PvdA Den Haag: hoge ouderbijdrage onacceptabel

05.01.19
De PvdA is geschrokken van de hoge bijdrage (gemiddeld 100 euro) die ouders op Haagse basisscholen gevraagd worden te betalen en pleit ervoor dat de gemeente grip houdt op deze vrijwillige bijdragen.Doordat scholen zo’n hoge ouderbijdrage vragen, vindt er eigenlijk al een selectie aan de poort plaats. In de praktijk worden ouders en kinderen geweerd van bepaalde scholen
Deel bericht
(advertentie)

Blog |Jochem

29.03.24
Jochem was 10 jaar en zat in groep 6 van de basisschool toen hij werd aangemeld voor de plusklas. Het ging met Jochem niet goed op school. Een schorsing dreigde. Jochem had woede-aanvallen en was in zijn gedrag tegendraads, hij voerde nauwelijks nog iets uit op school. De leerkrachten konden niet veel meer met hem beginnen.
Deel bericht

Openbaar Ministerie wil ontslag bestuur Islamitische School Amsterdam afdwingen

29.03.24
Het Openbaar Ministerie wil via een rechterlijke procedure het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) ontslaan. Het OM heeft daarvoor een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend. Daarin wordt onmiddellijk ontslag en schorsing van het bestuur gevraagd.
Deel bericht

Scholenkoepel Tabijn gaat ouders vragen naar vaccinatie

29.03.24
Scholenkoepel Tabijn, waar scholen als Helmgras, Cunera, Visser 't Hooft en Paulusburcht onder vallen, gaan ouders van nieuwe leerlingen vragen of hun kind is gevaccineerd. Op die manier wil de scholengroep verantwoordelijkheid nemen "om het risico op een onnodige uitbraak" van mazelen of kinkhoest te verlagen. De Volkskrant schrijft daar vrijdag over.
Deel bericht

De eerste stap in een vernieuwd curriculum voor leerlingen die zeer moeilijk leren of met een meervoudige beperking

29.03.24
Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Onderwijs dat hen helpt in hun ontwikkeling. Ook wanneer je als leerling zeer moeilijk leert of een meervoudige beperking hebt. Wat moet je kennen, kunnen en hebben ervaren in de onderwijsperiode om actief mee te kunnen doen in de samenleving?
Deel bericht

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd

29.03.24
Ook volgend schooljaar kunnen leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit, gebruik maken van de lerarenbeurs. Daarvoor reserveert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in totaal bijna € 65 miljoen, ruim € 2 miljoen meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was.
Deel bericht

‘Kinderen zitten nu soms twee dagen op rij thuis’

29.03.24
Het onderwijs staat voor enorme uitdagingen door het aanhoudende personeelstekort. Sommige scholen zijn wegens het tekort al overgegaan op een 4-weekse schoolweek. Een lerares in het speciaal basisonderwijs deelt anoniem haar verhaal met het CNV: ‘We werken structureel over en gaan er letterlijk aan onderdoor. Het kan zo niet meer.’
Deel bericht

Schoolkat maakt van de klas een huiskamer

29.03.24
Schoolkatten vervullen op sommige scholen een pedagogische en didactische rol. Wie wil er boven de tafel nog ruzie maken als er onder tafel een kat loopt die geaaid wil worden.
Deel bericht

Tijd en betrokkenheid vanuit het MT als succesfactoren voor transitie

28.03.24
In schooljaar 24/25 starten de klassen uit leerjaar 1 van het St. Ignatiusgymnasium met formatief werken. Hier gaan twee voorbereidingsjaren en een gedegen plan aan vooraf. Schoolleider Bert Schuller en leraar Andreas Schreuder vertellen over hun aanpak in de werkgroep en waarom ze gebaat zijn met een lange voorbereiding.
Deel bericht

Kamer wil wederom pabo opsplitsen en opleidingseisen verlagen

28.03.24
De minister vindt het geen verstandig plan en de sector wil het niet, maar er lijkt wederom een Kamermeerderheid te zijn voor het opsplitsen van de pabo in trajecten voor het jonge en het oudere kind. Veel partijen denken dat dit de opleiding aantrekkelijker maakt voor met name mannelijke studenten die geen zin hebben om les te geven aan kleuters.
Deel bericht

Komt de oplossing voor het lerarentekort uit Twente? ‘Sta voor de klas’ werkt aan een schaalbare oplossing

28.03.24
Een fotograaf, tv-regisseur of fitnessinstructeur als leraar op de basisschool. Josine van Ulden gelooft heilig dat gastdocenten op grote schaal het lerarentekort kunnen oplossen, mits vraag en aanbod goed worden georganiseerd. Met haar onlineplatform Sta voor de klas, een soort datingsite voor scholen en gastdocenten, weet ze inmiddels klassen in heel Twente (en daarbuiten) uit de brand te helpen.
Deel bericht

