Ministers beducht voor blanco cheque, leraren moeten wachten op geld

07.12.17
Het kabinet wil scholen voor volgend jaar nog geen extra geld beloven voor de vermindering van de werkdruk. Ook krijgen de leraren in het basisonderwijs nog geen garantie dat hun salaris er in 2018 echt op vooruit gaat.
Deel bericht
(advertentie)

Assen krijgt kinderraad en een kinderburgemeester

20.11.18
Assen krijgt volgend jaar een kinderraad en een kinderburgemeester. Het college vindt het belangrijk om kinderen in het basisonderwijs (groep 7/8) kennis te laten maken met begrippen als gemeenteraad, participatie, democratie en burgerschap. Door een kinderraad te installeren worden kinderen meer betrokken bij het maken van beleid.
Deel bericht

Baarnse klas door naar grootste schoolband van Nederland

20.11.18
Kinderen van bassischool de Sint Aloysiusschool in Baarn hebben zaterdag de uitzending van het tv-programma Lang Leve de Muziek Show gewonnen. Als prijs mogen de kinderen in de grootste schoolband van Nederland optreden voor koningin Máxima.Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel en goed muziekonderwijs op basisscholen.
Deel bericht

Kinderombudsman: 'Steeds groter verschil in geluksgevoel kinderen'

20.11.18
De kloof tussen kinderen die gelukkig zijn en kinderen die ongelukkig zijn in Nederland wordt groter. Een op de tien kinderen is ontevreden over het eigen leven en geeft dat een onvoldoende (gemiddeld een 3,8). Het verschil tussen de twee groepen wordt steeds groter, concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag op basis van onderzoek en gesprekken.
Deel bericht

Nieuw scholennetwerk rond internationalisering

20.11.18
Op 21 november wordt de aftrap gegeven van een nieuw netwerk voor vo-scholen rond internationalisering: het Global Citizen Network. Binnen dit netwerk van Nuffic kunnen scholen die (verder) willen internationaliseren en het wereldburgerschap van hun leerlingen willen ontwikkelen, samen aan de slag en met en van elkaar leren. Nuffic coördineert het netwerk en biedt ondersteuning.
Deel bericht

Eén uur cultuureducatie per week kost 179 miljoen

20.11.18
Het zou zeker 179 miljoen euro per jaar kosten op elke school cultuureducatie aan te bieden door een vakdocent Dat meldt onderwijsminister Slob. Het bedrag is gebaseerd op de aanname dat een vakleerkracht cultuureducatie hetzelfde kost als een groepsleerkracht. De minister gaat er tevens van uit dat de inzet van de groepsleerkrachten gelijk blijft.
Deel bericht

Scholen Oudkarspel winnen groen buiten leerplein

20.11.18
De basisscholen Sint Maarten en Barnewiel hebben 5.000 euro gewonnen voor hun schoolplein met een gezamenlijk ontwerp voor een duurzame buiten les plek: een parcours met blote voeten pad en een speelveld (Kingveld). Op het nieuwe schoolplein kun je vrij spelen en onderzoekend spelen en leren. Ook kan er les gegeven worden.
Deel bericht

Huiselijk geweld schadelijker dan gedacht voor kinderen

20.11.18
Door het geweld hebben kinderen uit probleemgezinnen vaker dan andere last van traumatische klachten, zoals depressiviteit, angst of PTSS. Ook ervaren kinderen emotionele onveiligheid en verloopt de hechting met ouders moeizaam. Door de psychische schade kunnen kinderen heftig reageren, bijvoorbeeld met vluchtgedrag of juist opstandigheid.
Deel bericht

Staatssecretaris bezoekt Arnhemse scholieren die massaal vrijwilligerswerk doen

20.11.18
‘Voorbeeld voor andere scholen’. Bijna honderd leerlingen van de GSG Guido in Arnhem gaan deels onder schooltijd vrijwilligerswerk doen.Guido is de enige school voor VO die meedoet aan de proeftuin vrijwillige maatschappelijke diensttijd.Inmiddels hebben 40 leerlingen een werkplek. Volgens Hakfoort zijn voor de kerstdagen alle 95 leerlingen aan de slag.
Deel bericht

Minister Slob: 'Leerboerderij De Grote Brander is géén vervangende school'

20.11.18
Het onderwijsaanbod voor moeilijk lerende kinderen op leer- en zorgboerderij de Grote Brander in Okkenbroek is terecht stopgezet. Het is geen substituut voor het bieden van onderwijs op school. De Zorgboerderij bood een uitweg voor kinderen die moeite hebben met het volgen van regulier onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Lezen wordt leuker als je zelf schrijft

