Nedersaksisch op school toegestaan

25.06.19
De huidige Nederlandse onderwijswetgeving staat al sinds jaar en dag toe dat er op basisscholen les in het Nedersaksisch gegeven wordt. Havo- en vwo-scholen kunnen er zelfs voor kiezen Nedersaksisch als vak op te nemen in de vrije ruimte. Toch gebeurt dit zelden tot nooit.
Deel bericht
(advertentie)

Tijd en betrokkenheid vanuit het MT als succesfactoren voor transitie

28.03.24
In schooljaar 24/25 starten de klassen uit leerjaar 1 van het St. Ignatiusgymnasium met formatief werken. Hier gaan twee voorbereidingsjaren en een gedegen plan aan vooraf. Schoolleider Bert Schuller en leraar Andreas Schreuder vertellen over hun aanpak in de werkgroep en waarom ze gebaat zijn met een lange voorbereiding.
Deel bericht

Kamer wil wederom pabo opsplitsen en opleidingseisen verlagen

28.03.24
De minister vindt het geen verstandig plan en de sector wil het niet, maar er lijkt wederom een Kamermeerderheid te zijn voor het opsplitsen van de pabo in trajecten voor het jonge en het oudere kind. Veel partijen denken dat dit de opleiding aantrekkelijker maakt voor met name mannelijke studenten die geen zin hebben om les te geven aan kleuters.
Deel bericht

Komt de oplossing voor het lerarentekort uit Twente? ‘Sta voor de klas’ werkt aan een schaalbare oplossing

28.03.24
Een fotograaf, tv-regisseur of fitnessinstructeur als leraar op de basisschool. Josine van Ulden gelooft heilig dat gastdocenten op grote schaal het lerarentekort kunnen oplossen, mits vraag en aanbod goed worden georganiseerd. Met haar onlineplatform Sta voor de klas, een soort datingsite voor scholen en gastdocenten, weet ze inmiddels klassen in heel Twente (en daarbuiten) uit de brand te helpen.
Deel bericht

Ophef in Frankrijk nadat schooldirecteur opstapt wegens bedreigingen uit moslimextremistische hoek

28.03.24
In Frankrijk is de nodige ophef ontstaan nadat een Parijse schooldirecteur ontslag heeft genomen omdat hij werd bedreigd. De directeur vroeg in februari van dit jaar drie islamitische leerlingen hun hoofddoek af te doen. Een van hen weigerde waarna het tot een ruzie kwam. Kort daarop werd de schooldirecteur online met de dood bedreigd.
Deel bericht

Onderhandelaars hbo maken toepassing seniorenregeling concreet

28.03.24
De onderhandelaars van de AOb hebben samen met de werkgevers in het hbo, de Vereniging Hogescholen, concrete voorbeelden opgesteld voor de toepassing van de seniorenregeling en de uitbreiding ervan.
Deel bericht

Minister veegt motie voor uitstel Isaac Beeckman Academie van tafel: 'Ik voer hem niet uit'

28.03.24
De kans dat de Isaac Beeckman Academie extra tijd krijgt om aan de richtlijnen van de onderwijsinspectie te voldoen is na vandaag definitief van tafel. Een motie om de school in Kapelle uitstel van executie te geven werd vanmorgen door de minister van Onderwijs 'ten stelligste ontraden'. Sterker nog: ze gaf aan de motie niet uit te voeren, zelfs als die wel aangenomen wordt.
Deel bericht

Kindje is nog niet geboren en staat al op wachtlijst voor opvang en zwemles

28.03.24
Een kindje op komst, ultiem geluk voor veel koppels. Maar voor je wegdrijft op een roze wolk, volgt hier een advies: kom op tijd in actie! Bij de kraamzorg, kinderopvang en de zwemles zijn de wachttijden lang. "Wij schreven ons al in bij de opvang toen ik nog zwanger moest worden."
Deel bericht

Onderwijsexperts zijn plannetjes Tweede Kamer zat: 'Focus op de basis'

28.03.24
"Geen week van het Geld" of andere aparte projecten, "geen verplicht schoolzwemmen" en ook "geen moestuin". In de hoorzitting 'Lees- en Taalvaardigheid' in de Tweede Kamer is de boodschap van de uitgenodigde deskundigen glashelder: focus, kies en 'stop met de overbelasting van de leraren.
Deel bericht

Persbericht | Zet opleiden in de praktijk doelbewust en spaarzaam in

28.03.24
Essentieel in het beroepsonderwijs is dat een deel ervan plaatsvindt in de beroepspraktijk. Om goed beroepsonderwijs te kunnen blijven bieden in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, adviseert de Onderwijsraad het opleiden in de beroepspraktijk doelbewust en spaarzaam in te zetten.
Deel bericht

