Alcarta: nieuwe online wereldatlas van ThiemeMeulenhoff

11.11.17
ThiemeMeulenhoff brengt een nieuwe atlas voor het voortgezet onderwijs op de markt: Alcarta. De atlas is ontwikkeld in samenwerking met Westermann Gruppe, Europa’s grootste atlasmaker, Boddaert Geoproducties en het aardrijkskunde-onderwijs.Online voor iedereen gratis toegankelijk.
Deel bericht

Ministerie van Onderwijs Suriname weet van gevaren lesgeven

22.11.17
Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC, is op de hoogte van de gevaren waar leerkrachten voor staan. Niet langer kan van simpelweg bedreigingen worden gesproken. Leerkrachten op verschillende niveaus worden naar het leven gestaan.
Deel bericht

Vakconferentie voor leraren Nederlands bij Windesheim

22.11.17
Hogeschool Windesheim is op vrijdag 24 en zaterdag 25 november aanstaande gastheer van de 31e HSN Conferentie: de grootste vakconferentie van Leraren Nederlands uit Nederland en Vlaanderen.
Deel bericht

Ook nieuw kabinet in de bres voor muziekonderwijs

22.11.17
Het nieuwe kabinet gaat voortbouwen op de ingeslagen weg van Rutte II wat betreft de ambities voor muziekonderwijs. Een motie van PvdA en D66 die dit moet regelen is gisteren aangenomen door de Kamer.
Deel bericht

Leerlingen vertellen over hun droomschool

22.11.17
Voor het congres '100 Jaar Vrijheid van Onderwijs' is een filmpje gemaakt, waarin leerlingen en pabo-studenten vertellen over hun droomschool.
Deel bericht

Filmpje Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na

22.11.17
Kinderboekenambassadeurs Monique en Hans Hagen hebben een nieuw filmpje gemaakt om het (voor)lezen te stimuleren: Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na.
Deel bericht

Digitale toets afnemen? Dit zijn de technische randvoorwaarden

22.11.17
Veilig een digitale toets afnemen met civiel effect? (slagen, zakken, overgaan, vervolgonderwijs) Zorg dat de technische ict-randvoorwaarden op orde zijn. Wat is belangrijk en wat zijn de valkuilen? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

VodafoneZiggo lanceert lesprogramma digitale vaardigheden

22.11.17
VodafoneZiggo start tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid het interactieve lesprogramma Online Masters.
Deel bericht

Kabinet zet in op dekkend aanbod technisch vmbo

22.11.17
Het kabinet komt met 100 miljoen euro voor onder andere versterking van het technisch vmbo. Dat melden de onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en Arie Slob.
Deel bericht

Badmeesters voelen zich meer verantwoordelijk na verdrinking Syrisch meisje

22.11.17
De verdrinking van het 9-jarige Syrische meisje Salam na schoolzwemmen in september 2015 en de veroordeling van drie badmeesters heeft scholen en zwembaden op scherp gezet.
Deel bericht

Opinie | Meer kennis over hoogbegaafdheid ontzenuwt vooroordelen

21.11.17
Als hoogbegaafde kinderen volwassenen om zich heen hebben die hen begrijpen, is er al een wereld gewonnen, betoogt drs. Erika Heijboer-Sinke.
Deel bericht

Adaptief toetsen: dit moet je weten

21.11.17
Adaptief toetsen wordt steeds meer ingezet in het onderwijs. Ook bij de eindtoets in het primair onderwijs (po). Maar wat is nu precies adaptiviteit? En welke vormen van adaptiviteit bestaan er? Hoe dit werkt, leggen we uit in dit artikel.
Deel bericht

Kleuters kunnen heel goed programmeren in het Engels

21.11.17
Leren programmeren en samenwerken in het Engels met leerlingen uit Estland, Finland en Turkije. Dat is wat de kleuters van Ellen Verweij, lerares op de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem, doen in het eTwinning project ‘Beebot-challenge’. Reden voor eTwinning om dit win-win-winproject in de spotlight te zetten in de week van de mediawijsheid. Bekijk de film: https://vimeo.com/241527853
Deel bericht

Sensorapplicaties kunnen leren ondersteunen en prestaties verbeteren

21.11.17
Sensoren worden steeds populairder in onze samenleving. We hebben slimme horloges, smartphones en andere gadgets die zijn uitgerust met sensoren. Ze kunnen goed gebruikt worden om het leren te ondersteunen. Volgens Jan Schneider, promovendus bij de Open Universiteit, kunnen sensorapplicaties met ingebouwde feedback, leerlingen helpen hun fouten onder ogen te zien.
Deel bericht

Online oefenprogramma verkeerseducatie

21.11.17
Oefenen.nl en ANWB zetten bij Stichting Aan de Knoppen in Amsterdam het licht op groen voor het nieuwe verkeerseducatieprogramma De Verkeershulp: een online programma ...
Deel bericht

Opinie | Met alleen hogere lonen is het basisonderwijs niet geholpen

21.11.17
Arjan Heyma, clusterhoofd arbeid en onderwijs bij SEO Economisch Onderzoek en Bas ter Weel, directeur van SEO en hoogleraar economie aan de UvA.
Deel bericht

Geen invaljuf: scholieren naar huis

21.11.17
Een op de tien scholieren is vorig jaar wel eens naar huis gestuurd omdat er geen invaller was voor de zieke juf of meester. Het Vervangingsfonds signaleert dat het tekort aan leraren in het basisonderwijs ook doorwerkt op de beschikbaarheid van invallers.
Deel bericht

Stijging aantal burn-outs deels door tijdelijke contracten

21.11.17
Het aantal burn-outs is fors gestegen. Van de Nederlandse vrouwen zegt 15 procent een burn-out te hebben of te hebben gehad. Dit was twee jaar geleden nog 9,4 procent. In diezelfde periode steeg het aantal opgebrande of overspannen mannen van 6 naar 9 procent. Qua burn-out gevaar scoren onderwijs en...
Deel bericht

Opinie | Europa moet onderwijs aan lidstaten overlaten

20.11.17
Het is al lastig genoeg om in Nederland tot herziening van het onderwijsprogramma te komen, laat staan dat dit gaat werken met de 27 EU-lidstaten, betoogt Roelof Bisschop.
Deel bericht

Pleidooi voor soberder cao leraren

20.11.17
In politiek Den Haag gaan stemmen op om de cao voor leraren in het basisonderwijs te versoberen. CDA-Kamerlid Rog vindt dat een te groot deel van het geld in het onderwijs opgaat aan leraren die niet voor de klas staan.
Deel bericht

Minister De Jonge: ‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit’

20.11.17
Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen.
Deel bericht