Kamervragen na beschieten basisschool As Siddieq

12.01.17
PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie Kamervragen gesteld vanwege de beschieting van basisschool As Siddieq in Noord.
Deel bericht

‘Voor elk klein dingetje werd ik gestraft’

27.05.17
Fernelis (13) werd mishandeld door zijn stiefvader. Zijn moeder liep weg met haar kinderen en deed aangifte.
Deel bericht

Straf voor de hele klas? 'Juf, dat is tegen de Conventie van Genève'

26.05.17
Op 11-jarige leeftijd ben je meestal bezig met buitenspelen of met een fidget spinner, niet met de Conventie van Genève in 1949, toch? De dochter van de Britse auteur Mason Cross dus wel.
Deel bericht

Première UNICEF Kinderrechten Filmfestival in kinderrechtenstad Utrecht

26.05.17
Bioscoop Pathé Rembrandt is ook dit jaar weer het decor van de Utrechtse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit bovenbouwklassen en de buitenschoolse opvang maakten met hun groep films over kinderrechten. De winnaars gaan door naar de landelijke finale op 23 juni in Tuschinski in Amsterdam.
Deel bericht

Leerlingen school Den Haag krijgen middag vrij na staking

26.05.17
Leerlingen van de middelbare school Dalton in Den Haag zijn vanochtend na de pauze niet meer naar de les gegaan. Ze staakten omdat ze naar school moesten de dag na Hemelvaart, terwijl andere scholen dicht zijn.
Deel bericht

Europese verordening gegevensbescherming, start op tijd!

26.05.17
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dan vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is er binnen de Europese Unie één wet voor privacy.
Deel bericht

Vijf redenen waarom leraren zo weinig aanzien hebben

25.05.17
Leraren zijn niet bepaald de rocksterren aan het maatschappelijk firmament. De status van het beroep is laag en daalt voor het eerst in tientallen jaren, bleek deze week uit onderzoek van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en beleidsadviesbureau Ecorys.
Deel bericht

Waarom het niet erg is dat meer scholen ‘zwak’ zullen worden

24.05.17
In het vernieuwde toezicht zal de inspectie niet meer alleen naar de leeropbrengsten kijken, maar bijvoorbeeld ook naar de veiligheid en het zicht op de ontwikkeling van leerlingen. Het verhaal van de school zal belangrijker worden.
Deel bericht

Wat als je je examens in een verzorgingshuis moet maken?

24.05.17
EDS beheerst het leven van Doenja volledig. "Ik kan niet meer zitten en heb geen beenfunctie meer", zegt ze. "Maar ook een fles optillen is voor mij niet mogelijk." Toch weerhoudt dat Doenja niet om zo normaal mogelijk te leven. Zo doet ze examen om haar havo-diploma te halen, maar dan wel op haar eigen manier.
Deel bericht

‘Raad van State te strikt over samenwerkingsschool’

24.05.17
De Raad van State hanteert de grondwettelijke bepalingen rond de opheffingsnormen zo strikt, dat het vrijwel onmogelijk is een samenwerkingsschool tot stand te brengen.
Deel bericht

Limburgse dorpsscholen verbreken contract iPad-onderwijs

24.05.17
De vier basisscholen van de Stichting Katholiek Onderwijs Maasdal (SKOM) gaan vooralsnog niet over op iPad-onderwijs. De stichting ontbond het contract met de organisatie O4NT van Maurice de Hond, beter bekend onder de naam Steve Jobsscholen.
Deel bericht

"Programmeren in de klas heeft positieve effecten"

24.05.17
Er zijn scholen die het aanbieden aan hun leerlingen: programmeren in de klas. "En dat is nog niet eens zo’n slecht idee", aldus hoogleraar Saskia Brand-Gruwel. Er zijn onderzoeken die laten zien dat programmeeronderwijs een positief effect kan hebben op 21e eeuwse vaardigheden, zoals computationa...
Deel bericht

'Onze inspecteurs hebben nooit met 'afvinklijstjes' in de klas gezeten' (interview)

24.05.17
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang wil de ambities in het Nederlandse onderwijs aanwakkeren. ‘Het stimuleren van verbetering krijgt nu de voorkeur boven het waarborgen van de kwaliteit.’
Deel bericht

Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basis

24.05.17
Hoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
Deel bericht

‘Méér meldingen dyslectische examenkandidaten’

24.05.17
Het aantal elektronische meldingen van leerlingen die op afwijkende wijze examen mogen doen vanwege dyslexie is tussen 2011 en 2015 toegenomen. In vijf jaar tijd steeg dit aantal van 15.492 naar 20.544.
Deel bericht

Gezond vertrouwen

24.05.17
Onlangs was ik op een congres voor toezichthouders en daar woonde ik een workshop bij over vertrouwen. Ik merkte dat dit de essentie van ons inspectiewerk raakt. Vertrouwen speelt een belangrijke rol in de afwegingen die we maken als inspecteur. Een van de workshops ging hierover. Waarop baseren we ...
Deel bericht

Advocaat: groepsleerkracht Salam was niet nalatig bij schoolzwemmen

24.05.17
De groepsleerkracht van het Syrische meisje Salam dat bij het schoolzwemmen is verdronken, is nooit gewezen op de protocollen die voor dat schoolzwemmen gelden. Dat zei haar advocaat Jan Peter van Schaik vandaag tegen de rechter.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

Werkstraffen geëist tegen begeleiders verdronken Syrisch meisje

23.05.17
Het Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf tegen de drie badmeesters en twee leerkrachten die aanwezig waren in het zwembad in Rhenen toen het 9-jarige Syrische meisje Salam verdronk in september 2015. De vijf verdachten kregen allemaal dezelfde eis te horen.
Deel bericht

Nationale Overblijfdag 1 juni 2017

23.05.17
Voor het derde jaar op rij organiseert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 70.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO), ofwel overblijven op de basisschool, erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen ten behoeve van zo’n 600.000 overblijvertjes dagelijks.
Deel bericht