Optreden met een straatmuzikant als schoolreisje

10.01.19
Vrijwilligerswerk doen in een Afrikaans weeshuis of optreden met een straatmuzikant in Londen. Reizen moet leerzaam zijn, niet vrijblijvend, vinden scholen. Steeds vaker bieden zij dit soort studiereizen aan.
Deel bericht
(advertentie)

Singapore als excursiebestemming voor managers

22.01.19
Singapore is een geliefd reisdoel voor studiereizen van schoolmanagers. Waarom deze keuze wordt gemaakt heb ik nooit echt goed begrepen. Singapore scoort dan weliswaar hoog op de Pisa-ranglijsten en leraren hoeven minder lessen te geven maar daar is zo een beetje alles mee gezegd. Recent bezocht ik ...
Deel bericht

Alcarta Online wint publieksprijs NOT Innovatie Award 2019

22.01.19
Alcarta online is de trotse winnaar van de NOT Innovatie Award 2019. De gratis online atlas won de publieksprijs in de categorie voortgezet onderwijs (VO). De Innovatie Awards 2019 werden vandaag op de NOT 2019 uitgereikt aan de meest vernieuwende initiatieven voor het Nederlandse onderwijs.
Deel bericht

Vijf jaar met zesjes en tóch dik slagen voor je eindexamen

22.01.19
Devon Diercks (21) was een luie scholier; de eerste vijf jaar van het vwo ging hij nét over. In zijn examenjaar leerde hij de hoogste cijfers te halen voor zijn eindlijst. Hij schreef het op in zijn Handleiding tot slagen havo/vwo. Vrees niet, examenkandidaten. Het is nog niet te laat om glansrijk je diploma te halen, ook al zijn je cijfers tot dusver niet briljant.
Deel bericht

Geen 'excellente scholen' in de provincie Flevoland

22.01.19
Onder de bijna tachtig scholen die maandag onderscheiden zijn met de titel 'excellente school' is geen enkele school in Flevoland. Het predicaat is drie jaar geldig. Voor basisschool de Ark in Espel en azc-school de Wissel in Luttelgeest is dit het laatste jaar waarin ze de bijzondere titel mogen gebruiken.
Deel bericht

Top Tien Onderwijsboeken 2018

22.01.19
Wat zijn populaire onderwijsboeken? Om dit inzichtelijk te maken, heeft wij-leren.nl samen met uitgeverijen weer een Top-10 samengesteld op basis van de verkoopcijfers van 2018. De Top-10 van dit jaar is mix van positieve, luchtige boeken en stevige, didactische kost.
Deel bericht

Verkeerslabel voor cbs De Höchte

22.01.19
Cbs De Höchte in Alteveer is herijkt voor het Gronings Verkeersveiligheidslabel. Dit is een kwaliteitskeurmerk dat wordt toegekend aan scholen die zich sterk maken voor verkeersveiligheid in en om de school. De school is opnieuw beoordeeld en voldoet nog steeds aan de normen voor een ‘verkeersveilige school’. De school krijgt als beloning onder andere een kist met lesmaterialen.
Deel bericht

Digitalisering: Brugklassers Reggesteyn Nijverdal en Rijssen krijgen allemaal laptop

22.01.19
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Deel bericht

Denk niet: ‘Help, daar heb je er weer één!’

22.01.19
Goede samenwerking tussen ouders en school bevordert de ontwikkeling, het welbevinden én het schoolsucces van kinderen. Hoe geef je ouderbetrokkenheid op een positieve manier vorm? Een dubbelinterview met Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad en Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs in het kader van de campagne ‘Samen zijn wij school’.
Deel bericht

Ook Nederlandse leerlingen willen staken voor klimaat

22.01.19
Er is een scholierenstaking gepland op donderdag 7 februari om actie te gaan voeren in Den Haag. Hiermee volgt de Nederlandse jongerenactiegroep Youth for Climate het voorbeeld van Belgische jongeren die dezelfde naam gebruiken. Het is de bedoeling van de Belgische klimaatjongeren om elke week te gaan staken voor het klimaat.
Deel bericht

Excellente scholen

22.01.19
Het traject Excellente Scholen is in 2012 gestart. Sinds die tijd ontvingen ieder jaar vele scholen het predicaat Excellente School. Bekijk de excellentieprofielen van de Excellente scholen en de regionale spreiding.
Deel bericht

