Checklists en instructiehulpmiddelen op nieuwe website voor techniekdocenten

13.03.18

Handige checklists voor een veilig technieklokaal, instructiekaarten om bij machines te hangen en informatie over wet- en regelgeving. Techniekdocenten, instructeurs, afdelingsleiders en directies vinden op de nieuwe website Veiligepraktijklokalen.nl/techniek informatie en tools om het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.

De website is ontwikkeld door NVON Techniek & Technologie samen met Voion.

Veilig werken
Een ongeluk in het praktijklokaal of in de machinale kan slecht aflopen. “100% veilig” bestaat niet, maar er is veel dat we kunnen doen om het risico zo klein mogelijk te maken. De site bevat praktische informatie en checklists om samen het gesprek aan te gaan, om zo het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.

Instructiekaarten, -filmpjes en werkboek
Als leerlingen niet goed geïnstrueerd zijn, is het een kwestie van tijd tot het misgaat. Voion heeft voor een aantal machines instructiekaarten, -filmpjes en een werkboekje voor leerlingen laten maken die docenten kunnen gebruiken om hun leerlingen veilig te laten werken. Via een qr-code op de machine-instructiekaart kan het filmpje ter plekke worden bekeken. De instructiekaarten, -filmpjes en het werkboekje voor leerlingen zijn vanaf 29 maart a.s. gratis beschikbaar.

Gratis docentenhandleiding op Bètatechniekdag
Tijdens de Bètatechniekdag op 29 maart a.s. kunnen docenten bij de stand van Voion een docentenhandleiding ‘Veilig werken begint met goede instructie’ inclusief werkboekje voor leerlingen ophalen. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden voor de gelijknamige workshop op de Bètatechniekdag waar de filmpjes en werkboekjes voor de leerlingen gepresenteerd worden.

Andere sectoren
Ook voor de profielen vmbo PIE, vmbo BWI, het praktijkonderwijs en de sectie natuurwetenschappen is een website ten behoeve van de veiligheid in praktijklokalen ontwikkeld. U vindt ze via www.veiligepraktijklokalen.nl
Deel bericht
(advertentie)

Terugkijken | Juf Jessica Pootjes gaf les aan 39 kinderen

18.09.18
Bij PAUW werd het plan van de vierdaagse schoolweek besproken met juf Jessica Pootjes, die lesgaf aan maar liefst 39 kinderen. En met de bedenker van het plan: Niko Persoon.
Deel bericht

Budget cultuureducatie verhoogd voor museumbezoek

18.09.18
In het regeerakkoord staat dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het (Rijks)museum moeten bezoeken. Het Ministerie van OCW investeert vanaf 2019 structureel € 4,5 miljoen om dit mogelijk te maken.
Deel bericht

Pesterij op scholen neemt af, maar 'er is nog een wereld te winnen'

18.09.18
'Het is mooi dat meer kinderen zich fijn voelen op school.' Dat zegt anti-pestprofessor René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar het is ook weer geen reden om te juichen, aldus Veenstra..
Deel bericht

Onderwijsblog | Zo werd de leraar de sluitpost van de school

17.09.18
In de evaluatie van het eindexamendebâcle door het bestuur van VMBO Maastricht komt de leraar niet voor. Dat bedoelt Ton van Haperen met ,,het bezwaar van de leraar”.
Deel bericht

'De dood van Tim heeft toch nog iets positiefs in zich gehad'

17.09.18
Het is eind 2012 als de gewelddadige dood van pestslachtoffers Fleur Bloemen (15) en Tim Ribberink (20) als een golf van verontwaardiging door het land rolt. Er volgt nieuwe wetgeving en een landelijke aanpak op scholen. Tot tevredenheid van nabestaanden lijkt dat nu te werken.
Deel bericht

Dilan werd gepest en maakte er een rap over

17.09.18
Er is de komende tijd veel aandacht om pesten te verminderen, want het is de Week tegen het Pesten. Dilan van 9 jaar uit Den Haag werd vorig jaar gepest door kinderen uit zijn klas. Pas na een poos durfde hij erover te praten en erover te schrijven.
Deel bericht

Zaanstad voert vierdaagse schoolweek in vanwege lerarentekort

17.09.18
In Zaanstad is het lerarentekort zo groot dat scholen dit najaar moeten overgaan op een vierdaagse schoolweek. "Op plekken waar het niet anders kan gaan we dit mogelijk op korte termijn doen", bevestigt Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora.
Deel bericht

Assistenten steeds vaker zelfstandig voor de klas

17.09.18
Een onderwijsassistent die zelfstandig een groep draait. Door het lerarentekort gebeurt dit steeds vaker en langer.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

FNV de straat op tegen afschaffing dividendbelasting

17.09.18
Vanaf woensdag 19 september gaat de FNV iedere week in het hele land de straat op om de heersende onvrede tegen de afschaffing van de dividendbelasting zichtbaarder te maken.
Deel bericht

Pesten op school neemt verder af

17.09.18
Het aantal kinderen dat wordt gepest, is wederom afgenomen. Dat schrijft minister Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Slob is het goed nieuws voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan, maar blijft aandacht voor pesten nog altijd hard nodig.
Deel bericht

‘Lastig om bij pesten naar leraar te stappen’

17.09.18
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken.
Deel bericht

Opinie| Lerarentekort: stop met die noodscenario's

16.09.18
Al ruim tien jaar was er zicht op het lerarentekort waar het basis- en het voortgezet onderwijs nu mee kampen. De 'oplossingen' waar de minister nu mee komt, vallen in de categorie noodverbanden en zijn voor niemand goed.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Opinie | Pesten is probleem van ons allemaal

15.09.18
Het is de Week van het Pesten. Pesten is een complex probleem waar we te weinig van weten. Leerkrachten worden onvoldoende getraind om het aan te pakken.
Deel bericht

‘De laatste keer dat we in de troonrede werden genoemd is al tien jaar geleden’

15.09.18
Het protest tegen Rutte III komt uit beroepsgroepen die het zwaar hebben. Een goed salaris is één ding, maar dat is niet het enige wat mensen van Den Haag verwachten. Een politieagent, leraar, verpleegkundige en brandweerman aan het woord.
Deel bericht

Als je leerling op hol slaat

15.09.18
Fysiek ingrijpen doe je als leraar liever niet. Maar in sommige situaties moet je wel. De vraag wat je dan wel of niet mag doen, is niet te vangen in een protocol. Het Onderwijsblad besteedde in zijn laatste nummer aandacht aan fysiek ingrijpen in schoolsituaties.
Deel bericht

Week Tegen Pesten 2018 van 17 t/m 21 september

15.09.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten.
Deel bericht

Klassenfoto's ter discussie: scholen worstelen met privacywet

15.09.18
Het nieuwe schooljaar is begonnen en schoolfotografen draaien overuren. De website van school opvrolijken met leuke klassenfoto’s zit er niet zomaar meer in. Met de invoering in mei van de nieuwe privacywet AVG mogen scholen gegevens van leerlingen niet zonder toestemming van betrokkenen delen.
Deel bericht

Engelse taallessen rukken op bij kinderdagverblijven

15.09.18
De Engelse taal rukt op bij kinderdagverblijven. Al op zeker negentig locaties leren peuters de eerste woordjes. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt wat de ‘taallessen’ de kinderen opleveren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)