Conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’

08.01.18

Wat voegt een spel toe aan jouw lessen? Hoe kun je spellen of games effectief inzetten in je les? En hoe kun jij morgen met games aan de slag? Kom daarvoor naar de conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’ van Hogeschool Utrecht en Saganet op 1 februari 2018.

De conferentie wordt geopend door Jan Bogerd, bestuursvoorzitter van de HU. Bas Haring neemt het stokje over met een plenaire lezing over zijn visie op serious games. Daarna volgen workshops waarin succesvolle toepassingen van games in het onderwijs, van PO tot WO, worden getoond.

Vervolgens is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen bij de lunch. Daar kunt u ook de markt bezoeken waar diverse commerciële educatieve games worden gepresenteerd. Ook vind je hier spellen die zijn gemaakt door studenten van de HU-minor Vernieuwend leren met ict en games.

‘s Middags presenteren we een breed scala aan workshops waar succesvolle praktijkvoorbeelden van games en gamification in de les worden getoond en besproken. Hierbij gaat het niet alleen om digitale games, maar ook om fysieke bord- en kaartspellen en gamification zoals een ‘escaperoom’. De rode draad is de vraag hoe jij morgen met games en gamification concreet aan de slag kunt.
Deel bericht
(advertentie)

Rosalie vertelt in film dat ze al jaren wordt gepest

23.10.18
Rosalie van 13 heeft de hoofdrol in een nieuwe documentaire over pesten. In #pestverhaal vertelt ze dat ze al jaren wordt gepest. Op het filmfestival Cinekid was de film voor het eerst te zien. De hele film speelt zich af in de slaapkamer van Rosalie. Ook daar voelt ze zich niet altijd veilig, omdat het pesten online gewoon doorgaat.
Deel bericht

Liever naar België of Walcheren dan les in West-Zeeuws-Vlaanderen

23.10.18
Het aantal middelbare scholieren in West-Zeeuws-Vlaanderen is de afgelopen jaren enorm gedaald. Zo had het Zwin College in 2014 nog 1.069 leerlingen, nu zijn dat er nog maar 794. Dat zijn zo'n negen volle klassen verlies.Veel kinderen geven aan dat ze het leuker vinden op Walcheren. Uitstroom naar België wordt vooral veroorzaakt door de goedkope kinderopvang.
Deel bericht

Jeugdcolleges in Zierikzee slaan aan

23.10.18
De ‘collegebanken’ zijn tot achteren toe gevuld. Alle vier de colleges van de MuseumJeugdUniversiteit in het stadhuismuseum in Zierikzee zijn uitverkocht. Het concept slaat aan. .Kinderen tussen de acht en twaalf jaar laten tijdens de MuseumJeugdUniversiteit, waarbij de trouwzaal in het oude stadhuis dienst doet als collegezaal, hun licht over het onderwerp schijnen.
Deel bericht

Naïm bedenkt kledinglijn tegen de ziekte van Lyme

23.10.18
Naïm is pas 13 jaar, maar hij is al bijna zijn hele leven ziek. De jongen heeft de ziekte van Lyme. Er is nog niet veel bekend over de Lyme en daar wil Naïm verandering in brengen. Om dat voor elkaar te krijgen is hij zijn eigen kledinglijn begonnen: Lymiez. Naïm verkoopt T-shirts, truien en petten in zijn webshop. Hij hoopt dat de ziekte van Lyme hiermee bekender wordt.
Deel bericht

Veel zij-instromers: budget met 4 miljoen omhoog

23.10.18
Er melden zich zoveel zij-instromers in het primair onderwijs, dat de bodem van de subsidiepot in zicht komt. Er komt daarom per direct 4 miljoen euro extra beschikbaar. Onderwijsminister Slob meldt dit in antwoord op Kamervragen die waren gesteld door het Tweede Kamerlid Peter Kwint van de SP.
Deel bericht

Kroevendonk (Roosendaal) heeft eerste watertappunt in school

23.10.18
Kinderen van basisschool de Kroevendonk mochten maandagochtend de officiële opening verrichten van hét watertappunt in de school. Kroevendonk is hiermee de eerste basisschool in Roosendaal die in de school een watertappunt gerealiseerd heeft. We willen het drinken van water weer 'gewoon' maken. Er zijn al zo'n tien watertappunten gerealiseerd in de gemeente
Deel bericht

Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers organiseert Rekendag

23.10.18
Op zaterdag 17 november aanstaande organiseert de LBRT Rekendag. Een inspirerende dag in het teken van rekenen waar iedereen die rekent en inhoudelijk geïnteresseerd is, welkom is.Door concrete doelen te stellen, voldoende tijd aan rekenen te besteden, goed uit te leggen en rekenproblemen tijdig te signaleren, kunnen we iets doen aan rekenproblematiek.
Deel bericht

Eindtoets wordt verplicht in speciaal onderwijs

23.10.18
De eindtoets voor leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs is vanaf schooljaar 2019/2020 verplicht. Het ministerie van Onderwijs heeft scholen daarvan op de hoogte gebracht zodat zij zich kunnen voorbereiden op het afnemen van de toets. de Adaptieve Centrale Eindtoets, is vernieuwd. De vernieuwde toets kan door alle leerlingen worden gemaakt
Deel bericht

