat hij vrijdag op het schoolplein een standje had gekregen, omdat hij daar met zijn vriendin stond te zoenen. Dat maakte de officier van justitie bekend na het verhoor van de jongen.
D66 pleit voor een volledig verbod op smartphones op school, ook tijdens pauzes. Het ‘thuis of in de kluis’-systeem moet zorgen voor meer rust, minder afleiding en minder conflicten op het schoolplein.
In het Franse Nogent is een 31-jarige onderwijsassistente doodgestoken tijdens een tassencontrole. Een 15-jarige leerling is opgepakt. President Macron spreekt van een „zinloze golf van geweld” die scholen treft.
De verplichte rekentoets op het mbo is voor studenten met rekenproblemen een struikelblok, waardoor ze soms hun diploma niet halen. Zoals student Blanca den Boer. Bij haar werd op haar derde al dyscalculie vastgesteld, schrijft het AD. Maar kan dat wel?
Het landelijke onderwijsprotest dat voor aanstaande dinsdag gepland stond in Amsterdam, gaat niet door. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond bekendgemaakt. Het protest kan volgens de bond niet doorgaan omdat in het hele land die dag geen NS-treinen rijden.
Tijdens de Dag van de leraar, op 5 oktober, lopen beleidsmedewerkers van het Ministerie van OCW een dag mee met leraren. Een mooi moment om te laten zien hoe het er op school aan toegaat en waar leraren, schoolleiders en bestuurders tegenaan lopen.
Het NRO-congres verbindt onderzoekers, beleidsmakers en professionals die met kennis uit onderzoek het onderwijs willen versterken. Laat je inspireren, deel ervaringen en ontdek hoe je samen werkt aan beter, eerlijker en effectiever onderwijs.
Gilde Vakcollege Techniek heeft een duidelijke visie op techniekonderwijs. Deze wordt weerspiegeld in het nieuwe schoolgebouw in Gorinchem, dat in alles techniek ademt. Henri van Breugel (is voorzitter van het College van Bestuur van de Willem van Oranje Onderwijsgroep) vertelt over de visie.
Een nieuw platform dat verantwoording in het onderwijs makkelijker maakt. Dat is het uitgangspunt voor een groot aantal onderwijspartners om het Platform Samen Verantwoorden op te richten. Hierop komen alle ketenpartners samen die betrokken zijn bij de Jaarverantwoording in het onderwijs.
Tijdens het congres Naar Inclusiever Onderwijs op 4 juni 2025 wordt een belangrijke mijlpaal gevierd: vier partijen – Verus, het Nederlands Centrum Onderwijs & Jeugdzorg (NCOJ), het Overkoepelend Netwerk Samenwerkingsverbanden (ONSwv) én VOS/ABB - lanceren gezamenlijk de nieuwe Stichting NIO...
Derdejaarsleerlingen van Vrijeschool Parkstad zijn gisteren gestart met de periode Virtuele wereld. Drie weken lang starten zij de eerste twee lesuren van de dag met dit thema waarin zij niet alleen hun eigen virtuele wereld bouwen in VR, maar ook bewust worden gemaakt van de ethische en maatschappelijke vragen die deze technologie oproept.
De terugkeer van de wolf in Nederland roept veel vragen op en leidt tot felle discussies. De zeventienjarige Sam uit Deventer ontwierp voor zijn profielwerkstuk een wiskundig model, dat inzicht geeft in de verspreiding van wolven en voorspelt waar ze zich waarschijnlijk zullen vestigen. Zijn onderzoek leverde hem een prijs op: de KNAW Onderwijsprijs.