Scholen worden steeds creatiever met 'passend onderwijs'

06.01.18
In 2014 is de wet Passend onderwijs ingevoerd. Maar wat is passend onderwijs precies? Hoe ging het voor de invoering van deze wet en hoe passend is het onderwijs op dit moment, halverwege de invoeringsperiode? Conclusie: het kan beter maar er ontstaan ook mooie creatieve oplossingen.
Deel bericht
(advertentie)

Ga je (weer) met ons mee?

21.05.18
De Studiereis Gezonde School bezoekt in 2018 Noorwegen. Met een uitgebalanceerd programma bieden we je een kijkje in de keuken van het onderwijssysteem, dat bekend staat om haar hoge niveau. Gezondheid en welzijn op school hebben er een stevige plek gekregen.
Deel bericht

Examenmakers bejubeld om historisch eenvoudig vwo-examen Nederlands

21.05.18
Van oudsher kan het vwo-examen Nederlands rekenen op een flinke stroom aan klachten. De editie-2018 viel echter alleszins mee. De meeste klachten gaan over het examen in z’n algemeenheid, daarnaast wordt vraag 33 een aantal keren genoemd. In de poll zijn meer dan tweeduizend stemmen uitgebracht en bij 29 procent ging het 'redelijk goed'. Bij 12 procent zelfs 'heel goed'.
Deel bericht

Veel scholen benutten geboden levensbeschouwelijke ruimte te weinig

21.05.18
Het schoolplan nieuwe stijl biedt scholen nog meer mogelijkheden om vanuit de levensbeschouwelijke grondslag het onderwijs en de opvoeding te doordenken en te beschrijven. De bedoeling van het nieuwe schoolplan is dat u als bestuur en school laat zien wat uw school zelf aan kwaliteitseisen stelt en hoe u wilt voldoen aan de basiskwaliteit.
Deel bericht

Kind mag niet mee op schoolreis. Dit is het verhaal erachter

20.05.18
Elk jaar rond 1 oktober stuurt de school een brief aan de ouders: of ze 50 euro willen overmaken. 25 daarvan is vrijwillig, 25 voor de schoolreis. In de brief staat dat ouders altijd langs kunnen komen om in gesprek te gaan als de betaling niet lukt.En ik word ook wel eens boos, als het schoolreisje niet betaald is en mensen een paar weken later verlof aanvragen voor een vliegvakantie.”
Deel bericht

Beiler leerlingen willen een groene school

20.05.18
Leerlingen van CS Vincent van Gogh in Beilen presenteerden gisteren hun project De wijk van de toekomst, waarin zij ideeën voor een nieuwe Havenwijk uitwerkten. Wethouder Dennis Bouwman was onder de indruk van de presentaties. „Ik moet de leerlingen een groot compliment geven. Ze hebben verschillende benaderingen en oplossingen laten zien. Alle groepjes vonden een groene omgeving belangrijk.
Deel bericht

Helpt Nederlands-Friese bagage bij het leren van Engels?

20.05.18
Kinderen die van jongs af aan opgroeien met Nederlands en Fries, hebben niet per se voordeel van hun tweetaligheid bij het leren van het Engels. Dat blijkt uit onderzoek van Mirjam Günther-van der Meij.
Deel bericht

Nationaal Actieplan seksuele gezondheid

20.05.18
Het actieplan stelt dat kennis over seksualiteit de basis vormt voor een gezond seksueel leven. Hierbij hoort o.a. dat scholen voldoende aandacht hebben voor brede seksuele vorming, zoals veilig vrijen en de juiste vorm van anticonceptie. Zo wordt ervoor gezorgd dat er minder soa en ongewenste zwangerschappen ontstaan. Ook is er structurele aandacht voor grensoverschrijdend gedrag nodig .
Deel bericht

Meisjes ravotten, jongens leren over gevoelens, welkom in IJsland

19.05.18
Aparte klassen voor jongens en meisjes: in Nederland laait af en toe de discussie op, in IJsland doen ze het. Om meisjes te leren meer ruimte voor zichzelf op te eisen. Dat slaat aan. Scholen die werken volgens het Hjalliprincipe: een systeem dat door de IJslandse lerares Margrét Pála Ólafsdóttir is opgezet om traditionele rolpatronen en stereotypen in de samenleving te doorbreken.
Deel bericht

Kamermeerderheid voor nieuw onderwijsachterstandenbeleid

19.05.18
Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel van minister Slob voor een nieuwe verdeling van de onderwijsachterstandsmiddelen. De PO-Raad: zorgen over de herverdeeleffecten die zullen optreden.Met name scholen in de grote en middelgrote steden gaan er de komende jaren miljoenen op achteruit, wat opgebouwde voorzieningen zal doen verschralen of verdwijnen.
Deel bericht

