Toch onderzoek naar 'lhbti-vijandig' lesmateriaal op islamitische scholen

13.09.19
De onderwijsinspectie gaat onderzoeken of islamitische scholen over de schreef gaan met de omstreden lesmethode 'Help ik word volwassen!'. Daarbij wordt bekeken of de lesmethode wel rijmt met de onderwijsdoelen over burgerschap waar scholen zich aan moeten houden, zegt Slob. Hij wil volgens zijn ministerie 'die vragen niet boven de scholen laten hangen'.
Deel bericht
(advertentie)

IVN laat nog meer kinderen natuur beleven door overname Natuurschool

31.10.20
IVN Natuureducatie neemt vanaf 29 oktober de Natuurschool over, de organisatie die al 30 jaar kinderen de natuur laat beleven met schoolreisjes en excursies in Noordwijk en Lauwersoog. Met deze overname wordt de continuïteit van de Natuurschool gewaarborgd en kan IVN nog meer kinderen de natuur laten beleven.
Deel bericht

Minuut stilte of vlag halfstok op Nederlandse scholen om vermoorde Franse docent te herdenken

30.10.20
Nederlandse scholen herdenken maandag de vermoorde Franse docent Samuel Paty. Ze houden een minuut stilte, hangen de vlag halfstok of praten met de leerlingen over het belang van de vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht

Blog | Er is maar één feestje waar ik nu aan denk

30.10.20
Studenten die geen afstand houden, gewoon doorgaan met feesten en de stip op de horizon even niet meer zien. Die zijn volgens Van Dissel, hoofd van het RIVM, de voornaamste oorzaak van de tweede besmettingsgolf. Ook ik ben als student die stip op de horizon even kwijt. En weet je, Van Dissel, feesten is wel het laatste waar ik aan denk.
Deel bericht

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteiten, vooral door corona

30.10.20
De Nederlandse universiteiten tellen dit collegejaar een recordaantal studenten. Het zijn er 328.000, dat is 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020, blijkt uit voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).
Deel bericht

Cao primair onderwijs met twee maanden verlengd

29.10.20
CNV Onderwijs heeft met de PO-Raad en de andere vakbonden afgesproken de cao primair onderwijs met twee maanden te verlengen. Onderdeel van deze verlenging is een eenmalige extra toelage van 0,7 procent van het bruto jaarsalaris in 2020 op de loonstrook in december.
Deel bericht

Lancering Digitale Scheurkalender Burgerschap

29.10.20
Met een ferme klap op de gong – keurig op anderhalve meter afstand – lanceerden gedeputeerden Floor Vermeulen en Willy de Zoete samen met vmbo-leerlingen Sennah en Naomi op 27 oktober in het Filmhuis Den Haag de Digitale Scheurkalender Burgerschap.
Deel bericht

[EduAd] Gratis kennismakingspakket Filosoferen met kinderen

29.10.20
'Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,' aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.
Deel bericht

Coronacrisis meer zicht gegeven op kansarme leerlingen

29.10.20
De helft van alle leraren maakt zich zorgen over de kansenongelijkheid van hun leerlingen. Schoolleiders en leraren zien dat het afstandsonderwijs vooral kansarme leerlingen treft. Tegelijkertijd maakte de corona-crisis voor hen inzichtelijker welke leerlingen opgroeien in een minder kansrijke omgeving.
Deel bericht

Ouders pleiten voor betere aansluiting tussen opvang en school

29.10.20
Ruim de helft van de ouders zou graag zien dat de kinderopvang en het basisonderwijs nog beter op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld door opvang en onderwijs in hetzelfde gebouw te organiseren. Verder denken zij dat ook winst te behalen valt door de financiering van de dagopvang en buitenschoolse opvan...
Deel bericht