Aanpassen taalgebruik voor gelijke waardering van studenten

28.03.24
Open brief aan alle toekomstige studenten van Nederland Geen termen meer als ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid: minister Dijkgraaf (onderwijs) wil af van hiërarchische aanduidingen in het dagelijks taalgebruik over het vervolgonderwijs. Dergelijke woorden houden ongelijkheid in stand en staan de o...
Deel bericht

Rotterdam biedt als eerste stad gratis menstruatieproducten aan op scholen

27.03.24
Rotterdam stelt in samenwerking met het Armoedefonds als eerste stad in Nederland grootschalig gratis menstruatieproducten beschikbaar via scholen. Een belangrijke stap om armoede in de stad tegen te gaan en het draagt bij aan kansengelijkheid. Leerlingen van 215 basisscholen en 80 scholen voor voortgezet onderwijs hoeven hierdoor geen lessen meer te missen.
Deel bericht

De wet leeruitkomsten: waarom, wat en hoe?

27.03.24
Met de goedkeuring van de wet leeruitkomsten zal er voor opleidingen de mogelijkheid ontstaan om binnen hun curriculum ruimte te creëren voor persoonlijke leerroutes van studenten. Zo kunnen opleidingen naast ‘onderwijsheden’ ook bestaan uit ‘eenheden van leeruitkomsten’. Een wijziging op papier met veel gevolgen voor de praktijk. Waarom is deze wet nu aangenomen? Wat houdt deze precies in?
Deel bericht

Buitengym alternatief bij ruimtegebrek?

27.03.24
AVS merkt dat directeuren soms in de knel komen met een gymaccommodatie en dat gemeente en/of bestuur zich niet altijd even coöperatief en doortastend opstellen. Is het dan een optie om de buitenruimte te gebruiken voor gymlessen? En zo ja, waar moet je dan allemaal aan denken? Impuls Bewegingsonde...
Deel bericht

YouTubers Rutger en Thomas ontvangen unieke onderscheiding voor kinderboek

27.03.24
YouTubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven zijn bekroond met een Platina Boek. Van De Magische Halsband zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een kinderboek wordt onderscheiden met de award.
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen gaan samen digitale vaardigheden leraren verbeteren

27.03.24
Nederland en Vlaanderen gaan samen een methode ontwikkelen om leraren doorlopend digitaal vaardiger te maken en hun kennis over digitale geletterdheid te vergroten. Daarmee kunnen ze deze vaardigheden en kennis ook beter overbrengen op hun leerlingen. De Europese Commissie stelt hiervoor zo’n € ...
Deel bericht

Kabinet kent 351,6 miljoen euro toe aan technologieonderwijs

26.03.24
Het programma Techkwadraat kan van start. Dit programma heeft als doel technologieonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Ieder kind krijgt een stevige basis van technische, digitale en praktische vaardigheden mee.
Deel bericht

Accreditatiestelsel voldoet, onafhankelijkheid beoordelaar essentieel

26.03.24
De Inspectie van het Onderwijs is tevreden met de werkwijzen voor de opleidingsbeoordelingen in het huidige accreditatiestelsel. De werkwijzen bij de accreditatie en visitatie (officiële inspectie) van bestaande opleidingen zijn over het algemeen in orde. Ze voldoen aan 6 van de 7 standaarden die d...
Deel bericht

In onderwijs veel uitval door stress

26.03.24
Het onderwijs behoort met het openbaar bestuur en de gezondheidszorg tot de sectoren met het hoogste verzuim door stress. Dat melden ArboNed en HumanCapitalCare.
Deel bericht

Mazelenuitbraak Brabant-Zuidoost: update 26 maart 2024

26.03.24
De afgelopen tijd heeft GGD Brabant-Zuidoost verschillende meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving. Het gaat hierbij om 28 meldingen, waarvan 26 ongevaccineerde kinderen en 2 volwassenen. Van 1 volwassene is de vaccinatiestatus onbekend.
Deel bericht

Twaalf vuistregels voor politiek debat op de universiteit in tijden van polarisatie

26.03.24
De vraag moet niet zijn òf controversiële politieke debatten georganiseerd kunnen worden op universiteiten, maar vooral hoe deze kunnen worden georganiseerd. Universiteiten onthouden studenten een cruciale onderwijservaring als zij controversiële debatten verbieden, stellen twee Duitse onderzoekers. Zij stellen daarom een aantal richtlijnen op.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)