Patriottisme-les op Poolse scholen: marcheren in de gymzaal

09.02.18
Op een middelbare school in Siedlce, een stad in het oosten van Polen, marcheren leerlingen door de gymzaal. Ze dragen een legeruniform want dit is de militaire klas, vertelt Emilia Chrominska.
Deel bericht
(advertentie)

Nieuwe vestigingen voor School voor Persoonlijk Onderwijs

17.10.18
De School voor Persoonlijk Onderwijs start nieuwe vestigingen in Deventer, Hengelo en Hoorn. Vanaf volgend jaar kunnen scholieren er in klassen van gemiddeld nog geen zestien leerlingen voortgezet onderwijs volgen. Curriculum, rooster en lesmethoden zijn op alle scholen gelijk. De scholen zijn gewoon bekostigd door de overheid, maar bieden onderwijs alsof je op een dure privé school zit.
Deel bericht

Van elke 400 kinderen gaat er één naar particuliere school

17.10.18
Het aantal particuliere scholen die geen rijksbekostiging krijgen groeit weliswaar, maar het aantal is nog altijd zeer beperkt. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. De minister reageert met zijn brief op SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint die aan de bel had getrokken over de groei van het aantal particuliere scholen.
Deel bericht

Concentratie op school: onderzoek hulpmiddel voor scholier in Limburg

17.10.18
Scholen kopen ze met dozen tegelijk: hulpmiddelen die drukke, onrustige of dromerige kinderen moeten helpen bij het concentreren. Basisscholen zetten steeds meer hulpmiddelen in die ervoor moeten zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren.Maar of het werkt, is nog maar de vraag. In Limburg is er een onderzoek naar gestart.
Deel bericht

Jongere selectief bij samenstellen hulpnetwerk

17.10.18
Jongeren vragen niet bij al hun vrienden om hulp maar zijn daarin selectief. Jongeren vragen meestal aan twee tot drie vrienden om hulp. Hun vriendennetwerk is daarentegen vaak veel groter. Ze hebben vooral de voorkeur voor klasgenoten op wie zij lijken. Een jongere met depressieve symptomen zal eerder steun vragen bij een vriend die hier ook last van heeft.
Deel bericht

Invalmeester stapt op, groep 7 naar huis

17.10.18
Leerlingen van groep 7 van basisschool De Boeier in Lelystad krijgen deze hele week geen les. De invalmeester die voor de klas stond heeft ontslag genomen en de school kan geen vervanger vinden. Daarom zit de groep van zo'n 25 kinderen de hele week thuis. De directeur van de school hoopt dat de kinderen na de herfstvakantie weer wel gewoon les kunnen krijgen.
Deel bericht

Aan de slag met streektaal op het vmbo

17.10.18
In samenwerking met het Friese Cedin heeft de IJsselacademie (Zwolle) een aangepaste uitgave van de lesbrief ‘Jouw taal hoort bij jou’ uitgebracht, speciaal voor vmbo-leerlingen in regio’s waar thuis ook dialect gesproken wordt.In deze uitgave komen verschillende thema’s in korte hoofdstukjes aan bod. Leerlingen buigen zich over de rol die taal speelt in hun leven.
Deel bericht

Scholen vrezen de griep. Is een griepprik voor de juf een oplossing?

16.10.18
Griep hangt als een donkere wolk boven het basisonderwijs. Want als er te veel juffen en meesters ziek worden, moeten scholen klassen naar huis sturen. Invalkrachten zijn schaars. Is de griepprik een oplossing? Een griepprik kan een werkgever zijn personeel uiteraard alleen op vrijwillige basis aanbieden.
Deel bericht

Ouders hebben moeite met kindermarketing

16.10.18
Veel ouders hebben moeite met kindermarketing, dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Vooral kindermarketing die plaatsvindt op scholen, tijdens sportevenementen voor kinderen en op social media, vinden ouders niet normaal. De meerderheid is voor maatregelen tegen kindermarketing van ongezonde producten, zoals koek, snoep en frisdrank.
Deel bericht

Lieve Coca-Cola en Mars, wij weten al hoe we de school gezonder krijgen: al uw rommel de deur uit

16.10.18
Column - Ik keek naar een filmpje van Coca-Cola en nu ben ik misselijk. In het filmpje legt het bedrijf uit hoezeer het zich inspant voor gezonde schoolkantines. Niet door, wat je met een beetje gezond verstand zou denken, zijn producten uit de scholen terug te trekken, maar juist door alle schoolgebouwen vol te stouwen met frisdrankautomaten.
Deel bericht

