Blog | De opmars van het Maak Onderwijs

25.06.19
Maak Onderwijs (MO) of Making Education is de laatste jaren aan een sterke opmars in het Nederlandse onderwijs begonnen. De onderwijsmakers zijn praktische, enthousiaste  mensen die vooral graag met hun enthousiaste leerlingen aan de gang gaan. Je zult ze daarom misschien minder zien polderen in d...
Deel bericht
(advertentie)

Minder scholen staken in West-Brabant: ‘Publieke opinie moet zich niet tegen ons keren’

28.01.20
Aan de onderwijsstaking van komende donderdag en vrijdag doen minder West-Brabantse scholen mee dan voorgaande keren. ,,Maar de timing om nu weer te gaan staken is niet gelukkig.”
Deel bericht

La Res eerste in Twente met tienerschool: 'Dit wordt de nieuwe standaard’

28.01.20
De Enschedese basisschool La Res loopt met een tienerschool voor kinderen van 10 tot 14 jaar voorop in de discussie over het uitstellen van de schoolkeuze voor voortgezet onderwijs. „Dit wordt de nieuwe standaard.”
Deel bericht

Onderwijsraad pleit voor strategische visie voor het hele onderwijs

28.01.20
De Onderwijsraad adviseert de minister van OCW in de toekomst niet meer te werken met een vierjaarlijkse agenda voor alleen het hoger onderwijs, maar in plaats daarvan een strategische visie te ontwikkelen voor het hele onderwijs. Dat staat in een advies dat de raad vandaag uitbrengt over de nieuwe strategische agenda hoger onderwijs en onderzoek Houdbaar voor de toekomst van minister Van Engelshoven.
Deel bericht

Onderwijsveld vindt minister Slob te bemoeizuchtig

28.01.20
Pittige kritiek krijgt minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs dezer dagen over zich heen. De bewindsman wil de burgerschapsopdracht voor scholen aanscherpen, maar het onderwijsveld vindt hem te bemoeizuchtig.
Deel bericht

Minister Slob maakt 9 miljoen euro extra vrij voor zij-instromers onderwijs

28.01.20
Er komt 9 miljoen euro vrij voor zij-instromers in het onderwijs. Dat maakte minister Slob bekend bij de presentatie van noodplannen voor het lerarentekort, die door Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werden aangeboden.
Deel bericht

Noodplan voor lerarentekort grote steden: onbevoegde docenten en vierdaagse lesweek

28.01.20
De schoolbesturen van de drie grootste steden willen dat leraren gym of muziek of middelbare schooldocenten in noodsituaties voor een basisschoolklas kunnen staan. Amsterdam wil ook een vierdaagse lesweek mogelijk maken. Op de vijfde dag gaan leerlingen dan wel naar school, maar moeten ze les krijgen in bijvoorbeeld kunst of sport van iemand die geen docent is.
Deel bericht

Gepensioneerde Jan (66) weer voor de klas: 'Eigenlijk was ik van plan lekker uit te rusten'

28.01.20
Vorig jaar ging hij met vervroegd pensioen, toch staat de 66-jarige Jan Bilgoe nu weer iedere donderdag voor de klas. Vanwege het lerarentekort in het basisonderwijs doen steeds meer scholen een beroep op gepensioneerden. 'Ik was van plan om uit te rusten, maar had ook gezegd dat ze me konden bellen als de nood hoog was', aldus Bilgoe.
Deel bericht

In Amsterdam krijgen kinderen vaker een te hoog schooladvies

27.01.20
Kinderen van hoogopgeleiden krijgen in Amsterdam vaker een te hoog schooladvies. Hoe komt dat?
Deel bericht

Geschiedenisles over de Holocaust op een diverse school: 'soms lastige vragen'

27.01.20
Hoe gaan docenten geschiedenis om met de Jodenvervolging en de Holocaust in klassen die steeds diverser worden? Want de beleving blijkt anders als je ouders of voorouders niet in Nederland woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat merkt ook geschiedenisleraar Stefan Kras van een islamitisch college in Rotterdam. "Het zijn soms lastige vragen."
Deel bericht

[EduAd] Ga mee op avontuur met de afscheidsmusical Junglebeat!

