Leerlingen praktijkonderwijs blij met diplomaplan: 'Eindelijk serieus genomen'

06.12.18
Weten dat er een landelijk erkend diploma in het vooruitzicht is, helpt mee bij de motivatie, vertellen leerlingen. Je hebt een doel en dat wil je behalen", zegt Ali (17). Het is leuker als je aan het eind dat diploma in je handen krijgt. Daar is Soumia (15) het mee eens. Doordat we geen diploma kregen, is het net alsof we niet serieus genomen worden. Alsof je het voor niks doet.
Deel bericht
(advertentie)

Webinar over school van de toekomst

24.05.19
Op 19 juni kunt u meedoen aan een webinar van het Arbeidsmarktplatform PO over de school van de toekomst. Wat kan anders organiseren opleveren en hoe kan het onderwijs anders worden ingericht als daar behoefte aan is? Tijdens het webinar gaan ervaringsdeskundigen uit de praktijk, onderzoekers en visionairs met elkaar in gesprek.
Deel bericht

Docente ging even paracetamol halen en de 18 examens Frans waren weg

24.05.19
Voor een docente Frans van het Arentheem Thomas a Kempis College in Arnhem stortte de wereld op maandagochtend in toen ze in haar auto keek. De tas met de eindexamens van 18 van haar leerlingen bleek te zijn verdwenen. Even was ze een supermarkt binnen gestapt.
Deel bericht

Rotterdamse onderwijskoepel hoopt lerarentekort op te lossen met zij-instromers

24.05.19
Het BaO strijdt al langere tijd voor meer salaris, maar dat is niet de belangrijkste motivatie van mensen om al dan niet voor het basisonderwijs te kiezen. Het tekort in Rotterdam is groter dan in de omliggende gemeenten. Dat komt omdat de banen voor leraren overal voor het oprapen liggen. Ze trekken uit de stad naar één van de omliggende gemeenten en kiezen dan voor een baan dicht bij
Deel bericht

Eén jaar AVG en 300 privacyvragen verder. Dit is één van de meestgestelde

23.05.19
Hoe lang mag een leerlingendossier bewaard worden? Het wordt aan de scholen zelf overgelaten om te bepalen hoe lang zij bepaalde persoonsgegevens bewaren en met welk doel. Dit geldt dus ook voor het leerlingendossier. Het is voor schoolbesturen van belang om het beleid rond het bewaren van persoonsgegevens goed schriftelijk vast te leggen, zodat u zich daarop kunt beroepen.
Deel bericht

Slob: ‘Respectvol omgaan met andersdenkenden’

23.05.19
Bij het onderwijs ligt een belangrijke taak om leerlingen de waarden van onze democratische rechtsstaat bij te brengen. Daar hoort volgens minister Slob respectvol omgaan met andersdenkenden bij. Dat meldt hij in antwoord op Kamervragen van de PVV. De Telegraaf meldde dat een groep islamitische collega’s een joodse docente weg wilde hebben vanwege kritische uitingen over de islam.
Deel bericht

Duitsland geschokt door leerling (16) die na slecht cijfer docent wilde vermoorden

23.05.19
Een slecht cijfer dat hij had uitgedeeld, is een leraar scheikunde in het Duitse Dortmund bijna fataal geworden. Een 16-jarige leerling beraamde tot twee keer toe een poging om Wolfgang Wittchow (51) om het leven te brengen. ‘Ik word nu gedragen door een golf van genegenheid en waardering die iedereen eens in zijn leven zou moeten ervaren’, schrijft de scheikundeleraar.
Deel bericht

Het lerarentekort als prachtige kans om het anders te gaan doen!

23.05.19
Het lerarentekort in het primair onderwijs loopt verder op en van de lerarenopleidingen komen onvoldoende nieuwe leraren. Scholen richten zich hierdoor ook op andere doelgroepen, zoals zij-instromers. Maar ook deze groep is lastig te bereiken en niet snel genoeg warm te maken voor een overstap naar het onderwijs. Tijd voor een andere aanpak.
Deel bericht

Na fel debat in kindergemeenteraad nieuwe speeltuin geopend in Kruiningen

23.05.19
Ze hebben er zelf stevig over vergaderd en gedebatteerd. Kinderen in Kruiningen mochten vandaag een vernieuwde speeltuin openen waarvan ze het ontwerp zelf democratisch gekozen hebben. De vernieuwde speeltuin is namelijk het resultaat van de kindergemeenteraad. De kinderen hebben geleerd dat het in de politiek soms om geven en nemen draait.
Deel bericht

Alex Riemersma: "Maak nu ook meer ruimte voor Fries op voortgezet onderwijs"

23.05.19
De resultaten van die scholen zijn over het algemeen goed; terwijl de beheersing van het Nederlands op niveau is, is het Fries en Engels van kinderen op drietalige scholen veel beter dan op niet-drietalige scholen. Veel van de drietalige basisscholen willen daarom niet meer anders. Bovendien heeft het Fries op veel basisscholen een betere positie gekregen.
Deel bericht

Maker eindtoets: 'Teleurgesteld over aanpassing advies door rekenfout'

