Ouders in protest tegen loting

16.04.18
Begin deze maand kregen ruim 7000 achtste-groepers te horen naar welke middelbare school ze volgend jaar gaan. Voorafgaand aan de loting moesten scholieren een persoonlijke voorkeurslijst met scholen indienen, waar soms wel twaalf namen op moesten staan. Ruim 99 procent van leerlingen die meededen aan de loting, kreeg een school uit hun top-5.
Deel bericht
(advertentie)

Meisje (16) doodgeschoten bij Designcollege in Rotterdam-West: verdachte (31) aangehouden

18.12.18
In het Designcollege aan de Essenburgstraat in Rotterdam-West heeft een schietpartij plaatsgevonden waarbij een 16-jarig meisje is overleden. De politie heeft een 31-jarige Rotterdammer aangehouden aan de Bergselaan in Rotterdam-Noord. De familie van het meisje is geïnformeerd en wordt net als getuigen opgevangen.
Deel bericht

Onzekere kerstvakantie voor dertien hoogbegaafde kinderen (Leiden)

18.12.18
Sinds eind augustus wordt een groep van dertien kinderen voor vier dagen per week opgevangen. Het gaat om kinderen die hoogbegaafd en -sensitief zijn en vaak al jaren thuiszitten omdat regulier onderwijs niet geschikt voor hen is. De wethouder geeft aan dat de gemeente er haar best voor doet dat er geen kinderen thuis komen te zitten maar wij kunnen het initiatief niet structureel financieren,
Deel bericht

Misbruik protocollen om onderwijspersoneel schuld te geven

18.12.18
De school waarbij agressief gedrag moeilijk verstaanbaar gedrag werd, laat het daar overigens niet bij. In een protocol werd een agressiereductiemethode vastgelegd. Een regeling met de pretentie van een blauwdruk over de wijze waarop ingegrepen moet worden. Zeer zorgvuldig naar de leerling toe. De leraar kan in een bedreigende situatie die regels maar moeilijk kan naleven.
Deel bericht

Leerlingen vijf Hoornse scholen exposeren in verzorgingshuizen

18.12.18
Jongeren en ouderen die elkaar ontmoeten dankzij kunst. Dat is wat cultuurcoach Lyda Tijsen voor ogen heeft met het cultuurproject Entree. Leerlingen van vijf Hoornse scholen doen mee aan het project waarbij zelfgemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in woonzorgcentra. In de Hoge Hop gingen leerlingen van Praktijkschool West-Friesland zelfs samen met bewoners aan de slag.
Deel bericht

Commissie: nieuw examendebacle niet uit te sluiten

18.12.18
Scholen hebben te weinig grip op de schoolexamens. Zo schiet de kennis van docenten en examensecretarissen over de examinering tekort. Als er fouten worden gemaakt, is de kans klein dat iemand ze opmerkt en tijdig corrigeert. Daardoor valt een nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluiten.
Deel bericht

Provinciale Onderwijsprijs naar Panningen en Horn

18.12.18
Basisschool Nieuweschool uit Panningen en Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn zijn de winnaars van de Onderwijsprijs Limburg over de periode 2017-2019.Dat maakt de Provincie Limburg bekend. De prijs wordt op 16 januari aan de scholen uitgereikt. De prijswinnaars dingen nu mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2019 wordt uitgereikt in Leiden.
Deel bericht

Meer aandacht nodig voor schoolexamens na debacle VMBO Maastricht

18.12.18
Middelbare scholen moeten meer aandacht besteden aan de kwaliteit van schoolexamens. Zo moeten er examencommissies komen, adviseert de Commissie Kwaliteit Schoolexaminering. Ook zouden de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de examencommissies wettelijk vastgelegd moeten worden. Nu heeft nog maar een kwart van de scholen zo'n examencommissie.
Deel bericht

Leerlingen kiezen zelf nieuwe directeur

18.12.18
Op de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk zoeken ze een nieuwe directeur. Na de kerstvakantie komen er daarom mensen solliciteren. Bijzonder: leerlingen van de school mogen zelf hun nieuwe directeur kiezen. De kinderen krijgen les in het voeren van een sollicitatiegesprek. Ook namen ze een video op waarin ze mensen oproepen om te solliciteren.
Deel bericht

Inspectie moet ook in de rapportages duidelijk onderscheid maken tussen haar twee rollen

18.12.18
De Inspectie van het Onderwijs moet ook in de rapportages duidelijk onderscheid maken tussen haar controlerende en stimulerende rol. Een motie met die strekking werd deze week in de Tweede Kamer aangenomen.Ook verzocht de Kamer de regering om door de inspectie onderzoek te laten doen naar de zijinstroom in het onderwijs.
Deel bericht

Leerlingen jongerenrechtbank beëdigd

17.12.18
Leerlingen van rsg Wiringherlant worden komende woensdag door de rechtbank in Alkmaar beëdigd als lid van de jongerenrechtbank op school. Met de installatie van de jongerenrechtbank is Wiringherlant een van de vijf scholen in Nederland die deelnemen aan een pilotproject waarbij jongerenrechters zelf recht spreken over zaken die bij hen op school zijn voorgevallen.
Deel bericht