Blog | Mohammed en de moord op Samuel Paty

29.10.20
Een betoog van oud-leraar en vakdidacticus Huub Philippens naar aanleiding van de moord op Samuel Paty. Een pleidooi voor maatschappijleer of burgerschap in ons curriculum als een serieus kennisvak en niet een verkapte debatingclub. “Meneer, zullen we het over de moord op die Franse leraar heb...
Deel bericht

Noodkreet ouders: maak hoogbegaafdheid dan maar een handicap

29.10.20
Drieduizend euro ouderbijdrage, driehonderd kilometer per dag reizen naar een basisschool of je baan opzeggen omdat je kind thuiszit: sommige ouders zijn wanhopig op zoek naar passend onderwijs voor hun hoogbegaafde kinderen. Binnenkort spannen ze een rechtszaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens.
Deel bericht

[EduAd] Webinar: maak kennis met Kwink - voor een sociaal veilige school

29.10.20
Is jouw school toe aan een (nieuwe) methode waarmee je schoolbreed werkt aan een sociaal veilige school? Wil je verstorend gedrag, waaronder pesten, voorkomen? Doe dan mee! Je krijgt te zien hoe Kwink, dé online-methode werk.
Deel bericht

Onderwijs worstelt met mondkapjes, maar verplicht ze steeds vaker: ‘Vergelijk het met kledingregels’

29.10.20
Steeds meer middelbare scholen in de regio stellen een mondkapjesplicht in. Maar hoe handhaaf je die en wat mag een school doen als scholieren geen masker dragen? In Deventer, Epe en Kampen kennen ze sancties. Wie ze, na aandringen, echt niet wil dragen is niet meer welkom op school.
Deel bericht

Gymdocenten worstelen met beoordeling: 'Het is nattevingerwerk'

28.10.20
Een leerling die een 4 krijgt omdat zij een speer niet ver genoeg kan werpen. Een andere leerling die een 10 krijgt omdat hij bij de coopertest de hoogste trap haalt. 77 procent van alle leerlingen op de middelbare school krijgen nog steeds een cijfer voor gym. Maar is het wel goed om leerlingen te toetsen op hoe sportief ze al zijn?
Deel bericht

Als scholen openblijven, daalt aantal coronapatiënten minder snel

28.10.20
Als de scholen opeblijven, neemt het dagelijks aantal opnames van coronapatiënten op de intensice care-afdelingen van de ziekenhuizen minder snel af dan wanneer de scholen dichtgaan. Dat blijkt uit doorrekeningen van het RIVM.
Deel bericht

Miljoenen uit prestatiebox voor innovatie bewegingsonderwijs

28.10.20
De Twee Kamer heeft een motie aangenomen om het huidige budget voor bewegingsonderwijs vanuit de prestatiebox beschikbaar te stellen voor innovatieve plannen op het gebied van bewegingsonderwijs.
Deel bericht

‘Focus op lesgeven, doe al het andere later of online’

28.10.20
Doe op school alleen wat strikt noodzakelijk is, en dat is lesgeven. Doe al het andere - zoals open dagen, vergaderingen, oudergesprekken en vieringen - later of op afstand. Dat adviseren de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, LAKS en de VO-raad vandaag in een open brief aan 'iedereen die in het voortgezet onderwijs werkt of leert'.
Deel bericht

Pabo’s moeten zich richten op curriculumherziening

28.10.20
Een meerderheid in de Tweede Kamer is het ermee eens dat de pabo's hun onderwijs alvast moeten afstemmen op de komende curriculumherziening.
Deel bericht

Vo en ho blijven netwerken tijdens digitale werkconferentie

28.10.20
In tijden van corona is een soepele overgang tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs misschien wel belangrijker dan ooit. In de regio Rotterdam wordt er hard gewerkt aan samenwerking.
Deel bericht

Google doet Zwarte Piet én roetveegpiet in de ban

28.10.20
Google komt met een verbod op advertenties met afbeeldingen van Zwarte Piet. Ook roetveegpiet, die wordt gezien als alternatief voor Zwarte Piet, wordt in de ban gedaan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)