Scholen worden steeds creatiever met 'passend onderwijs'

06.01.18
In 2014 is de wet Passend onderwijs ingevoerd. Maar wat is passend onderwijs precies? Hoe ging het voor de invoering van deze wet en hoe passend is het onderwijs op dit moment, halverwege de invoeringsperiode? Conclusie: het kan beter maar er ontstaan ook mooie creatieve oplossingen.
Deel bericht

Bevorderen van moreel gedrag vermindert pesten

19.01.18
Door moreel gedrag van basisschoolkinderen aan te moedigen, wordt pesten in de klas verminderd. Dat concludeert Dorinde Jansma uit haar onderzoek, waarop zij op 25 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Subsidie aanvragen? Enkele mogelijkheden op een rij

19.01.18
Scholen en hun besturen kunnen jaarlijks aanspraak maken op diverse subsidies of andere bijdragen. Een greep uit de mogelijkheden.
Deel bericht

Hoe betaal je werkdrukverlaging? 'Simpel: we maken keuzes'

19.01.18
“Er wordt veel naar Den-Haag gewezen en dan met name naar de euro’s”, vindt meerschools directeur Bart van der Ent. Op LinkedIn pleit hij voor meer zelfreflectie in het onderwijs. “Alleen geld lost het probleem niet op. Daar is lef voor nodig.”
Deel bericht

Slob kritisch over 'dure' uitzendbureaus in onderwijs

19.01.18
Minister Slob is kritisch over uitzendbureaus die leraren in het basisonderwijs relatief hoge salarissen betalen. In antwoord op vragen van SP-Kamerlid Kwint noemt hij dat geen wenselijke ontwikkeling.
Deel bericht

Scholen in het noorden blijven op 14 februari dicht

18.01.18
De basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe gaan woensdag 14 februari op slot. De leraren in de noordelijke provincies zijn de eerste die in een estafette gaan staken. ,,Het overleg met minister Slob is hoopvol, maar niet genoeg om de acties op te schorten.''
Deel bericht

Hoe pas jij cultuuronderwijs in het curriculum?

18.01.18
Als leerkracht of kunstaanbieder wil je op een slimme manier de verbinding leggen tussen cultuuronderwijs en de rest van het curriculum. Moeilijk? Welnee. Kunstgebouw ontwierp een praktisch hulpmiddel: de Cultuur|Connector.
Deel bericht

Meerdere gewonden bij ongeluk met schoolbus

18.01.18
In 's Gravenmoer bij Oosterhout is een schoolbus met kinderen gebotst op een boom. Bij het ongeluk zijn meerdere gewonden gevallen onder wie de chauffeur van de bus. Die moest door de brandweer uit de bus worden bevrijd.
Deel bericht

Jonge wetenschappers (10 jaar) maken een lab-on-a-chip

18.01.18
Op 18 januari laat Pre-U, van de Universiteit Twente, leerlingen (10 jaar oud) bij Micronit Microtechnologies in Enschede methoden toepassen om zelf een lab-on-a-chip te maken waar menig laborant jaloers op zal zijn.
Deel bericht

Project Culturele dienstplicht: Oproep aan middelbare scholen

18.01.18
De Akademie van Kunsten is van plan met haar leden naar scholen te gaan om hun ervaringen te delen met 14-jarigen. Middelbare scholen kunnen zich aanmelden via avk@knaw.nl.
Deel bericht

De Luizenmoeder scoort op schoolplein én tv

18.01.18
Na één aflevering hebben de televisiekijkers De Luizenmoeder al in het hart gesloten. Naar het wel en wee van Juf Ank, schoolmeester Anton en moeder Hannah op De Klimop keken meer dan een miljoen mensen. De humor slaat aan.
Deel bericht

Tieners lezen steeds minder boeken

18.01.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht

Vermogende Amsterdammers in actie voor vve

17.01.18
Aan alle vermogende Amsterdammers: steun een gezin bij het betalen van voorschoolse educatie voor hun kind(eren). Het is de oproep van ondernemer Duncan Stutterheim, die op social media veel los maakt.
Deel bericht

J.P. Coenschool verandert naam om koloniaal verleden

17.01.18
De J.P. Coenschool in de Indische Buurt, vernoemd naar de omstreden zeventiende eeuwse koloniale regent, kondigt een naamswijziging aan. 'De naam past absoluut niet meer bij ons.'
Deel bericht

Hesje verkleint risico tijdens zwemles

17.01.18
Verscherpte afspraken tussen basisscholen en zwembaden moeten incidenten tijdens het schoolzwemmen voorkomen. Het zwembad en de school spreken af wanneer de kinderen aan elkaar worden overgedragen. Bij het vrijzwemmen moeten leerlingen die nog niet goed kunnen zwemmen een gekleurd hesje dragen.
Deel bericht

Vroeg Engels leren gaat niet ten koste van Nederlands

17.01.18
Basisschoolleerlingen ondervinden geen hinder van het leren van Engels vanaf groep 1 in vergelijking met leerlingen die later met Engels starten. Dat blijkt uit onderzoek van KBA Nijmegen en Expertisecentrum Nederlands naar de effecten van vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto).
Deel bericht

Slob: transparantie over geld zorgleerlingen moet beter

16.01.18
Onderwijsminister Slob voelt er niets voor om de financiële reserves bij samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs aan banden te leggen. Wel vindt hij dat de verantwoording en transparantie moeten worden verbeterd.
Deel bericht

Iedereen kan nu uitvinden bij de Uitvindfabriek in Breda

16.01.18
De Uitvindfabriek in de voormalige snoepfabriek De Faam in Breda, bij het NS-station, gaat nu ook open voor het publiek, voor kinderen en gezinnen. De Uitvindfabriek is in mei 2017 geopend voor het basisonderwijs en in de maanden erna ook voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Pabo moet tientallen studenten weigeren ondanks lerarentekort

16.01.18
Terwijl het lerarentekort in Rotterdam angstaanjagende proporties dreigt aan te nemen, is de stad tientallen nieuwe juffen en meesters misgelopen. Dat komt door één regeltje.
Deel bericht

'Positie Papiaments verslechtert'

16.01.18
Het gaat niet goed met de Papiamentse taal in het Nederlands Koninkrijk. Dat stelt Ruben Severina, voorzitter van de Papiamentse taalstichting Splika. Sinds Bonaire een bijzondere gemeente is van Nederland (2010), lijkt het Nederlands te domineren op het eiland en de positie van het Papiaments te verslechteren, aldus Severina.
Deel bericht

Roddelen en buitensluiten: pesters populairder op middelbare school

16.01.18
Leerlingen die pesten op de middelbare school zijn populairder dan die op de basisschool. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. "Ze hebben een hogere positie in de groep."
Deel bericht