Ophef in Frankrijk nadat schooldirecteur opstapt wegens bedreigingen uit moslimextremistische hoek

28.03.24
In Frankrijk is de nodige ophef ontstaan nadat een Parijse schooldirecteur ontslag heeft genomen omdat hij werd bedreigd. De directeur vroeg in februari van dit jaar drie islamitische leerlingen hun hoofddoek af te doen. Een van hen weigerde waarna het tot een ruzie kwam. Kort daarop werd de schooldirecteur online met de dood bedreigd.
Deel bericht

Onderhandelaars hbo maken toepassing seniorenregeling concreet

28.03.24
De onderhandelaars van de AOb hebben samen met de werkgevers in het hbo, de Vereniging Hogescholen, concrete voorbeelden opgesteld voor de toepassing van de seniorenregeling en de uitbreiding ervan.
Deel bericht

Minister veegt motie voor uitstel Isaac Beeckman Academie van tafel: 'Ik voer hem niet uit'

28.03.24
De kans dat de Isaac Beeckman Academie extra tijd krijgt om aan de richtlijnen van de onderwijsinspectie te voldoen is na vandaag definitief van tafel. Een motie om de school in Kapelle uitstel van executie te geven werd vanmorgen door de minister van Onderwijs 'ten stelligste ontraden'. Sterker nog: ze gaf aan de motie niet uit te voeren, zelfs als die wel aangenomen wordt.
Deel bericht

Kindje is nog niet geboren en staat al op wachtlijst voor opvang en zwemles

28.03.24
Een kindje op komst, ultiem geluk voor veel koppels. Maar voor je wegdrijft op een roze wolk, volgt hier een advies: kom op tijd in actie! Bij de kraamzorg, kinderopvang en de zwemles zijn de wachttijden lang. "Wij schreven ons al in bij de opvang toen ik nog zwanger moest worden."
Deel bericht

Onderwijsexperts zijn plannetjes Tweede Kamer zat: 'Focus op de basis'

28.03.24
"Geen week van het Geld" of andere aparte projecten, "geen verplicht schoolzwemmen" en ook "geen moestuin". In de hoorzitting 'Lees- en Taalvaardigheid' in de Tweede Kamer is de boodschap van de uitgenodigde deskundigen glashelder: focus, kies en 'stop met de overbelasting van de leraren.
Deel bericht

Persbericht | Zet opleiden in de praktijk doelbewust en spaarzaam in

28.03.24
Essentieel in het beroepsonderwijs is dat een deel ervan plaatsvindt in de beroepspraktijk. Om goed beroepsonderwijs te kunnen blijven bieden in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, adviseert de Onderwijsraad het opleiden in de beroepspraktijk doelbewust en spaarzaam in te zetten.
Deel bericht

Aanpassen taalgebruik voor gelijke waardering van studenten

28.03.24
Open brief aan alle toekomstige studenten van Nederland Geen termen meer als ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid: minister Dijkgraaf (onderwijs) wil af van hiërarchische aanduidingen in het dagelijks taalgebruik over het vervolgonderwijs. Dergelijke woorden houden ongelijkheid in stand en staan de o...
Deel bericht

Rotterdam biedt als eerste stad gratis menstruatieproducten aan op scholen

27.03.24
Rotterdam stelt in samenwerking met het Armoedefonds als eerste stad in Nederland grootschalig gratis menstruatieproducten beschikbaar via scholen. Een belangrijke stap om armoede in de stad tegen te gaan en het draagt bij aan kansengelijkheid. Leerlingen van 215 basisscholen en 80 scholen voor voortgezet onderwijs hoeven hierdoor geen lessen meer te missen.
Deel bericht

De wet leeruitkomsten: waarom, wat en hoe?

27.03.24
Met de goedkeuring van de wet leeruitkomsten zal er voor opleidingen de mogelijkheid ontstaan om binnen hun curriculum ruimte te creëren voor persoonlijke leerroutes van studenten. Zo kunnen opleidingen naast ‘onderwijsheden’ ook bestaan uit ‘eenheden van leeruitkomsten’. Een wijziging op papier met veel gevolgen voor de praktijk. Waarom is deze wet nu aangenomen? Wat houdt deze precies in?
Deel bericht

Buitengym alternatief bij ruimtegebrek?

27.03.24
AVS merkt dat directeuren soms in de knel komen met een gymaccommodatie en dat gemeente en/of bestuur zich niet altijd even coöperatief en doortastend opstellen. Is het dan een optie om de buitenruimte te gebruiken voor gymlessen? En zo ja, waar moet je dan allemaal aan denken? Impuls Bewegingsonde...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)