Ook basisscholen starten maatschappelijke stage

10.11.17
De kerndoelen voor burgerschap worden aangescherpt. Met dat voornemen in het regeerakkoord sluit ons nieuwe kabinet aan bij de constatering van de Onderwijsinspectie, dat burgerschapsvorming tekortschiet. Scholen zoeken naar een manier om burgerschap, passend bij hun onderwijs en praktisch vorm te geven. Een nieuwe methodiek sluit daarbij aan: bassischoolleerlingen gaan op maatschappelijke stage.
Deel bericht
(advertentie)

Niet alleen ouderen, ook jongeren voelen zich eenzaam

23.03.18
Niet alleen ouderen zijn eenzaam, ook jongeren. Een op de twee is dat wel eens, maar op scholen is daar nog weinig oog voor. Tijd voor meer aandacht hiervoor, stelt socioloog Gerine Lodder.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

23.03.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Gesprekstafel over schooladvies & eindtoets

23.03.18
Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Die vraag staat centraal in drie gesprekstafels die de PO-Raad hierover in april organiseert, aansluitend op drie van de regiobijeenkomsten.
Deel bericht

'Een naaktfoto delen is niet erg, doorsturen wel'

23.03.18
Jongeren die een sexy selfie delen met hun geliefde, moet je volgens onderzoeker Willemijn Krebbekx niet veroordelen. 'En trek als school ook niet meteen alle crisisregisters open.' Wél doen: degenen aanspreken die beelden aan derden doorsturen.
Deel bericht

Lastige examens onder de loep

23.03.18
De eindexamens Duits en aardrijkskunde zijn mogelijk al jaren ’te moeilijk’. Maar hoe meet je dat? De examenmakers gaan dit jaar docenten vóór het centraal schriftelijk eindexamen vragen of zij per individuele leerling kunnen aangeven of deze een voldoende zou moeten kunnen halen.
Deel bericht

Onderwijsadviesbureau KPC Groep failliet

23.03.18
De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft de KPC Groep failliet verklaard, meldt de website curatoren.nl.
Deel bericht

[EduAd] Gek op koopjes? Kom shoppen bij de Rolf groep in Ochten!

22.03.18
Op 21 april is de Rolf groep in hartje Ochten de ideale plek om hartverwarmende koopjes te ontdekken. Je vindt er puzzels, speelgoed, meubilair en creatief materiaal voor kinderopvang en basisonderwijs. Gek op koopjes? Dan mag een bezoek niet ontbreken. We verheugen ons op je komst!
Deel bericht

Eerste acties voor goede cao voortgezet onderwijs

22.03.18
De AOb heeft eerste prikacties bedacht om te komen tot een goede cao voortgezet onderwijs omdat verder praten geen zin meer heeft. “De werkgeversorganisatie wil niets doen om de werkdruk te beteugelen en houdt vast aan een tegenvallend loonbod.
Deel bericht

Basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award

22.03.18
De basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award 2018. Met deze award prijst Rutgers basisscholen waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel is van het schoolcurriculum. De Drunense basisschool wordt bekroond omdat zij de lessen al jaren op een creatieve en structurele manier vormgeeft.
Deel bericht

Nederland Leest Junior: Voortreffelijk kindermenu op school

22.03.18
Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen van 10 tot 14 jaar (groep 7 en 8 van de basisschool en jaar 1 en 2 van de middelbare school). Vanwege het thema Voeding is dit jaar gekozen voor Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten.
Deel bericht

Voorschools aanbod vluchtelingenpeuters hard nodig

22.03.18
Er is behoefte aan concrete handvatten voor de educatieve opvang en ondersteuning van vluchtelingenpeuters en hun ouders. Voor deze kinderen en ouders is het belangrijk zo snel mogelijk deel uit te maken van de samenleving.
Deel bericht

Kwart refo (v)mbo-jongeren twijfelt over christen-zijn

22.03.18
Leerlingen van het reformatorische Hoornbeeck College en van reformatorische vmbo-scholen hebben geen sterke, zelf verkregen identiteit. Het lectoraat Vorming bij de bron moedigt ouders aan hun kinderen de confrontatie met andersdenkenden te laten aangaan.
Deel bericht

Leraren in Spanje vinden ludieke manier om frustraties over werkdruk te uiten

21.03.18
Leraren in het Spaanse basis- en voortgezet onderwijs hebben een ludieke manier gevonden om hun frustraties over de hoge werkdruk die ze ervaren te uiten. Via de hashtag #CuadrosDocentes plaatsen ze schilderijen die hun situatie representeren.
Deel bericht

Complotten in de klas – hoe ga je daarmee om?

21.03.18
De Anne Frank Stichting en Stichting School en Veiligheid hebben een brochure uitgebracht met praktische tips en suggesties met betrekking tot leerlingen die denken in complotten.
Deel bericht

Babygehoor belangrijk bij ontwikkelen taalachterstand

21.03.18
Een baby past zich in het eerste levensjaar aan aan de taal die hij om zich heen hoort. Daardoor kan een taalachterstand ontstaan, die niet zo makkelijk is op te lossen, stelt hoogleraar Engelse taalkunde Janet Grijzenhout.
Deel bericht

Wandelen voor water

20.03.18
Leren over het belang van veilig drinkwater én kinderen in ontwikkelingslanden helpen? Doe dan mee aan Wandelen voor Water. Elke school wordt ondersteund door een partner van Wandelen voor Water. Scholen bepalen zelf de beste wandeldatum (maart t/m juni).
Deel bericht

Voorschoolse educatie geven mag zonder diploma

20.03.18
Een pedagogisch medewerker mag toch zonder diploma op een groep met voorschoolse educatie werken. Voorwaarde daarvoor is dat zij een opleiding voor voorschoolse educatie volgt. Dat schrijft minister Arie Slob van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Subsidie (hoog)begaafdheid vanaf dit jaar beschikbaar

20.03.18
Minister Slob zal dit jaar een subsidieregeling publiceren om het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen een impuls te geven. Met deze subsidie wil hij de voorlopers op dit gebied belonen en de achterblijvers stimuleren, zo schrijft de minister.
Deel bericht

VVD grootste partij bij scholieren

20.03.18
De VVD is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen haalde de partij 19 procent van de stemmen van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Drie zwaargewonden bij schietpartij op school in de VS

20.03.18
In de Verenigde Staten is opnieuw een schietpartij op een school geweest. Op de Great Mills High School in St. Mary's City in de staat Maryland schoot een leerling twee medeleerlingen neer, een meisje en een jongen.
Deel bericht