Motorische ontwikkeling schiet bij kwart kinderen tekort

09.01.18
Er moet meer aandacht komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende in de bewegingstest. Dat concluderen experts naar aanleiding van de resultaten van een groot onderzoek.
Deel bericht
(advertentie)

Verplicht les op school: met geld omgaan

26.04.18
Scholieren moeten verplicht leren met geld om te gaan. Voorlichting over geldzaken en schulden moet onderdeel worden van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Dat is een van de adviezen van ’jongerendenktank’ Speaking Minds aan politiek Den Haag om het armoedebeleid in Nederland te verbeteren
Deel bericht

Dordtse school voor Speciaal Onderwijs sluit de deuren

26.04.18
Het Dordtse Park College voor VSO sluit deze zomer de deuren. De school heeft nog maar 45 leerlingen over en de verwachting is dat er op korte termijn geen verbetering komt."Om levensvatbaar te zijn hebben we tachtig en het liefst zelfs honderd leerlingen nodig", zegt een woordvoerder van onderwijskoepel Horizon.
Deel bericht

Kabinet gaat geld voor onderwijsachterstanden beter verdelen

26.04.18
Het kabinet kiest nu voor een verdeelsleutel waarmee de onderwijskansen worden vergroot van kinderen die dit het hardst nodig hebben. In het nieuwe systeem gaat ook minder meetellen waar een kind woont: er wordt meer gekeken naar het risico op een achterstand dan of het kind in een kleine of grote gemeente woont.
Deel bericht

Minder kinderen betrokken bij echtscheiding

26.04.18
In totaal waren in 2016 ruim 33.500 kinderen bij een echtscheiding betrokken; een daling van 1.100 ten opzichte van 2015. Bij 56 procent van alle echtscheidingen waren een of meerdere kinderen betrokken. Dat percentage is de afgelopen vier jaar hetzelfde gebleven.
Deel bericht

Leeftijd voor WhatsApp gaat naar 16 jaar

26.04.18
Officieel moet je straks 16 jaar zijn om WhatsApp te gebruiken. Het bedrijf verhoogt de minimumleeftijd van 13 naar 16 jaar. WhatsApp doet het niet omdat ze de app niet geschikt vinden voor kinderen. Ze verhogen de leeftijd om aan nieuwe Europese regels te voldoen. Als de gebruikers 16 jaar of ouder zijn, mogen ze meer gegevens verzamelen.
Deel bericht

Eén op de vier kinderen overschat gehoor bij online Kinderhoortest

26.04.18
Van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in 2017 de Kinderhoortest hebben gedaan, blijkt dat bijna 30 procent van hen de uitslag ‘niet goed’ had. Daarnaast is opmerkelijk dat bijna één op de vier kinderen overschat hoe goed zijn of haar gehoor is. Het lijkt er op dat die kinderen zich er niet van bewust zijn dat ze minder goed horen.
Deel bericht

Scholen (UK) halen analoge klokken weg want tieners kunnen niet klokkijken

26.04.18
Volgens Malcolm Trobe, een vertegenwoordiger van de Association of School and College Leaders (ASCL), zijn jongeren gewend geraakt aan digitale apparaten en digitale tijden. „De huidige generatie jongeren is niet zo goed als de tijd aflezen van een traditionele klok dan oudere generaties, vertelt hij aan The Telegraph.
Deel bericht

Openbare basisscholen Veluwe fuseren met voortgezet onderwijs

26.04.18
Het is vooral een organisatorische en bestuurlijke samenwerking, maar de leerlingen gaan er ook wat van merken. Voorbeeld: docenten Engels van RSG Epe en RSG Harderwijk gaan Engelse les geven op de basisscholen in de regio. Basisschoolkinderen gaan scheikunde- en wiskundeles volgen bij leerlingen van beide RSG's.
Deel bericht

Lars (9) heeft al 20 (!) zwemdiploma's

26.04.18
Lars uit Goedereede kan zijn slaapkamer bijna behangen met al zijn zwemdiploma's. Maar liefst twintig diploma's heeft hij. En dat is bijzonder, want hij is pas negen jaar! Zijn twintigste diploma heet 'Survival 3'. Je leert dan hoe je jezelf moet redden als je onverwacht in het water terechtkomt.
Deel bericht

Zembla maakt gehakt van failliete Maurice de Hond-scholen

26.04.18
In 2013 kreeg De Hond – zoals gebruikelijk – een ruim podium in de media om, niet gehinderd door enige ervaring met het onderwijs, zijn pedagogische ideeën te verspreiden. Om verschillende redenen haakten diverse scholen af. Vanwege de kosten voor de software en de training van de docenten of vanwege de tegenvallende toetsresultaten.
Deel bericht

Scholen druk met privacy-wet: mag je nog wel foto's ophangen?