Slob 'mist onderliggende boodschap' in 'sympathieke brief van docent

16.10.18
Doe een beroep op de gepensioneerde leerkrachten minister Arie Slob, is de strekking van de open brief aan de minister van gepensioneerd leerkracht Tjalling Janssen, die zaterdag in de Stentor stond. De minister reageert op Twitter dat hij het een sympathieke brief vindt. Daarmee mist hij het onderliggend verwijt van Janssen, vinden Twitteraars die weer reageren op Slob.
Deel bericht

Handig overzicht voor gesprek over taakverdeling

16.10.18
n de nieuwe cao in het primair onderwijs bepaalt het schoolteam de werkverdeling. Per 1 augustus 2019 moeten de afspraken op papier staan. De bonden en de werkgeversorganisatie PO-raad maakten een handige infographic om te gebruiken bij het gesprek over de taakverdeling. Je vindt daarin onder meer een stappenplan.
Deel bericht

Alle achttien schoolpleinen in Hilversum binnenkort rookvrij

16.10.18
Op de achttien schoolpleinen van alle openbare basisscholen in Hilversum mag vanaf volgende week niet meer worden gerookt. Onderwijswethouder Annette Wolthers verklaarde maandag om 9.00 uur op het plein van basisschool de Dubbeldekker in Hilversum symbolisch alle schoolpleinen in de gemeente rookvrij.
Deel bericht

Gouden Guppy: vakjuryprijs voor beste digitale mediaproduct voor 0-6 jaar

15.10.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren. De Cinekid Media Awards 2018 worden uitgereikt tijdens de 32ste editie van het Cinekid Festival met een feestelijke ceremonie op 24 oktober .
Deel bericht

Minister niet blij met herbenoeming LVO-topman na vmbo-debacle

15.10.18
Na het examendebacle op het VMBO Maastricht is minister Arie Slob (Onderwijs) niet blij met de herbenoeming van bestuursvoorzitter André Postema bij betrokken scholenkoepel LVO. Het besluit was aan de raad van toezicht, maar Slob zou het hebben ontraden als hem advies was gevraagd, zo laat hij de Tweede Kamer weten.
Deel bericht

Zijn kinderen in Utrecht, Noord–Holland en Limburg zoveel slimmer dan de rest? (Opinie)

15.10.18
Uit onderzoek in de provincie Groningen is gebleken dat basisschoolleerkrachten daar vaak ‘onderadviseren’, hun leerlingen onderschatten dus. Onderzoekers in Drenthe zagen daar ‘een minder ambitieuze leercultuur’, en ‘lage verwachtingen’ van ouders en leerkrachten. Regio’s waar men het van oudsher niet hoog in de bol had, hebben relatief weinig vwo-plaatsen.
Deel bericht

[EduAd] Ook rekensommen voor sterke en zwakke leerlingen?

15.10.18
Rekentuin heeft meer dan 25.000 leuke en motiverende opgaven. Zo oefenen al je leerlingen volledig zelfstandig en automatisch op hun eigen niveau. 100% adaptief, dus een succeservaring voor iedereen.
Deel bericht

Amerikaanse schoolgoeroe geeft workshop positiviteit op Nijmeegs college

15.10.18
Het Kandinsky College werkt nu zo’n acht jaar met het gedachtegoed van PBS-grondlegger George Sugai. Op uitnodiging van de school was de Amerikaanse professor speciaal onderwijs deze week op bezoek om met leerlingen, docenten en ouders te praten. Jullie moeten weten dat PBS geen big deal is. Het draait om respect. Het is belangrijk om waarden te hebben.
Deel bericht

Groningse Salome Prins wint spannende schrijfwedstrijd

15.10.18
De winnaar? Het verhaal van Salome Prins (10) uit Groningen. Bijna twintig kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool deden mee aan de schrijfwedstrijd. Zij stuurden een verhaal in van maximaal 750 woorden over de onderwerpen oorlog en vriendschap.
Deel bericht

Onderwijsinspectie zag terreur-oefening Hoogeveen niet zitten

15.10.18
De anti-terreuroefening die het Alfa College in Hoogeveen afgelopen juni wilde houden, is niet doorgegaan onder druk van de Onderwijsinspectie. Eerder zei de school dat de oefening niet doorging vanwege ophef in de media en op internet. De Onderwijsinspectie zegt tegen het DvhN fout te hebben gehandeld in de zaak rondom het Alfa College.
Deel bericht

Betere verantwoording onderwijsgeld nodig

15.10.18
Onderwijsbesturen moeten beter gaan verantwoorden hoe zij hun geld uitgeven en waarom. Ministers Van Engelshoven en Slob (Onderwijs) willen dat besturen gaan vastleggen hoeveel geld hun scholen krijgen, hoeveel reserves er zijn en hoeveel geld er gebruikt wordt voor het bestuur. D
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)