Omscholing tot basisschoolleraar kost Vincent 16.000 euro: 'Belachelijk veel geld'

17.01.19
Ondernemer Vincent (50) wil zich laten omscholen tot basisschoolleraar. Maar die opleiding kost hem 8000 euro per studiejaar. De SP noemt zijn situatie 'volkomen idioot'. InHolland in Haarlem bevestigt dat Vincent inderdaad zoveel geld moet betalen. Als je al een bacheloropleiding op zak hebt, dan moet je in plaats van het wettelijke collegegeld instellingsgeld betalen.
Deel bericht
(advertentie)

Opinie: Begin het schooljaar met een individueel startgesprek

20.08.19
Opinie: Klachten over ouderbetrokkenheid bij de school zijn al minstens een eeuw oud. Een individueel gesprek aan het begin van het nieuwe schooljaar helpt. Eerder bepleitte Titia Wittenberg dat ouders een halt moet worden toegeroepen, en dat we de deskundigheid van leraren beter moeten beschermen.
Deel bericht

Aftrap acties voor meer investeringen in het onderwijs

20.08.19
In een groot samenwerkingsverband gaat de AOb door met actievoeren voor meer investeringen in het onderwijs. Vandaag is de aftrap van de actie 'Leraar gezocht' bij de start van het schooljaar in Zuid-Nederland. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: "We laten het er niet bij zitten." Alles over de actie vind je op: www.aob.nl/leraargezocht
Deel bericht

Noodkreet CNV Onderwijs: Er moet NU geld bij!

20.08.19
‘We zitten in een negatieve spiraal die het kabinet met extra geld en maatregelen kan stoppen’, aldus CNV Onderwijs-voorzitter Loek Schueler. ‘De Voorjaarsnota liet weinig tot geen extra ruimte zien en vlak voor de zomer zijn de onderhandelingen voor de cao primair onderwijs gestopt.
Deel bericht

In 10 stappen naar inclusief onderwijs

20.08.19
Na een symposium over inclusief onderwijs is nu een gratis online magazine verschenen met daarin onder meer tien stappen om tot inclusief onderwijs te komen.Het magazine is uitgebracht door Defence for Children en FNO Zorg en Perspectief. De tien stappen die geformuleerd zijn, variëren van het wegnemen van wettelijke beperkingen (stap 1) tot een cultuuromslag (stap 5).
Deel bericht

Zij-instromer in het onderwijs 'kwam meteen in warm bad terecht'

20.08.19
Vijf jaar lang werkte ze op een advocatenkantoor, maar eind vorig jaar gooide Annefleur Vogelaar het roer rigoureus om. Want ze laat zich omscholen tot juf en van die beslissing heeft ze nog geen seconde spijt gehad. Dit jaar hebben zich al ruim duizend mensen aangemeld die hun functie willen verruilen voor een baan voor de klas. Vorig jaar waren dat er nog 450.
Deel bericht

Aantal zijinstromers voor de pabo neemt flink toe

20.08.19
Het aantal personen dat zich wil laten omscholen tot docent in het basisonderwijs, is dit jaar flink gestegen. Met bijna elfhonderd aanmeldingen gaat het om een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, meldt het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs. In 2018 ging het nog om zo'n 450 inschrijvingen. De cijfers zijn door de organisatie zelf geïnventariseerd.
Deel bericht

De scholen beginnen weer: zo vul je de broodtrommel gezond én origineel

20.08.19
Voor kinderen in Zuid-Nederland is de zomervakantie weer voorbij. De meeste kinderen die naar het VO gaan, komen tussen de middag niet meer naar huis. Dat geldt ook voor steeds meer leerlingen van basisscholen, zeker door de opkomst van het continurooster. De broodtrommels worden weer in de rugzakken gestopt. Het Voedingscentrum geeft tips voor pauzehappen en de lunch.
Deel bericht

SP wil ‘natte’ gymlessen: ‘Alleen zwemles is onvoldoende’

20.08.19
Er moeten ‘natte’ gymlessen komen waarin kinderen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Dat stelt de SP vandaag voor in een nieuw actieplan. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief. "Er is echt een verschil in kwaliteit. Dus is het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is.”
Deel bericht

Prowise lanceert een uniek gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland

19.08.19
Prowise lanceert met Presenter 10 een uniek en gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland. De onderwijssoftware Presenter is zo ontwikkeld dat iedereen eenvoudig interactieve lessen, presentaties of werkstukken kan maken. Presenter 10 is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten, docenten, leerlingen en studenten.
Deel bericht

Spelend taal leren en sommetjes maken op de staatsvrije school, maar wel voor 3000 euro per jaar