26.04.18
De nieuwe wet stelt strengere eisen aan de opslag van data. Bedrijven, dus ook scholen, moeten beter nadenken over wat voor informatie ze opslaan en wie daar toegang toe heeft. Als iemand toestemming geeft voor het opslaan van data, moet hij helder worden geïnformeerd - zaken verstoppen in privacyvoorwaarden die niemand leest, is er niet meer bij.
Deel bericht

Basisonderwijs experimenteert met flexibele vakanties (maar niet in het Noorden)

25.04.18
Als ouder zelf de vrije dagen en vakanties van je kind bepalen. Het klinkt voor sommige ouders misschien als een droom, maar op verschillende scholen in Nederland is het mogelijk. Deze basisscholen deden mee aan een proef van de overheid om de onderwijstijd flexibel te verdelen over het schooljaar.
Deel bericht

Een op de vijf leraren in basisonderwijs is 55-plus

25.04.18
In het schooljaar 2017-2018 was 21 procent van de basisschoolleraren 55 jaar of ouder. In 2003-2004 was dat nog 11 procent. Vooral het aantal oudere mannen is relatief groot: een op de drie basisschoolleraren is 55 jaar of ouder. Bij vrouwen is dat één op de zes. Over tien jaar hebben de meesten van hen het onderwijs verlaten
Deel bericht

Gevaarlijke verkeersdrukte bij scholen ligt vooral aan de ouders

25.04.18
Veilig Verkeer Nederland start binnenkort met het project 'Veilig Oversteken'. In dat project is aandacht voor de mentaliteit van ouders die ook als ze naar school kunnen lopen of fietsen, toch de auto pakken om hun kind weg te brengen. Dat zorgt, vooral op dagen met slecht weer, voor gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen.
Deel bericht

Onderzoek laat zien hoe breed problemen van eenzame jongeren zijn

25.04.18
Eenzame jongeren hebben een grotere kans op het ontwikkelen van problemen dan jongeren die een rijk sociaal leven hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van King's College in Londen, meldt The Guardian. Als gevolg van de eenzaamheid ontwikkelen jongeren psychische problemen, zoals depressies, een laag zelfbeeld, slaapproblemen.
Deel bericht

Howick en Lily moeten misschien toch naar Armenië

25.04.18
Verdrietig nieuws over Howick en zijn zusje Lily. Een rechter heeft gezegd dat ze uitgezet mogen worden naar Armenië. Howick en Lily wonen al negen jaar in Nederland. Hun moeder is geboren in Armenië. Vorig jaar moest hun moeder terug naar dat land. De Nederlandse regering vindt het daar veilig genoeg om te wonen.
Deel bericht

Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering

25.04.18
Jaarlijks komen 26 duizend jongeren van het praktijkonderwijs, van het voortgezet speciaal onderwijs en het zogenoemde entree-onderwijs. Dit zijn jongeren met een beperking, met gedragsproblemen of met een laag iq. De helft kiest voor een vervolgopleiding, de andere helft gaat op zoek naar werk.
Deel bericht

Bibliotheek Eemland introduceert StudyShare in examentijd

25.04.18
De Bibliotheek Eemland biedt in mei een service aan examenstudenten. Elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei zijn er zogeheten StudyShare-momenten. StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Leerlingen studeren in blokken met daartussen steeds een pauze.
Deel bericht

Problemen thuis? Dan meer kans op gezondheidsrisico's

25.04.18
Jongeren die thuis veel problemen hebben, lopen meer gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid naar jonge mantelzorgers en jongeren in complexe thuissituaties. Voor een belangrijk deel is dit te verklaren door achterliggende, vaak ingrijpende gebeurtenissen.
Deel bericht

Gymnasium Celeanum uit Zwolle wint ConjunctuurBekerStrijd CBS

25.04.18
Het CBS organiseert sinds het schooljaar 2011/2012 jaarlijks de ConjunctuurBekerStrijd. Die wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie aan de hand van 10 indicatoren. De grote winnaar is dit jaar klas 6 van het gymnasium Celeanum uit Zwolle.
Deel bericht