23.05.19
Bureau ICE, maker van de IEP Eindtoets, is "teleurgesteld" over de aanpassing die in het advies aan duizenden basisschoolleerlingen moest worden gedaan nadat de expertgroep van het ministerie rekenfouten had gemaakt.Dinsdag hebben de toetsaanbieders de scholen ingelicht over het verkeerd gegeven advies. "Dat deden we zelf omdat scholen toch onze klanten zijn."
Deel bericht

Week Tegen Pesten: Wees een held, met elkaar

23.05.19
‘Wees een held, met elkaar’ is het thema van de Week Tegen Pesten 2019. In de themaweek van 23 tot en met 27 september staan het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal. Het thema is gekozen vanuit de gedachte dat iedereen op school een bijdrage kan leveren aan het veiliger maken van een groep.
Deel bericht

Blunder met eindtoetsen bezorgt leraren bulk extra werk

23.05.19
De fout maakt de weerstand tegen eindtoetsen alleen maar groter. “Ik vind dat je gewoon uit moet gaan van de professionaliteit van de leerkrachten. De werkdruk is stinkend hoog, mede door alle toetsen en zulke fouten helpen dan niet mee. We probeerden na te gaan wat we gemist konden hebben, maar hadden geen moment gedacht dat de fout bij het ministerie lag."
Deel bericht

'Als ons schoolplein rookvrij moet zijn, gaat de buurt daar last van krijgen'

22.05.19
Per augustus 2020 moeten schoolterreinen verplicht rookvrij zijn. Het Noorderpoort College: 'Veel van onze scholen staan in de stad, als leerlingen van het schoolplein lopen, heeft de buurt er last van. Daar moeten we nog wat op vinden.' Een rookvrij schoolplein helpt echt tegen rokende leerlingen. 'Het aantal leerlingen dat rookt is enorm afgenomen, al zijn er wel leerlingen die nog roken.'
Deel bericht

Grote uitgeverijen werken samen aan gepersonaliseerd leren

22.05.19
Noordhoff Uitgevers, ThiemeMeulenhoff en Malmberg, distributeur Iddink Group en Stichting Carmelcollege gaan samenwerken in het zg. LiFo-model, een grote stap naar gepersonaliseerd leren. Leerlingen krijgen in het nieuwe model via één licentie toegang tot verschillende niveaus van een methode, inclusief aanvullende, herhalende of verdiepende stof en opdrachten.
Deel bericht

Eindexamens 2019: de stand van zaken (week 2)

22.05.19
De eindexamenperiode is alweer de derde en laatste week ingegaan. We blikken nog even terug op de week 2 en kijken wat er deze week nog op het program staat. En hoe gaat het op dit moment met de klachtenlijn van het LAKS? Het totaal aantal klachten dat is binnengekomen bij het LAKS bedraagt op dit moment 140548
Deel bericht

Hoe kan het dat 20.000 kinderen een verkeerde eindtoetsuitslag kregen?

22.05.19
Dit jaar werden voor het eerst de grenzen van toetsadviezen (vmbo, havo, vwo) gezamenlijk vastgesteld. En daar ging het fout. De grenzen waarbij van de ene categorie werd overgegaan naar de andere, bijvoorbeeld van havo/vwo naar vwo, zijn bij de vier commerciële toetsen niet op dezelfde manier vastgesteld als bij de Centrale Eindtoets.
Deel bericht

AOb: Acties gaan door als extra onderwijsgeld uitblijft

22.05.19
Als onderwijsminister Arie Slob in de voorjaarsnota geen extra geld uittrekt voor het onderwijs, zullen de acties doorgaan. ‘Het Nederlandse onderwijs zakt door zijn hoeven’, schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een brief aan de minister. Zij roept minister Slob op met de AOb in gesprek te gaan voordat de voorjaarsnota wordt gepubliceerd.
Deel bericht

18.288 te hoge en 1566 te lage schooladviezen

22.05.19
De te hoog beoordeelden hebben een toetsadvies gekregen dat één toetsadviescategorie te hoog was. Zij hebben bijv. een vwo toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een havo/vwo toetsadvies hadden moeten krijgen. De scholieren met een te laag toetsadvies hebben allemaal een pro/vmbo bb toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een vmbo bb/vmbo kb toetsadvies hadden moeten krijgen
Deel bericht

Desnoods terug naar één eindtoets

22.05.19
De PO-Raad en VO-raad pleiten voor één toezichthouder op de eindtoetsen in groep 8. Als dit niet mogelijk is, zo melden de sectororganisaties, zou het aantal eindtoetsen weer moeten worden beperkt tot één toets. Aanleiding hiervoor is dat ruim 20.000 leerlingen in groep 8 dit jaar een onjuiste uitslag van de eindtoets hebben gekregen.
Deel bericht

Onjuist schooladvies achtstegroepers door foute berekening eindtoets

21.05.19
Naar schatting 1600 basisschoolleerlingen hebben een verkeerd schooladvies gekregen. Er is een fout gemaakt in de eindtoets van zo'n 20.000 leerlingen. In de meeste gevallen waar het fout is gegaan, is een te hoog advies gegeven.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)