Pittig havo-examen economie zorgt voor ophef

19.05.18
Ruim 37.000 havoleerlingen maakten het examen, een groot deel daarvan vond het erg moeilijk. Uit de poll in het liveblog blijkt dat het bij 44 procent 'heel slecht' ging. Economiedocent Frank Bosma heeft het examen ook even doorgenomen en vindt dat het op zich wel te doen was. Het zijn volgens hem de verrassingen waardoor de scholieren op het verkeerde been gezet zijn.
Deel bericht

ICT in de klas? Prestaties beter met leerling en leraar samen aan het stuur

19.05.18
Het gebruik van digitale oefenprogramma’s in het basisonderwijs levert overwegend positieve resultaten op voor de leerprestaties. Daarnaast werkt het goed als leraar en leerling de controle over het leerproces delen en afwisselen. Systematische feedback van zowel het programma als van de leraar werkt het beste bij de inzet van digitale oefenprogramma’s.
Deel bericht

1100 Kinderen dansen wereldberoemd dansje 'Thriller'

19.05.18
In Hengelo deden meer dan duizend kinderen het dansje van de hit Thriller van Michael Jackson. Het album waar de hit op staat, bestaat vandaag namelijk 35 jaar. Meester Paul Smidt is al heel lang fan van Michael Jackson en organiseerde het evenement.
Deel bericht

Schutter Texas spaarde levens van leerlingen 'die zijn verhaal zouden vertellen'

19.05.18
Dimitrios Pagourtzis, de zeventienjarige jongen die gisteren een bloedbad aanrichtte tijdens een schietpartij op de Santa Fe High School in Texas, spaarde de levens van medeleerlingen die hij graag mocht.
Deel bericht

Nieuwe privacywet: ‘Vrees het niet, maar wees er wel bewust van’

19.05.18
Veel schoolbesturen zijn al een tijdje bezig met nieuw beleid, maar bij leraren heerst nog aardig wat onrust en onkunde. Privacy-deskundige Job Vos van Kennisnet beantwoordt de vragen van Schooljournaal én van leraren rondom de nieuwe wet.
Deel bericht

Werkplaats Landmacht opent poort voor scholieren

19.05.18
De onderhoudswerkplaats in Leusden van de Koninklijke Landmacht ontvangt op 25 mei 750 scholieren uit het voortgezet onderwijs. De leerlingen die een technische of logistieke opleidingsrichting volgen, kunnen deze dag zien en beleven wat deze vakgebieden binnen de landmacht inhouden. Het scholierenevenement is onderdeel van de Landmachtdagen 2018.
Deel bericht

Voordelen van fruit op school

19.05.18
Basisschool de Meent in Ommeren ging na de Gezonde School-activiteit EU-Schoolfruit op zoek naar een structurele oplossing voor fruit op school. En met succes! GGD Gelderland-Zuid maakte in samenwerking met het programma Jong leren Eten een film over de zoektocht. Wil je als school inspiratie opdoen of tips hoe je als school fruit kunt aanbieden? Bekijk het filmpje.
Deel bericht

Landelijke dag voor identiteitsbegeleiders in basisonderwijs

19.05.18
De werkgroep Levensbeschouwelijke Identiteitsbegeleiders(CNV) en het LOCI organiseren op 29 mei een landelijke bijeenkomst. Vakbekwaam op het gebied van theologie, filosofie en religiewetenschap, deskundig in het gesprek, en vertrouwd met de gang van zaken in het onderwijs. Identiteitsbegeleiders bewegen, ontwikkelen en verhelderen identiteitsprocessen in scholen ....
Deel bericht

Yao (11) verandert de traktatieregels op school

18.05.18
Tomaatjes, rozijnen of mandarijntjes uitdelen als je jarig bent. Op veel scholen moet de jarige iets gezonds trakteren. Maar Yao van 11 wil graag ongezond trakteren, maar bij hem op school mag dat niet. Oneerlijk, vindt Yao, omdat de juffen en meesters vaak wel ongezonde dingen eten. Daarom schreef hij een brief naar de directeur van zijn school om dat te veranderen.
Deel bericht

Minister Slob wil dat kind weet wat op boerderij gebeurt

18.05.18
Initiatieven om schoolkinderen les te geven op een boerderij juich ik van harte toe, zei minister Slob tijdens een werkbezoek aan het melkveebedrijf van Haarman en Stegink in Bathmen. Steeds meer mensen weten niet hoe hun voedsel tot stand komt. En dat is niet goed. Het ontvangen van schoolklassen is een van de activiteiten die dit bedrijf ontplooit als onderdeel van Salland Boert en Eet Bewust
Deel bericht

Aantal vo-leerlingen daalt in bijna alle regio’s

18.05.18
Uit achttien regionale arbeidsmarktanalyses van arbeidsmarkt en opleidingsfonds Voion blijkt dat het aantal leerlingen de komende jaren in nagenoeg alle regio’s zal dalen. Ondanks de krimp in veel regio’s worden er de komende jaren toch tekorten aan leraren verwacht.
Deel bericht