19.08.19
Twee ervaren leerkrachten nemen het heft in eigen handen. Maandag starten ze met acht leerlingen hun eigen kleine, staatsvrije school: 'Het Vasteland' in Eindhoven. Het tweetal runt ook kinderopvang 'De Schatkamer' in hetzelfde gebouw." Het is kleinschalig onderwijs, verbonden met de natuur en vrij van overheidseisen, regels en toetsen. Een school waar kinderen nog gewoon kind kunnen zijn.
Deel bericht

Lerarentekort: ‘Zij-instromers zijn druppels op gloeiende plaat’

19.08.19
Na een strenge selectie komt een zij-instromer bij een bestuur in dienst om ervaring op te doen. Het is dan de bedoeling dat zo'n zij-instromer binnen twee jaar zijn of haar PABO-diploma haalt. Maar het is en blijft een druppel op een gloeiende plaat wat betreft het lerarentekort. In de regio zijn nu zo’n twintig zij-instromers actief."
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige groep? Kwink! Gratis tot de herfstvakantie

19.08.19
Nieuwsgierig of Kwink ook voor úw school de ideale methode is voor een sociale en veilige groep? Vraag een gratis proefabonnement aan. Nu gratis tot de herfstvakantie! Wilt u ook een vrijblijvende presentatie op school? Dat kan!
Deel bericht

Vught wilde de school niet, toch opent Misha de Vries maandag de deuren

19.08.19
Het had wat voeten in aarde maar maandag is het zover. Dan opent de ‘algemeen bijzondere’ Misha de Vries basisschool haar deuren aan de Lidwinastraat in Vught. Een school met een internationaal karakter die aanvankelijk niet welkom was in Vught. Totdat onderwijsminister Arie Slob ingreep. De Misha de Vriesschool begon in 2017 als particuliere school in Rosmalen.
Deel bericht

Recordaantal leraren gezocht: 'Ik heb nog een week om er twee te vinden'

19.08.19
De Amsterdamse schooldirecteur is niet de enige die moeite heeft met het vinden van personeel, blijkt uit cijfers van het UWV. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 2400 open vacatures in het basisonderwijs, en nog eens 3100 in het voortgezet onderwijs. Nooit eerder werden er zo veel leraren gezocht. Vacaturesite Meesterbaan.nl bevestigt dat.
Deel bericht

Duizend laptops ASML naar scholieren uit arme gezinnen

17.08.19
Gratis: duizend laptops, drie jaar oud, technisch perfect in orde, met Windows 10. Stichting Leergeld Veldhoven-De Kempen krijgt deze duizend laptops. Dat loopt via ASML Foundations, dat onderwijsprojecten steunt. De laptops gaan naar scholieren uit het werkgebied van de stichting op middelbare scholen en van wie de ouders onvoldoende middelen hebben om zelf een laptop te betalen.
Deel bericht

Zorgen over pilletjes die kinderen slikken om in slaap te komen

17.08.19
Slaap-experts maken zich zorgen over melatonine-pilletjes, want de pillen zijn officieel niet bedoeld als slaapmiddel. Ook is er te weinig bekend over de gevolgen. Melatonine-pilletjes kun je nu nog makkelijk kopen bij een drogist. Volgens slaap-experts zou het beter zijn als je de pillen alleen kan krijgen als een dokter dat aanraadt. Die kan je dan advies geven over het slikken.
Deel bericht

Landelijke primeur voor Zeeuwse bibliotheek: samenwerking met tv-programma Het Klokhuis

17.08.19
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland heeft een primeur voor Nederland: een samenwerking met tv-programma Het Klokhuis om in Zeeland bijeenkomsten te houden voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar over actuele onderwerpen.
Deel bericht

Ouders, fiets met je kinderen naar school

17.08.19
De scholen gaan weer beginnen, dus Veilig Verkeer Nederland vraagt om aandacht voor fietsende scholieren. Ouders worden opgeroepen samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen, en de auto te laten staan. Dit om lastige verkeerssituaties te oefenen.In de eerste weken van het nieuwe schooljaar vallen er op weg naar school veel meer slachtoffers dan in de rest van het jaar.
Deel bericht

Valuasleerlingen geven Duitse les op basisschool Venlo

16.08.19
Leerlingen en docenten van het Valuascollege gaan gastlessen Duits geven op basisschool Nova Montessori in Venlo. Het doel is kinderen op jonge leeftijd warm te maken voor de taal. Het probleem is dat het Duits niet populair is onder kinderen, zodat ze het minder vaak kiezen. Juist om die reden is het goed dat BaO en VO hebben besloten enkele thema’s samen op te pakken.
Deel bericht

Radio 1: Waarom nog steeds zes weken zomervakantie?

16.08.19
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang zit aan tafel en legt nog eens uit wat er zo ingewikkeld is aan het loslaten van de huidige vakanties. Je hebt een stabiele basis nodig en voldoende draagvlak onder ouders en medewerkers. Het vraagt, naast goede systemen, om leerkrachten die in staat zijn het onderwijs anders te organiseren. Risico is dat leertrajecten te individueel worden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)