27.01.20
Freek Pronk leidt een expeditie in de jungle. Wanneer ze de gillende Claire en klungelende Tarsam tegenkomen, lopen ze midden door de filmset van een regisseur. Junglebeat is de opzwepende musical van 2020. Een heerlijk verhaal over het vinden van je passie en je dromen najagen.
Deel bericht

Stakingsbereidheid onder leerkrachten minder groot in het Noorden (met name omdat het draagvlak van ouders kleiner lijkt te worden)

27.01.20
De noodzaak om te staken wordt door veel leerkrachten in het primair onderwijs onderschreven, maar ze voelen ook de druk van bestuurders om de scholen open te houden.
Deel bericht

Opinie | De verkeerde koers voor ons onderwijs

27.01.20
De voorstellen voor extreem flexibel onderwijs zijn zo radicaal anders en zo ver losgezongen van de werkelijke problematiek in het onderwijs dat je je kunt afvragen of dit niet slechts een bliksemafleider is voor de stakingen volgende week.
Deel bericht

‘Schoolbestuur moet véél beter voor leraar zorgen’

27.01.20
Niet alleen het kabinet, ook scholen zelf zijn schuldig aan de grote problemen in het onderwijs. Schoolbesturen moeten veel dingen beter doen. Dat zegt Eugenie Stolk, de nieuwe baas van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vlak voor de grote onderwijsstaking tegen het AD.
Deel bericht

[EduAd] Een uniek afscheidscadeau voor groep 8

27.01.20
In Mijn schooltijd 2012-2020 vind je de opvallendste gebeurtenissen uit 8 basisschooljaren terug: hoogtepunten uit het nieuws, maar ook rages. Achterin staan bladzijden om zelf in te vullen: foto’s, herinneringen en toekomstplannen. Nu met korting!
Deel bericht

Lerarentekort in Den Haag rijst de pan uit: 'Kabinet moet noodmaatregelen nemen'

27.01.20
Het kabinet moet 'onorthodoxe maatregelen' nemen om het lerarentekort aan te pakken, vooral in de grote steden. Den Haag spreekt samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht maandag de verantwoordelijk minister van Onderwijs, Arie Slob, daarop aan.
Deel bericht

Blog | Het leed dat surveilleren heet

26.01.20
Hoe lang nog? Ik zoek met mijn ogen de wijzers van de klok en zie dat ik nog 55 minuten moet zitten. Ik kijk om me heen en zie ze schrijven. Een enkeling kijkt op, zoekt oogcontact en gaat weer door. “Die moet ik in de gaten houden”, denk ik. Ondertussen gaat de […]
Deel bericht

Wéér een staking, maar ouders blijven leraren steunen

26.01.20
Ouders moeten volgende week voor de zoveelste keer een oplossing vinden voor hun kinderen, want er is wéér een grote lerarenstaking aangekondigd. Toch keren de ouders de leraren nog niet de rug toe, blijkt uit een peiling van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.
Deel bericht

Reactie Inspectie van het Onderwijs naar aanleiding van bezoek Boze Ouders

25.01.20
Maandag 20 januari 2020 heeft initiatiefneemster Tineke Timmerman namens de Boze Ouders de enquête en een collectieve klacht betreft de wet en uitvoering Passend Onderwijs aangeboden aan Rogier Oet, directeur toezicht speciaal onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs.
Deel bericht

Column | Driejarige brugklas, oude wijn in nieuwe zakken?

25.01.20
Deze week kwam een werkgroep onder leiding van Paul Rosenmöller met het idee de brugklas op te rekken tot drie jaar om zo de school- en beroepskeuze uit te stellen. Kinderen zijn er na de basisschool vaak nog niet aan toe om een verantwoorde keuze te maken, zo is door deze commissie vastgesteld. Waar hebben we dat eerder gehoord?
Deel bericht

Drie eTwinning prijzen uitgereikt

25.01.20
Op 22 januari reikte Nuffic-directeur Freddy Weima namens eTwinning drie prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen jaar. De winnaars hebben Europese samenwerkingsprojecten opgezet voor leerlingen over verschillende thema’s, zoals recycling, de Europese verkiezin...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)