QuickScan Burgerschap online

24.06.20
In samenwerking met Stichting School en Veiligheid lanceert de PO-Raad vandaag de Quickscan Burgerschap. De QuickScan Burgerschap is een hulpmiddel voor basisscholen om een beeld te krijgen van de stand van zaken rond het burgerschapsonderwijs in hun school.
Deel bericht
(advertentie)

Opinie | Ook ‘pulp’ kun je met je leerlingen ontleden

24.06.21
Er onderscheiden zich twee kampen in het debat over ontlezing onder jongeren. Het ene vindt pulp verwerpelijk, het andere telt zijn zegeningen. Dit verlamt het onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Voorkom de zomerleesdip met Blink Zomerlezen

24.06.21
Manon Sikkel, Tosca Menten en Maren Stoffels schreven ieder een spannend zomerverhaal, dat zich afspeelt op jouw school. Elke vakantieweek komt er een nieuw hoofdstuk online. Zo blijven je leerlingen lezen.
Deel bericht

Opvoedvraag | Moet je als ouder mee op schoolkamp, als je kind anders niet durft?

24.06.21
Het leek er even op alsof het probleem zich dit jaar vanzelf zou oplossen, omdat schoolkampen vanwege de coronamaatregelen officieel afgeraden worden. Maar de basisschool van deze twaalfjarige jongen kan melden dat ze ‘gelukkig’ toch gewoon drie dagen naar Zeewolde gaan dit jaar.
Deel bericht

Rondgang | Is onderwijs echt de grote gelijkmaker?

24.06.21
Door de lockdowns werd de functie van onderwijs als grote gelijkmaker goed zichtbaar. In de periode dat de scholen gesloten waren, nam de ongelijkheid in leerontwikkeling toe. Zorgt onderwijs voor meer gelijkheid? We vroegen het aan onderwijsdeskundigen.
Deel bericht

Column | Ik weet niet wie schuldig is aan het lerarentekort, maar wel wie de dupe zijn

23.06.21
Het was een verhaal vol paradoxen vorige week woensdag in deze krant. Uit onderzoek dat Investico deed onder zeshonderd jonge leden van de Algemene Onderwijsbond bleek dat onder druk van het lerarentekort de hele onderwijssector zichzelf telkens in de vingers snijdt.
Deel bericht

Versoepeling coronarichtlijnen basisonderwijs goed nieuws voor touringcarbranche

23.06.21
Het kabinet heeft besloten dat de richtlijnen voor het primair onderwijs per 26 juni versoepeld kunnen worden. Een belangrijk onderdeel van de versoepelingen is dat groepen weer gemengd mogen worden. Dit is goed nieuws voor de touringcarondernemers, omdat schoolreisjes hierdoor makkelijker te organiseren zijn.
Deel bericht

Winnaars Kinderjury bekend

23.06.21
In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek.
Deel bericht

Dit zijn de 5 beste ict-projecten in het onderwijs

23.06.21
Ict-vaktitel Computable heeft vijf nominaties uitgedeeld binnen de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject. Het gaat om ict-projecten bij Avans, JADS, Creatieve vakschool SintLucas, 80 scholen van het Rotterdamse voortgezet onderwijs, Hogeschool Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam (twee keer).
Deel bericht

Het Albeda weerlegt kritiek op nieuw onderwijsplan: ‘Jammer en te kort door de bocht’

23.06.21
Het Albeda weerlegt de kritiek op de onderwijsplannen voor komend jaar. De onderwijsinstelling uit Rotterdam gaat komend jaar door met onlinelessen, maar dat stuit op bezwaren uit de Tweede Kamer en van onderwijswetenschappers. "Dat vinden wij natuurlijk jammer en te kort door de bocht."
Deel bericht

Starten met internationalisering en wereldburgerschap in het voortgezet onderwijs

23.06.21
Bij internationalisering kijk je samen met leerlingen over grenzen heen en werk je aan wereldburgerschap. Sinds 2006 besteden scholen al verplicht aandacht aan burgerschap. Burgerschapsonderwijs stimuleert leerlingen hoe ze actief onderdeel kunnen zijn van een pluriforme, democratische samenleving.
Deel bericht

Nachtwacht tijdelijk te zien 'zoals Rembrandt hem had bedoeld'

23.06.21
De Nachtwacht is komende maanden voor het eerst in ruim driehonderd jaar in zijn originele formaat te zien. Het Rijksmuseum heeft een reconstructie gemaakt van de repen die in het verleden van het doek zijn afgesneden. Door panelen met deze reconstructie rondom het schilderij op te hangen wordt duidelijk hoe het schilderij van Rembrandt er oorspronkelijk uitzag.
Deel bericht

Kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar kunnen corona-prik halen

23.06.21
Kwetsbare kinderen tussen de 12 en 17 jaar kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor een corona-vaccin. Het gaat om kinderen die door hun ziekte of aandoening extra ziek kunnen worden van het corona-virus.
Deel bericht

'Studenten tevreden over het hoger onderwijs'

23.06.21
23 juni 2021 – Stichting Studiekeuze123 maakt de resultaten van de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête bekend. Ruim 330.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Hoewel het een bijzonder jaar was waarin veel onderwijs op afstand werd gegeven, is bijna driekwart van de studenten toch tevreden over het hoger onderwijs.
Deel bericht

Helpdesk NPO-gelden open voor leraren

23.06.21
Onderwijsteams die onvoldoende betrokken worden bij de besteding van het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kunnen bellen naar een speciaal helpdesk van het ministerie van Onderwijs. De helpdesk is te bereiken op 0800 424 04 24.
Deel bericht

Eerste Kamer steunt verduidelijking burgerschapsopdracht onderwijs

22.06.21
De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 juni ingestemd met het wetsvoorstel Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
Deel bericht

Veel klachten examenleerlingen uit voortgezet speciaal onderwijs

22.06.21
Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit schooljaar staatsexamen doen, dreigen te bezwijken onder de grote druk en kansenongelijkheid. Een groot aantal van hen kan geen gebruik maken van versoepelingen in verband met corona, anders dan leerlingen uit het reguliere onderwijs.
Deel bericht

Nationale Kraanwaterdag

22.06.21
Op woensdag 22 september 2021 is het Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag worden alle basisscholen en bso’s uitgenodigd om aandacht te besteden aan het drinken van kraanwater.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2021 uitgereikt

22.06.21
De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar.
Deel bericht

Tweede Kamerleden aan zet bij versnelling digitale geletterdheid in het onderwijs

22.06.21
Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, heeft op 21 juni aan Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Barbara Kathmann (PvdA) het pleidooi voor het versnellen van de invoering van digitale geletterdheid in het onderwijs aangeboden. In dit pleidooi, dat centraal stond tijdens de bijeenkomst “Versnellen van digitale geletterdheid in het onderwijs”, georganiseerd door ECP en VodafoneZiggo ....
Deel bericht

Studenten kijken uit naar fysiek onderwijs, maar is er nog wel genoeg ruimte?

22.06.21
Nu het land steeds verder opengaat, bereiden universiteiten zich voor op een collegejaar waarin weer op de campus les mag worden gegeven. Maar is er wel genoeg ruimte voor alle studenten? Het aantal nieuwe universitaire bachelor-studenten stijgt al vanaf 2015. Dit jaar hebben zich inmiddels 100.904 studenten aangemeld. Dat is ruim 3000 meer vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)