Leerlingen organiseren in druk examenjaar eerste scholierenconferentie in Apeldoorn, over... stress

17.12.18
Zo'n 650 Apeldoornse leerlingen dompelen zich maandag een dag onder in de stress. Dat doen ze tijdens de eerste Apeldoornse scholierenconferentie, die wordt georganiseerd door examenleerlingen. Voor leerlingen die al over naar het volgende jaar bedacht ik dat we iets konden organiseren waarmee zij zich de laatste maanden van het schooljaar goed bezig konden houden.
Deel bericht

School pindakaasvrij om allergische kinderen goed idee?

17.12.18
Een school in België werd vorige week per direct pinda- en notenvrij omdat als een leerling ermee in aanraking komt, het fataal kan zijn. Het leidde tot zowel verontwaardiging en bewondering, ook in Nederland. Gaat de maatregel te ver? Het is effectiever om een goed 'allergie-beleid' te voeren.
Deel bericht

De overgang van basis- naar voortgezet onderwijs en de invloed van peers op sociale integratie

16.12.18
Hoe zijn de relaties met leeftijdsgenoten in het basisonderwijs van invloed op schoolkeuze, schoolprestaties en sociale integratie op de middelbare school? En wat betekent dit voor de segregatie en (on)gelijkheid in het onderwijs? Deze vragen worden de komende vier jaar onderzocht .
Deel bericht

Is de Vlaamse duizendpoot-voor-de-klas een oplossing voor het Nederlandse lerarentekort?

16.12.18
Anders dan in Nederland zijn de Vlaamse lerarenopleidingen VO niet opgesplitst per vak. De basisvakken – pedagogiek, algemene didactiek, mediawijsheid, communicatie – volgen de studenten samen. Een ingrijpender verschil: Vlaamse studenten halen in drie jaar tijd (een jaar minder dan in Nederland) een onderwijsbevoegdheid in niet een, maar twee vakken.
Deel bericht

Sophia-klas’ nieuwe naam voor Plusklassen Stichting Op Kop

16.12.18
Een plusklas is een voorziening om meer- en hoogbegaafde leerlingen onderwijs op maat te bieden. In een plusklas wordt rekening gehouden met de specifieke onderwijsbehoeften van deze kinderen. Op Kop telt zeven bovenschoolse Sophia plusklassen, allemaal met een regionale functie, zodat ook kinderen van andere scholen ervan gebruik kunnen maken.
Deel bericht

Project ‘Genius Hours’ Sint Ursula wint Onderwijsprijs Limburg

16.12.18
Bij SG Sint Ursula, locatie Horn, heeft een bijzondere onderwijskundige ontwikkeling de Onderwijsprijs Limburg 2017-2019 in de categorie VO gewonnen. Het project heet de ‘Genius Hours’. Hiermee wil de school leerlingen de ruimte geven om te kiezen waar ze zich in wil verdiepen.
Deel bericht

Basisonderwijs Temse (België) schakelt over op online aanmelden

16.12.18
Wie zijn kind naar de lagere school wil laten gaan in Temse, zal zich vanaf volgend jaar online moeten aanmelden. Alle basisscholen in Temse stappen namelijk over op het online aanmeldingssysteem. In Temse zitten enkele scholen vol, en vorig jaar werd er aan twee schoolpoorten gekampeerd. Dat willen ze in de gemeente nu vermijden.
Deel bericht

Directeuren en conciërges verdienen ook meer waardering

16.12.18
De totale onderwijssector heeft het zwaar, maar de sector is helaas niet samen aan het strijden voor minder werkdruk en beter salaris. Daarom hebben de dertien directeuren van de Filios Scholengroep in de regio van Oss een brandbrief naar de vakbonden gestuurd.De belangen van het onderwijsondersteunend personeel en directeuren worden niet goed behartigd door de bonden
Deel bericht

Slob oneens met kritiek over examendebacle

16.12.18
Minister Slob en de inspectie konden deze zomer niet anders dan de centrale eindexamens van het VMBO Maastricht ongeldig verklaren. Dat zei Slob vrijdag in reactie op een reeks rapporten over het examendebacle. We hadden geen andere mogelijkheid dan aan de noodrem te trekken, aldus Slob.De Auditdienst Rijk is het niet eens met de inschatting van Slob.
Deel bericht

Verbetertraject bij Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs na diplomacrisis VMBO Maastricht

15.12.18
Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, het ministerie van OCW, de Inspectie van het Onderwijs, de VO-raad en lokale overheden slaan de handen ineen om de onderwijskwaliteit op een vijftal locaties van LVO te verbeteren. Een team deskundigen ondersteunt de scholen hierbij. Het nieuwe bestuur van LVO laat zich bovendien bijstaan door ervaren onderwijsbestuurders.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)