19.11.18
Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te lezen? Door ze zelf te laten schrijven. En andersom natuurlijk. In de maandprogramma’s van De Schoolschrijver gaan de leukste kinderboekenschrijvers hiermee met kinderen aan de slag.
Deel bericht

Samen op de bres tegen kindermishandeling

19.11.18
In Nederland groeien bijna 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Tijdens de Week tegen kindermishandeling van 19 tot en met 25 november wordt met allerlei activiteiten voor deze groep kwetsbare kinderen extra aandacht gevraagd.Een belangrijk doel van de BTK is zorgen dat de verbeterde meldcode meer gaat leven bij onderwijsprofessionals op de werkvloer.
Deel bericht

Vmbo-scholen Brabantse Wal gaan in toekomst mogelijk loten

19.11.18
Drie vmbo-scholen op de Brabantse Wal gaan een lotingsprocedure opzetten. Als meer kinderen zich voor een bepaalde school aanmelden dan er plek is voor leerlingen, kan er vanaf volgend schooljaar geloot worden. Het beleid is opvallend, omdat voor de komende jaren de verwachting is dat het leerlingenaantal in deze regio daalt.
Deel bericht

Zwarte Piet is op Aruba geen probleem

19.11.18
Ik heb een oplossing voor je als je, net als ik, helemaal klaar bent met de discussie over Zwarte Piet. Kom naar Aruba! Daar vieren ze het Sinterklaasfeest zonder enige discussie.
Deel bericht

SP: op basisschool drie uur gym per week door vakdocent

19.11.18
De SP in de Tweede Kamer wil dat kinderen op de basisschool drie uur gymles per week krijgen van een sportleraar. Volgens de partij levert dat meer op dan het kost. De 275 miljoen euro die nodig is om het plan uit te voeren, zouden worden terugverdiend doordat op termijn de zorgkosten lager uitvallen en doordat mensen minder vaak zullen verzuimen van hun werk.
Deel bericht

Amsterdam: Islamitisch onderwijs groeit sterk

19.11.18
Nu ook Zuid een islamitische basisschool krijgt, heeft elk stadsdeel er minimaal één. Voor basisscholen in de buurt is de komst van Elif ingrijpend. In de buurt staan twee scholen die worstelen met een laag leerlingenaantal en veel islamitische leerlingen hebben. Het zou niet voor het eerst zijn dat ouders hun kind laten overstappen op de islamitische school.
Deel bericht

Muiswerk Educatief lanceert nieuw leermiddel tijdens NOT

19.11.18
Tijdens de NOT lanceert Muiswerk Educatief een spectaculair nieuw leermiddel voor het aanleren van basisvaardigheden taal en rekenen: Numo. Door Numo in te zetten hoeven docenten niet in hun kostbare avonduren rekensommetjes na te kijken of in de les voor de zoveelste keer ‘t kofschip uit te leggen. De tijd is aangebroken om als docent weer echt het verschil te maken.
Deel bericht

Leerlingen RSG Tromp Meesters krijgen cadeau van de gemeente Steenwijkerland

18.11.18
Leerlingen van RSG Tromp Meesters in Steenwijk werden vandaag verrast met een cadeau van de gemeente. Ze kregen een luchtcompressor als dank voor het opknappen van klassieke straatverlichting in de historische binnenstad van Steenwijk en rondom de haven van Blokzijl.
Deel bericht

Zuidplas (Nieuwerk/IJssel e.o.) gaat 17,5 miljoen investeren in onderwijs

18.11.18
Het ambitieus onderwijs huisvestigingsplan bevat diverse nieuwbouw voor basisscholen, gymzalen, start van klassen speciaal basisonderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel en nieuwbouw van een middelbare school. De scholen die nieuwbouw of renovatie krijgen moeten ook voldoen aan de luchtkwaliteitseisen en moet energieneutraal zijn.
Deel bericht

Bredase school kwijnt langzaam weg: ‘Leerlingen verdienen meer dan deze ouwe troep’

18.11.18
Het schoolgebouw van Het Berkenhofcollege is zo verpauperd dat goed onderwijs geven nog amper mogelijk is. Docenten van de praktijkschool luiden de noodklok.?Iedereen onderkent de problemen. Maar intussen gebeurt er weinig.In een gebouw dat hopeloos verouderd is. Het pand dateert van 1980, en was oorspronkelijk bedoeld voor voorlopige huisvesting.
Deel bericht

‘Overwaarderende ouders wakkeren narcisme aan bij hun kind’

18.11.18
Hoe kunnen we kinderen zelfwaardering aanleren zonder narcisten te kweken? Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman onderzoekt hoe ouders het zelfbeeld van hun kinderen vorm geven. “Complimenten zijn niet nodig om kinderen tevreden te laten zijn met zichzelf.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)