8th grade: overtuigende coming-of-age film

20.02.19
Kayla Day (13) zit in de brugklas en staat op het punt naar de middelbare school te gaan. Tijdens een slotbijeenkomst op haar school worden de prijswinnaars van de school bekendgemaakt. Kayla is fysiek geen schoonheid, ze heeft nogal wat babyvet en acne. Nadat onder andere het knapste meisje en de ...
Deel bericht
(advertentie)

Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen

24.04.24
De bètafaculteiten van de VU en de UvA lopen geld mis omdat die universiteiten de herallocatie van de Van Rijn-middelen niet hebben doorgevoerd. Ook de meeste andere universiteiten hebben dit niet gedaan, blijkt uit een PwC-onderzoek dat door de UvA is vrijgegeven na een Woo-verzoek door ScienceGuide. UNL wil geen ruchtbaarheid geven aan dit onderzoek omdat het nieuwe kabinet waarschijnlijk toch niet gaat investeren.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf: te veel studenten krijgen geen stagevergoeding

24.04.24
Te veel studenten krijgen geen stagevergoeding, vindt demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs. Dat moet anders en daarom doet hij een oproep aan werkgevers. "Iedere student verdient een positieve eerste kennismaking met de arbeidsmarkt, daar hoort een passende stagevergoeding bij."
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Middelbare school PVO in Amsterdam-Noord hoeft toch niet dicht

24.04.24
De middelbare school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) in Amsterdam-Noord hoeft de deuren aankomende zomer toch niet te sluiten. Dat heeft de geschillencommissie dinsdag bepaald.
Deel bericht

Plan voor heel strenge regels op Franse scholen

24.04.24
Schooldagen van tien uur. Opstaan als de juf of meester de klas in komt. En naar een streng internaat als je je misdraagt. Als het aan de Franse premier ligt, worden de regels op Franse scholen een stuk strenger.
Deel bericht

Externe docent is per uur bijna twee keer zo duur, maar wordt toch steeds vaker ingehuurd

24.04.24
Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. Ondanks die hogere kosten, is de externe inhuur van docenten de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Deel bericht

Veel minder aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, 'Gevolg van nieuwe toets'

24.04.24
Het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs in Almere is sterk gedaald. Landelijk keldert het aantal aanmeldingen met 15 procent, maar Almere zou te maken hebben met een aanmeldingsdaling tot wel 70 procent.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

Verdeeldheid over telefoonverbod op mbo: van 'goed idee' tot 'we zijn geen kleuterklas'

23.04.24
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen. Heeft dat zin? "Ons brein is pas volwassen als we 25 zijn."
Deel bericht

Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris

23.04.24
Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris Onderwijsassistenten en leraarondersteuners staan regelmatig zelfstandig voor de groep om een leraar te vervangen. Lang niet altijd wordt die extra verantwoordelijk beloond. Terwijl dat volgens de cao wel zou moeten.
Deel bericht

Experts adviseren extra maatregelen tegen mazelen, nieuw OMT bijeengeroepen

23.04.24
Het RIVM heeft een nieuw Outbreak Management Team (OMT) samengesteld vanwege de mazelen. Het OMT benadrukt dat de situatie niet acuut is, maar adviseert de minister van Volksgezondheid en de GGD's wel om aanvullende maatregelen te nemen.
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

Schokkend: Volendamse jongeren spelen heftig 'wurgspelletje', scholen trekken aan de bel

22.04.24
Volendamse en Edamse jongeren spelen een heftig 'wurgspelletje'. Op middelbare scholen het Don Bosco College en De Triade gaat een schokkend filmpje rond, waarop te zien is hoe een leerling wordt gewurgd en het bewustzijn verliest. De betrokken scholen zijn ‘enorm geschrokken’ van de beelden.
Deel bericht

MBO Raad: doe aangifte bij diplomafraude

22.04.24
SBB en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben alarmerende signalen ontvangen over misstanden in de zorgsector. Minister Dijkgraaf heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van deze signalen, die wijzen op fraude met diploma's, Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) en beoordelingen van stages in de sectoren Zorg & Welzijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)