Vraag een leerling niet om een breuk te vermenigvuldigen

22.01.19
Het niveau van het basis- en voortgezet onderwijs in met name rekenen en taal daalt de afgelopen twintig jaar, concludeerde de Inspectie van het Onderwijs afgelopen jaar. De ongelijkheid tussen scholen groeit in Nederland. Vooral de topprestaties worden minder.Ook in Nederland zakken de prestaties van vooral middelbare scholieren in internationale tests op het gebied van lezen
Deel bericht

Kwintessens en het College voor de Rechten van de Mens lanceren gratis lesmateriaal voor burgerschap en mensenrechten tijdens de NOT

21.01.19
Het thema van de NOT 2019 is ‘Voor beter onderwijs’. Hoe kunnen we onze leerkrachten helpen met beter onderwijs? Burgerschap en mensenrechten spelen hierbij een belangrijke rol. Kwintessens en het College voor de Rechten van de Mens lanceren tijdens de NOT lesmateriaal voor burgerschap en mensenrechten. Gratis te gebruiken voor alle basisscholen van groep 1 tot en met groep 8.
Deel bericht

Acht tips voor een ontspannen wisselmoment

21.01.19
Beginnende leerkrachten of collega’s met veel meer ervaring, bijna iedereen worstelt wel eens met de lesovergangen. Belangrijk is dat je je als leerkracht, als leider van de groep, goed voelt bij wat er gebeurt. Acht tips voor betere wisselmomenten van leerkrachtcoach Roelie Zijlstra.
Deel bericht

Burgemeester: 'Wij geven verhaal Bram Grisnigt door met scholenproject'

21.01.19
Met het scholenproject wordt de boodschap van Bram Grisnigt uitgedragen. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst krijgt iedere school een eigen exemplaar van 'De spion van oranje'. Bram is een held uit Hoogerheide die een enorm bijzonder verhaal heeft. Dat boek geeft bovendien mooie handvatten aan de scholen om het verhaal over de oorlog aan te leerlingen te vertellen
Deel bericht

UK: Joden niet eens met lhbt-lessen op scholen

21.01.19
Ultra-orthodoxe joodse leraren en ouders in Engeland waarschuwen dat scholen ondergronds gaan en hun kinderen thuis les krijgen wanneer de overheid doorgaat met het voorlichten over homoseksuele relaties en geslachtsverandering. De Britse overheidsinstantie Ofsted, dat toeziet op onderwijs, vindt dat alle leerlingen bewust moeten worden van lhbt-relaties.
Deel bericht

Gastcolumn: Bekort hbo met een jaar en schuif geld door naar basisonderwijs

21.01.19
Meer geld voor onderwijs wordt maar al te vaak als oplossing van de problemen beschouwd, maar een goede analyse en reorganisatie van de inrichting van het onderwijs zouden al heel veel geld kunnen opleveren. Zo kan zonder kwaliteitsverlies de studie in het hbo met een jaar verkort worden. De opbrengst uit het hbo kan worden doorgeschoven naar het basisonderwijs.
Deel bericht

Zorgen bij ouders om verslavende game Fortnite: 'Doodmoe van die continue strijd'

21.01.19
Vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen, maakt zich zorgen over het verslavende karakter van de razend populaire game. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. "Het verslavende spel zorgt voor een boel strijd in gezinnen." De gratis game Fortnite is een rage op basis- en middelbare scholen.
Deel bericht

Vlag uit bij 79 scholen: drie jaar pronken met eretitel ‘excellent’

21.01.19
Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen vandaag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.
Deel bericht

'A Different Day' op twee basisscholen in Leersum

21.01.19
CBS De Schakel en CBS De Hoeksteen starten deze week met 'A Different Day', een speciaal lesprogramma voor de meer- en hoogbegaafde leerlingen op hun scholen.Alle leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 kregen in de laatste maanden van 2018 uitdagende opdrachten aangeboden. Terwijl zij daaraan werkten, werden ze geobserveerd door hun eigen leerkracht en onze IB-er.
Deel bericht

Schrijvers lezen mee op school

21.01.19
Op ongeveer vijftig scholen gaan vanaf maandag (kinderboeken)schrijvers kinderen helpen met taal. Ruim veertig kinderboekenauteurs verbinden zich een half jaar aan een school om daar het leesplezier en de schrijfvaardigheid van leerlingen te vergroten. De negende editie van dit project, De Schoolschrijver, start maandag op een basisschool in Amsterdam-Noord.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)