Uurtje extra lesgeven: Schoolstaking dreigt in Venlo

22.10.18
Staken of verder praten? Dat besluiten meer dan honderd docenten van de drie Venlose middelbare scholen dinsdag, tijdens een bijeenkomst met de vakbonden. Het gaat over werkdruk, een angstcultuur en het gebrek aan vrijheid.De druppel die de emmer deed overlopen was het uurtje extra lesgeven per week.
Deel bericht

Cinekid op de bres voor verplichte kijklijst

22.10.18
Behalve de verplichte leeslijst in het basis- en voortgezet onderwijs moet er ook een verplichte kijklijst komen. Daarvoor pleit Floor van Spaendonck, directeur van kindermediafestival Cinekid. Tijdens het evenement wordt de VPRO Cinekid Top 100 gepresenteerd. Dit is een lijst met bijzondere jeugdfilms die je als kind gezien moet hebben
Deel bericht

Een herinneringsboom op het schoolplein

22.10.18
Basisschool De Vliegenier in Apeldoorn zal Joris en Jasper nooit vergeten. Ze hebben allebei een herinneringsboom op het schoolplein. Een leerling die overlijdt. Als school hoop je het nooit mee te maken. Maar op De Vliegenier in Apeldoorn zijn ze in amper twee jaar tijd twee keer getroffen door dergelijk leed. In 2015 laat Joris het leven, twee jaar later zijn broer Jasper.
Deel bericht

Groeiend aantal zij-instromers op school

22.10.18
Er zit een forse groei in het aantal zij-instromers in het basisonderwijs. Vorig jaar zegden 60 mannen en vrouwen hun baan op om zij-instromer te worden, tegen 353 enthousiastelingen dit jaar. Een strenge voorselectie om de verkorte pabo-studie in combinatie met werk te mogen volgen gaat daaraan vooraf.
Deel bericht

Gezocht: oppasouder voor als de leerkracht ziek is

22.10.18
Het lerarentekort op basisscholen leidt tot steeds extremere uitwassen. Een basisschool in Hoorn zoekt nu zelfs oppasouders, die voor de klas kunnen staan als er niemand beschikbaar is. Het is het nieuwe beleid van deze school. Op de eerste dag dat er geen leerkracht te vinden is, wil ze een klas nog wel naar huis sturen. Maar op de tweede dag vraagt de school ouders om hulp
Deel bericht

Armoede bepaalt mede ons schoolbeleid

21.10.18
Zo’n 117.000 kinderen en jongeren leven langdurig in armoede. Dat is 1 op de 30 kinderen en jongeren; gemiddeld in iedere klas één leerling. “Armoede is een belangrijke thematiek in ons werk”, ervaart directeur Marieke Hamburg van Katholieke basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg. “Ik kan er echt buikpijn van hebben.”
Deel bericht

Wie wordt onze nieuwe kinderambassadeur?

21.10.18
Deze tien kanjers zijn onze kandidaat-kinderambassadeurs. Ze presenteren zich in een videoboodschap. Ze zijn zich grondig aan het voorbereiden op de finaleronde op 3 november. Dan gaan ze een CAPtalk houden in Theather de Flint Amersfoort. Een CAPtalk een presentatie waarin zij vertellen hoe ze van Nederland een plek willen maken waar ieder kind mee kan doen.
Deel bericht

Zó grijp je aandacht jongeren voor techniek

21.10.18
Een foto of stilstaand beeld prikkelt jongeren sneller wanneer ze zichzelf kunnen verplaatsen in de verbeelde situatie, dan dat ze zichzelf herkennen in een verbeelde persoon. Om te zorgen dat meer jongeren techniek meewegen in hun keuzeproces, is het van belang hun beeld van techniek op te rekken en positief te beïnvloeden.
Deel bericht

Groep 8 en klas 1 'doen' Globaland

21.10.18
Ook dit jaar was er weer een project voor de groepen 8 en de klassen 1. IKC De Bosmark (PO) en Schaersvoorde Dinxperlo (VO) werken sinds een paar jaar samen om de doorgaande lijnen van basisschool en voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen. In het kader daarvan werken de kinderen van de groepen 8 en klassen 1 samen aan een project.
Deel bericht

'Kinderen met lichte klachten krijgen te snel jeugdzorg'

21.10.18
Het aantal kinderen en pubers dat professionele hulp zoekt, groeit. Maar onduidelijk is waarom steeds meer kinderen om hulp vragen. Gemeenten die deze jeugdhulp betalen, raken hierdoor steeds dieper in de rode cijfers. Een kleine 90 gemeenten hebben al een beroep gedaan op de zogeheten 'stroppenpot', een noodvoorziening.
Deel bericht

Minister laat schaduwonderwijs verder onderzoeken

20.10.18
Minister Slob laat verder onderzoek doen naar schaduwonderwijs in het funderend onderwijs. De Kamercommissie onderwijs sprak met de minister onder andere over de effecten van schaduwonderwijs op kansenongelijkheid en het eerdere onderzoek ‘Licht op schaduwonderwijs’. De Tweede Kamer vraagt om aanvullend onderzoek.
Deel bericht

Onzekerheid arbeidsvoorwaarden leraren gvo/hvo

20.10.18
Het is inderdaad denkbaar dat de keuze voor bekostiging meer onzekerheid voor gvo/hvo- onderwijs) met zich meebrengt dan het verstrekken van een instellingssubsidie.’ Minister Slob geeft zijn reactie op vragen en opmerkingen uit beide Kamers op het ontwerpbesluit voor de bekostiging van godsdienstig- en humanistisch vormingsonderwijs op openbare scholen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)